ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Oι «λυπητερές» του Δεκέμβρη – Ο βραχνάς των νοικοκυριών

Χωρίς ανάσα για τους φορολογούμενους είναι το διάστημα αυτό, αφού μέχρι και το τέλος του Δεκεμβρίου θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς οι φόροι που θα πρέπει να καταβάλουν είναι “τσουχτεροί”.

Ο φόρος εισοδήματος, ο ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας προκαλούν και φέτος έναν μεγάλο βραχνά για τα ελληνικά νοικοκυριά, που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στην προσπάθειά τους να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τα ποσά που απαιτούνται, με δεδομένο μάλιστα ότι οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν πάρει την “κάτω βόλτα”, σε αντίθεση με το κόστος της ζωής τους.

Αναλυτικότερα, ως και το τέλος Δεκεμβρίου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να φανούν συνεπείς στις εξής φορολογικές υποχρεώσεις:

* Τρίτη δόση φόρου εισοδήματος: Έως αύριο Παρασκευή 29 Νοεμβρίου θα πρέπει να πληρωθεί η τρίτη και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος από τους φορολογούμενους που έλαβαν χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα.

* Τρίτη και τέταρτη δόση ΕΝΦΙΑ: Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να πληρώσουν την τρίτη δόση του φόρου ακινήτων έως αύριο Παρασκευή 29 Νοεμβρίου, ενώ μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει να εξοφληθεί και η τέταρτη δόση.

* Τέλη κυκλοφορίας του 2020:

Οι κάτοχοι οχημάτων για να μη βρεθούν από την Πρωτοχρονιά αντιμέτωποι με τα τσουχτερά πρόστιμα, που ανέρχονται στο διπλάσιο των τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στο όχημά τους, θα πρέπει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας, τα οποία ανάλογα με τα κυβικά και το έτος πρώτης κυκλοφορίας κυμαίνονται:

– Από 22 έως 1.230 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν έως το 2000.

– Από 22 έως 1.260 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από το 2001 έως το 2005.

– Από 22 έως 1.380 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από το 2006 έως το 2010.

Για τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν από 1 Νοεμβρίου 2010 και μετά τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές ρύπων.

* Δόση ή δόσεις για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών: Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν υπαχθεί είτε στη ρύθμιση των 120 δόσεων ή εξυπηρετούν την πάγια ρύθμιση 12-24 δόσεων θα πρέπει να εξοφλήσουν μία ή περισσότερες μηνιαίες δόσεις.

 «Εξανεμίζονται μισθοί-συντάξεις»  -Στην εφορία το δώρο… Χριστουγέννων

«Ο μήνας που έρχεται είναι το αποκορύφωμα της υπερφορολόγησης», λέει με αγανάκτηση στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς. «Παλιότερα, παρότι είχαν αυξηθεί οι φορολογικοί συντελεστές και όλοι οι φόροι – έμμεσοι και άμεσοι – προστέθηκαν εισφορές που δεν τις είχαμε στο παρελθόν, όπως η εισφορά αλληλεγγύης, ο ΕΝΦΙΑ και μια σειρά άλλων φόρων, που πραγματικά έχουν γονατίσει τους Έλληνες πολίτες. Είναι ένας μήνας στη διάρκεια του οποίου πρέπει να πληρώσουμε τα τέλη κυκλοφορίας για τους… “υπέροχους” δρόμους που έχουμε. Έρχεται η περίοδος που έχουμε να πληρώσουμε την τελευταία δόση της εφορίας. Κι επειδή ο περισσότερος κόσμος είναι και καταχρεωμένος, θα πρέπει να πληρώσει και δόσεις των 120 δόσεων που είχαν εκδοθεί μέσα από την εφορία, πέρα από την ετήσια δόση. Άρα λοιπόν θα δούμε δώρα Χριστουγέννων, που κάποιοι μισθωτοί μπορεί να παίρνουν, να εξατμίζονται. Επιδοτήσεις που παίρνουν αγρότες επίσης να εξατμίζονται. Και γενικά ο Δεκέμβριος θα είναι και φέτος μήνας πληρωμών»…

Ο κ. Βοργιάς αναφέρει, εξάλλου, ότι «είναι τραγικό ακόμα και αυτό το δώρο των Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα να μπαίνει στη μία τσέπη και να πηγαίνει αμέσως στην “τσέπη” του Δημοσίου. Όσο για τους δημόσιους υπάλληλους, το μόνο που εξασφάλισαν ήταν ότι δεν έχασαν τη θέση εργασίας τους, αλλά έχασαν τον 13ο και τον 14ο μισθό. Και αυτοί δηλαδή επιβαρύνθηκαν από την κρίση. Και αντί να βελτιώνεται η κατάσταση, απεναντίας βλέπουμε να περνάνε μέτρα αντεργατικά, που δεν εξασφαλίζουν μισθούς αξιοπρέπειας. Χτυπιούνται οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Προς το παρόν και κάποιες φοροελαφρύνσεις που έχουν γίνει αφορούν ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Εντάξει, έγινε μια ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ και αυτό είναι θετικό. Από ’κει και πέρα όμως, αυτό δεν είναι κάτι που θα επηρεάσει κατά πολύ και θετικά τους μισθούς των εργαζομένων και κυρίως βέβαια τη ζωή των ανέργων»…

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΕΚΗ λέει ότι «ειδικά στην πρώτη κατοικία δε θα έπρεπε να υπάρχει ΕΝΦΙΑ. Από ’κει και πέρα, εγώ θα έλεγα ότι, αν ο άλλος έχει δέκα κατοικίες, ας του βάλουν ΕΝΦΙΑ. Αλλά αυτός που έχει μια κατοικία που για να τη φτιάξει δούλευε μια ζωή είναι απαράδεκτο να πληρώνει και ΕΝΦΙΑ»…

ΠΗΓΗ: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ