ΚΡΗΤΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο ιατρικός τουρισμός έχει μέλλον στην Κρήτη – Υψηλό το επίπεδο των υπηρεσιών στο νησί (βίντεο)

Το επίπεδο των ιατρικών υπηρεσιών της Ελλάδας αλλά και ειδικότερα της Κρήτης στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή των ζευγαριών, που έρχονται από άλλες χώρες του κόσμου αναζητώντας τις φροντίδες και τη στήριξη των επιστημόνων μας, είναι τόσο υψηλό, ώστε τα οφέλη που προκύπτουν στον ιατρικό τουρισμό είναι ήδη μεγάλα και μπορούν να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο. Αυτό είναι και ένα βασικό μήνυμα της Διεθνούς Ημερίδας Τουρισμού Υγείας, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Όπως επισημάνθηκε, ήδη, η χώρα μας καταγράφει μια δυναμική παρουσία στον τομέα αυτό, με τους εμπλεκόμενους να σημειώνουν ότι η ενδυνάμωση μιας τέτοιας προοπτικής θα φέρει σημαντικά αποτελέσματα στον τουρισμό. Η Κρήτη συγκαταλέγεται ανάμεσα στις περιοχές με δυναμική παρουσία, όχι μόνο λόγω των συγκριτικών πλεονεκτημάτων ως τουριστικός προορισμός, αλλά και λόγω του επιπέδου ιατρικών υπηρεσιών που παρέχονται στο νησί.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ηρακλειώτης βουλευτής Μάξιμος Σενετάκης: «Όλοι μας μέσα σε αυτή τη διαδικασία, προκειμένου να αυξήσουμε τον πλούτο της χώρας, ψάχνουμε για λύσεις ώστε η μεγάλη βιομηχανία παραγωγής πλούτου στη χώρα μας, που είναι ο τουρισμός, να μπορεί να επεκταθεί. Μία από αυτές τις προσπάθειες είναι και ο ιατρικός τουρισμός, όπου έχουμε όλες τις προϋποθέσεις – το επιστημονικό, το ιατρικό, το νοσηλευτικό προσωπικό, τις υποδομές – προκειμένου να μπορέσουμε να πετύχουμε τον στόχο μας, που δεν είναι άλλος από την επέκταση της τουριστικής περιόδου»…

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε από το Συμβούλιο Ελληνικού Ιατρικού Τουρισμού Elitour παρουσία και του περιφερειάρχη Αττικής και προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργου Πατούλη, ο οποίος σχολίασε ότι ο τουρισμός υγείας αποτελεί μιας κομβικής σημασίας επιλογή που λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής ωφελειών για την οικονομία της χώρας.

«Ο τουρισμός υγείας και ευεξίας είναι πλέον ξεκάθαρο ότι μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας σε πολλές περιοχές της χώρας», όπως επισήμανε ο περιφερειάρχης Αττικής, πρόεδρος του ΙΣΑ και της Elitour, Γιώργος Πατούλης, με αφορμή τη διεθνή ημερίδα για το θέμα που έγινε στο Ηράκλειο. «Έχει μπει το νερό στο αυλάκι και ο ιατρικός τουρισμός πλέον δημιουργεί μεγαλύτερες δυνατότητες και ευκαιρίες, με αποτέλεσμα να βλέπουμε περισσότερες συμμετοχές σε αυτό το εγχείρημα. Η βάση είναι το πολύ καλό ιατρικό δυναμικό και οι δομές που συνεχώς βελτιώνονται».

Μάλιστα δήλωσε ξεκάθαρα πως «υπάρχουν και άλλα τμήματα της υγείας που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον… Η Οδοντιατρική που οι εμφυτεύσεις δοντιών είναι πολύ ποιοτικές εδώ στην Ελλάδα και πολύ χαμηλού κόστους… Η πλαστική χειρουργική. Μπορώ να σας πω ότι πάρα πολύ σημαντικές εξειδικεύσεις υπάρχουν και στη Ρομποτική Ιατρική με πολύ σημαντικούς επιστήμονες. Και όλα αυτά μαζί μας δίνουν τη δυνατότητα να βαδίσουμε σε καλύτερο μέλλον. Γιατί πλέον η χώρα μας μπορεί να στηριχτεί στον πυλώνα που λέγεται “Θεματικός τουρισμός-Ιατρικός τουρισμός”.

36 δισεκατομμύρια ευρώ από τον ιατρικό τουρισμό

Στον ιατρικό τουρισμό, η Ελλάδα περιμένει ότι θα εισπράξει φέτος 36 δισεκατομμύρια ευρώ! Αυτό το στοιχείο έδωσε στη δημοσιότητα, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο νέος (και σε ηλικία, αφού είναι μόλις 27 ετών) βουλευτής Ηρακλείου της Ν.Δ. Κώστας Κεφαλογιάννης, προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως «είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για την Κρήτη να μπορέσει να απευθυνθεί σε αυτούς τους ανθρώπους και να μπορέσει να βελτιώσει το τουριστικό της προϊόν και να αυξήσει τον τζίρο της από αυτόν τον τουρισμό»…

Η Κρήτη έχει υψηλό επίπεδο

Είναι αξιοσημείωτο, εξάλλου, και το γεγονός ότι στην Κρήτη κάθε χρόνο αυξάνονται οι ξένες γυναίκες που δέχονται υπηρεσίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, με δεδομένη την επάρκεια και το υψηλό επίπεδο ιατρικών υπηρεσιών από τη μια, και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου ως τουριστικού προορισμού από την άλλη.

Σε ό,τι αφορά δε την πολυπόθητη επιμήκυνση του τουρισμού, η παράμετρος του τουρισμού υγείας ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για μια τέτοια προοπτική και μάλιστα με επαναλαμβανόμενους επισκέπτες.

Ματθαίος Φραϊδάκης: «Ξεκινήσαμε πριν από 30 χρόνια στην Κρήτη!»

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι με βάση όσα ανακοινώθηκαν χθες Κυριακή 16 Ιουλίου, η Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη θέση παγκοσμίως στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, κάτι που βάζει τη χώρα μας σε πολύ υψηλά στάνταρτ και με πολύ μεγάλες προσδοκίες για το μέλλον.

Αναφορικά με την Κρήτη, το Κέντρο Γονιμότητας Κρήτης ασχολείται με ιατρικό τουρισμό εδώ και 30 χρόνια, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο γυναικολόγος – με εξειδίκευση στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή – Ματθαίος Φραϊδάκης. «Το ξεκίνημα έγινε με Τούρκους επισκέπτες και σήμερα υπάρχουν επισκέψεις από διάφορες χώρες του κόσμου. Ακόμα και στη μακρινή Αυστραλία έχουν γεννηθεί γύρω στα 60 με 70 παιδιά “δικά μας” από αναπαραγωγική γονιμοποίηση που έγινε στην Κρήτη», σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο γνωστός επιστήμονας. Τόνισε επίσης ότι πάρα πολλά παιδιά έχουν γεννηθεί από την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή στην Κρήτη ακόμα και στον Καναδά, την Αμερική, εκτός βέβαια από τις χώρες της Ευρώπης.

Πρόκειται μάλιστα συνήθως για ζευγάρια που εισοδηματικά ανήκουν από τον μέσο όρο και πάνω σε ό,τι αφορά το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, σύμφωνα με όσα τονίστηκαν προχθές, ενώ επισημάνθηκε επίσης ότι πολλά από αυτά τα ζευγάρια έρχονται μόλις γεννηθούν τα παιδιά πάλι στην Κρήτη, για να ευχαριστήσουν τους επιστήμονες και να τους καλέσουν στη βάπτισή τους, που πάρα πολλές φορές γίνεται σε περιοχές του νησιού μας και κυρίως στην Ελούντα. «Αναπτύσσονται με τους ανθρώπους αυτούς δεσμοί ζωής», σύμφωνα με τον Ματθαίο Φραϊδάκη, που, εκτός από το καθαρά επιστημονικό κομμάτι της υπόθεσης, έκανε λόγο και για σημαντικά οικονομικά οφέλη συνολικά για την κοινωνία της Κρήτης από τη συγκεκριμένη μορφή τουρισμού.

«Είναι από τις σημαντικές προτεραιότητές μας»

«Για την Περιφέρεια Κρήτης o τουρισμός υγείας αποτελεί μια από τις σημαντικές προτεραιότητες του σχεδιασμού μας για τη στήριξη του τουριστικού τομέα στο νησί», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στον χαιρετισμό του κατά τη διεθνή ημερίδα για τον τουρισμό υγείας με την στήριξη και της Περιφέρειας Κρήτης.

Όπως τόνισε ο Σταύρος Αρναουτάκης, «για την Περιφέρεια Κρήτης, o τουρισμός υγείας αποτελεί μια από τις σημαντικές προτεραιότητες του σχεδιασμού μας για τη στήριξη του τουριστικού τομέα στο νησί. Μια προτεραιότητα που στηρίζεται στη συνεργασία ιδιωτικού τομέα (ξενοδοχεία, ιατρικά κέντρα) με δημόσιες δομές παροχής υγείας και το Πανεπιστήμιο (ιατρικές σχολές, ερευνητικά κέντρα). Σε αυτόν τον πυλώνα η Κρήτη βρίσκεται σε προνομιακή θέση, καθώς με τη λειτουργία μεγάλων νοσοκομειακών μονάδων και εξειδικευμένων ιατρικών υπηρεσιών, όπως είναι ο τουρισμός για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ένα πεδίο στο οποίο το νησί μας κάνει πραγματικά μεγάλα άλματα, με πρωτοποριακά ιατρικά κέντρα και κορυφαίους επιστήμονες, δημιουργείται μια πρωτοποριακή θερμοκοιτίδα για τον ιατρικό τουρισμό».

«Όχι στην εμπορευματοποίηση της υγείας»

Στο μεταξύ, πάντως, στο περιθώριο της διεθνούς ημερίδας, εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας υπό τη διοργάνωση των σωματείων τους, με συνθήματα και πανό, διατύπωσαν την αντίδρασή τους στην εμπορευματοποίηση της υγείας όπως είπαν, αλλά και στην κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, όπως τόνισαν, στον βωμό του κέρδους.

Όπως χαρακτηριστικά κατήγγειλε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης, «η κυβέρνηση μπορεί να έρχεται με φόρα να εμπορευματοποιήσει τα πάντα, αλλά με την ίδια φόρα και οι εργαζόμενοι δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη. Και θα βρίσκονται καθημερινά στον δρόμο του αγώνα, για να ανατραπεί αυτή η πολιτική»…

 

 

Πηγή: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ