ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι «6+6» φεύγουν – O Κασσελάκης φέρνει νέο αίμα – Oι δημοσκοπήσεις θέλουν νέο κόμμα

Σε ανταγωνισμό για την επικράτηση στον χώρο των παλιών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ έχουν μπει ο Στέφανος Κασσελάκης και τα στελέχη του «Μπλοκ Αχτσιόγλου», σε μια περίοδο που οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ να δίνει μάχη, περίπου, τριπλής ισοβαθμίας με το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, αλλά και το κοινό να αποζητά τη δημιουργία ενός νέου κόμματος στον χώρο της Αριστεράς.

Σε αυτό το κλίμα, ο κύριος Κασσελάκης προανήγγειλε χθες ότι σύντομα θα φέρει στην Κουμουνδούρου νέο αίμα, ενώ είναι θέμα λίγων ημερών (αλλά μάλλον όχι σήμερα) είναι η επισημοποίηση της αποχώρησης των Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξη Χαρίτση και Νάσου Ηλιόπουλου.

Κασσελάκης: Θα φέρω άλλους σαραντάρηδες

Με το τελευταίο να καθίσταται αναπόδραστη εξέλιξη, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αποκάλυψε από το βήμα του Thessaloniki Summit 2023, απαντώντας σε σχετική ερώτηση (στη δημοσιογράφο Μαρία Νικόλτσιου) ότι υπάρχει «πάρα πολύ ενδιαφέρον από εκατοντάδες λαμπρά μυαλά, εκατοντάδες βιογραφικά, που είναι έτοιμα να δουλέψουν», συμπληρώνοντας:

«Θα έχουμε πολλούς σαραντάρηδες, πολλούς πενηντάρηδες, πολλούς εικοσάρηδες, σύντομα στην παρέα μας».

Αν και δεν είχαν διαρρεύσει έως τώρα σχετικές πληροφορίες, φαίνεται πως ο κύριος Κασσελάκης διαβλέπει τον επικοινωνιακό κίνδυνο να μείνει χωρίς στελέχη της νέας γενιάς. Ερωτηματικό, παρόλα αυτά, παραμένει γύρω από το αν αυτά τα πρόσωπα έχουν πολιτική εμπειρία ή αν θα πρόκειται για εντελώς φρέσκο αίμα στα πράγματα.

Έτοιμος ο οδικός αποχώρησης των «6+6»

Στην άλλη πλευρά, η ομάδα των επίσης νέων σε ηλικία, αλλά έμπειρων, «6+6», φέρεται να έχει έτοιμο τον οδικό χάρτη αποχώρησης της από την Κουμουνδούρου, αν και δεν αποκαλύπτεται το πότε θα προχωρήσει στην πολύαναμενομένη συνέντευξη Τύπου.

Πάντως, στο στρατόπεδο τους επικρατεί σχετική αισιοδοξία, καθώς διαρρέεται ότι η διαδικτυακή διάσκεψη τους την Κυριακή παρακολουθήθηκε από περίπου 1.700 άτομα (1.380 χρήστες της πλατφόρμας, ενώ σε πολλές περιπτώσεις στη οθόνη βρίσκονταν παραπάνω από ένα άτομα).

Επίσης, σχετικός καθησυχασμός υπάρχει από το γεγονός ότι τα στελέχη της «Ομπρέλας» έχουν σταθεί ένα βήμα πίσω, δείχνοντας να τους έχουν αφήσει την πρωτοβουλία κινήσεων για τις εξελίξεις που θα καταλήξουν στην από κοινού δημιουργία ενός νέου φορέα.

Γκάλοπ: 4η θέση και κοινό για νέο φορέα

Άλλωστε και τα μέχρι στιγμής δημοσκοπικά δεδομένα φαίνεται να συνηγορούν στην κατεύθυνση ότι το κοινό για ένα νέο κόμμα δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο.

Μετά από παρόμοιο γκάλοπ της opinion poll την προηγούμενη εβδομάδα, χθες η prorata εμφάνισε ποσοστά πάνω από 40%, τόσο μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο όσο και στο γενικό δείγμα, τα οποία βλέπουν θετικά τη δημιουργία ενός κόμματος από τους αποχωρήσαντες του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον, ο επίσημος ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται όχι απλά να χάνει τη μάχη της δεύτερης θέσης από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και να δίνει μάχη στήθος με στήθος με το ΚΚΕ για την τρίτη θέση.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ