ΔΙΕΘΝΗ

Ο Γιώργος Σκουλάκης μιλάει στον “Εθνικό Κήρυκα” για τις εκλογές στις ΗΠΑ

Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής – Εκλογές 2020 – Ο Κισαμίτης Καθηγητής Χρηματοοικονομικών Γιώργος Σκουλάκης καταθέτει την άποψή του στον «Εθνικό Κήρυκα»:

Τι περιμένετε να αλλάξει στην Αμερική με αυτές τις εκλογές;

«Τα τελευταία χρόνια ένα σημαντικό ποσοστό του αμερικανικού λαού δυστυχώς ζει σε ένα παράλληλο σύμπαν. Περιμένω μετά τις εκλογές του 2020 αυτό το ποσοστό να αρχίσει να μειώνεται. Περιμένω κάποιος που πήρε 5 αναβολές για να μην πολεμήσει στο Βιετνάμ να μην μπορεί πλέον να χλευάζει αυτούς που πολέμησαν και να μη θεωρείται πλέον πατριώτης. Περιμένω κάποιος που έχει οδηγήσει σε χρεωκοπία μια σειρά από επιχειρήσεις (ανάμεσά τους και καζίνα!!!) να μην θεωρείται πλέον επιτυχημένος επιχειρηματίας. Περιμένω κάποιος που αυξάνει το δημόσιο χρέος κατά 4 δισ. δολάρια, σε 3 χρόνια (πριν την πανδημία), ενώ είχε υποσχεθεί ότι θα το εξαφανίσει σε 8 χρόνια, να μην κρίνεται πλέον κατάλληλος για την οικονομία της χώρας. Περιμένω κάποιος που λέει κατά συρροή ασύστολα και εξόφθαλμα ψέματα να μην θεωρείται πλέον αξιόπιστος. Περιμένω η χώρα να αποκτήσει έναν ηγέτη ο οποίος θα λέει την αλήθεια ακόμα κι αν αυτή είναι δυσάρεστη. Έναν ηγέτη που δεν θα κλείνει το μάτι στη ρατσιστική ακροδεξιά για να εξασφαλίσει την υποστήριξή της. Έναν ηγέτη που δεν θα εμφανίζεται μόνο τις μέρες που η χρηματαγορά ανεβαίνει για να το καρπωθεί αλλά και τις μέρες που πέφτει για να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί. Έναν ηγέτη που δεν θα χωρίζει τον λαό της Αμερικής σε μπλε και κόκκινες Πολιτείες και πόλεις. Έναν ηγέτη που δεν θα υποφέρει από εγωκεντρισμό και μεγαλομανία και θα έχει προτεραιότητα τα προβλήματα του αμερικανικού λαού και όχι την προσωπική του προβολή. Περιμένω η Αμερική να αποκτήσει έναν φυσιολογικό ηγέτη».

Πόσο μπορεί να συνεισφέρει ο υποψήφιος που στηρίζετε στα ελληνοτουρκικά ζητήματα;

«Δεν μπορώ να γνωρίζω πώς ακριβώς θα ασκηθεί η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο τα επόμενα χρόνια. Ομως το να μην είναι Πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει επιχειρηματικά συμφέροντα στην Τουρκία και στενή προσωπική σχέση με τον Ερντογάν, μόνο θετικό μπορεί να είναι για την Ελλάδα. Η δέσμευση του Τζο Μπάιντεν να επιπλήξει την Τουρκία για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και η δημόσια θέση που πρόσφατα πήρε για την Αγία Σοφία, και για την οποία τον ευχαρίστησε ο Ελληνας Πρωθυπουργός, είναι ενθαρρυντικά. Επίσης, θεωρώ ότι θετική θα είναι η παρουσία του Δημοκρατικού γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ από το Νιού Τζέρσεϊ, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος της Ελλάδας στο Αμερικανικό Κογκρέσο και το έχει αποδείξει πολλάκις και σε βάθος χρόνου».

Ποια είναι η πρόβλεψή σας για το αποτέλεσμα;

«Η πρόβλεψή μου είναι ότι το λεγόμενο Μπλε Τείχος θα ανυψωθεί ξανά, με την επαναφορά του Ουισκόνσιν, του Μίσιγκαν, και της Πενσυλβάνια στο Δημοκρατικό στρατόπεδο. Είναι πιθανόν να ακολουθήσουν η Νεβάδα και η Αριζόνα. Συντηρητικά, σε ένα τέτοιο σενάριο θα υπάρχουν 272-289 εκλέκτορες για τον Τζο Μπάιντεν. Αν δεν εφησυχαστούν οι Δημοκρατικοί ψηφοφόροι, όπως έγινε το 2016, υπάρχει πιθανότητα ο Μπάιντεν τελικά να λάβει την υποστήριξη μέχρι και 333 εκλεκτόρων».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ