ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομικά μέτρα: Πότε επιστρέφεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο

Δέσμη 10 μέτρων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αλλά και 13, για την περαιτέρω στήριξη των πολιτών συνολικού ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ για φέτος και το 2024, ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο, το πρωί της Τρίτης 19 Σεπτεμβρίου κατά τη συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των οικονομικών μέτρων που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ 2023.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική, Θάνος Πετραλιάς, μεταξύ άλλων ανακοίνωσε έκτακτη ενίσχυση ύψους από 100 έως 200 ευρώ σε συνταξιούχους με προσωπική διαφορά.

Επίσης μεταξύ των μέτρων ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών, ο υφυπουργός γνωστοποίησε ότι αναμένεται επιστροφή από τον Οκτώβριο του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και πως το επίδομα θέρμανσης θα είναι όπως και πέρυσι, με δύο διαφορές: Για κάθε τέκνο το επίδομα αυξάνεται από 3.000 σε 5.000 ευρώ, ενώ θα δικαιούνται και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσιο τζίρο έως 80.000 ευρώ. Δεν θα υπάρξει επιδότηση στην αντλία και το μέτρο δεν θα είναι οριζόντιο, αλλά θα αφορά μόνο σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη.

Ο κ. Πετραλιάς αναφέρθηκε στα εξής μέτρα:

  • Νέα αύξηση των συντάξεων περίπου 3% από 1/12024, με κόστος 400 εκατ. ευρώ.
  • Έκτακτη ενίσχυση 100- 200 ευρώ σε συνταξιούχους με προσωπική διαφορά. Αφορά σε περίπου 750.000 άτομα, με δημοσιονομικό κόστος 107 εκατ. ευρώ.
  • Αύξηση από τον Δεκέμβριο κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Αφορά σε περίπου 225.000 άτομα, με κόστος 43 εκατ. ευρώ.
  • Επιστροφή από τον Οκτώβριο του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.
  • Το επίδομα θέρμανσης θα είναι όπως και πέρυσι, με δύο διαφορές: Για κάθε τέκνο το επίδομα αυξάνεται από 3.000 σε 5.000 ευρώ, ενώ θα δικαιούνται και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσιο τζίρο έως 80.000 ευρώ. Δεν θα υπάρξει επιδότηση στην αντλία και το μέτρο δεν θα είναι οριζόντιο, αλλά θα αφορά μόνο σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη.
  • Πρόγραμμα εναέριας διάσωσης έξι βάσεων ελικοπτέρων, με ετήσιο κόστος 25 εκατ. ευρώ.
  • Αύξηση της αποζημίωσης διανυκτέρευσης των ένστολων του νέου μισθολογίου από 1/1/2024, με ετήσιο κόστος 12 εκατ. ευρώ.
  • Αύξηση του πτητικού επιδόματος για 300 πιλότους πυροσβεστικών εναέριων μέσων.
  • Επέκταση της κάρτας αγορών (market pass) έως το τέλος του έτους για τις πληγείσες περιοχές του Έβρου και της Θεσσαλίας, με αύξηση στα 44 ευρώ.

 

Πηγή: neakriti.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ