Νομός Χανίων ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ντόρα Μπακογιάννη από τα Χανιά: “Δώστε μας δύναμη να συνεχίσουμε”

Στο θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης” στα Χανιά πραγματοποίησε το βράδυ της Τετάρτης την κεντρική προεκλογική της ομιλία η πρώην υπουργός και υποψήφια βουλευτής Χανίων της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη. Την υποψήφια βουλευτή Χανίων Ντόρα Μπακογιάννη προλόγισαν τα παιδιά της Αλεξία Μπακογιάννη και Κώστας Μπακογιάννης.

Στην ομιλία της η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε στα εξής:

“Χανιώτισσες και Χανιώτες

Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες,

Οι ιστορικοί ακόμη τσακώνονται για το που βρίσκεται η ομηρική Ιθάκη. Το νησί του Οδυσσέα.  Στη περίπτωσή μου τα πράγματα είναι απλά. Δεν χρειάστηκε να την ψάξω. Η δική μου Ιθάκη βρίσκεται σε αυτά εδώ τα χώματα. Στα Χανιά.   Στη γη που γέννησε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Στον πατέρα μου χρωστάω πολλά.

Σχεδόν ό,τι έχω μάθει στη ζωή -και αποδείχτηκε αληθινό και χρήσιμο- το οφείλω σε αυτόν. Με έμαθε να επιμένω. Να σηκώνομαι κάθε φορά που πέφτω. Όρθια, ξανά και ξανά. Του οφείλω όμως και κάτι ακόμη. Το πάθος για τούτο τον τόπο. Τίποτα στη ζωή δεν είναι τυχαίο.

O πραγματικός λόγος που τα Χανιά είναι ένας τόπος που αξίζει να αφιερωθείς ολοκληρωτικά, δεν είναι άλλος από τους ανθρώπους του. Αυτός είναι ο αληθινός πλούτος της Κρήτης και των Χανίων. Είστε όλοι εσείς, που δίνετε νόημα στις λέξεις λεβεντιά, ντομπροσύνη και φιλοξενία.

Πριν από 4 χρόνια επέστρεψα εδώ. Εδώ από όπου ξεκίνησαν όλα. Ζήτησα την εμπιστοσύνη σας, ώστε να μπορέσω να αφιερώσω όλη τη γνώση και την εμπειρία που κατέκτησα στη μακρά πολιτική μου πορεία, με έναν και μόνο στόχο. Τα Χανιά να αποκτήσουν επιτέλους φωνή. Μου τη δώσατε απλόχερα. Και σας ευχαριστώ για ακόμη μια φορά για αυτό.

Χανιώτισσες και Χανιώτες.

Ο δρόμος που άνοιξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 2019, δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε ως χώρα ήταν τεράστιες. Πανδημία, τουρκική επιθετικότητα, πόλεμος στην Ουκρανία, εκτόξευση τιμών ενέργειας, πληθωρισμός.  Διαδοχικές και αλλεπάλληλες κρίσεις που δοκίμασαν τις αντοχές όλου του πλανήτη. Είμαι περήφανη γιατί η κυβέρνηση αυτή, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο τιμόνι κατάφερε να κρατήσει την Ελλάδα όρθια. Στη ζωή μου έμαθα να μην κρύβομαι. Δεν έγιναν όλα όσα θέλαμε. Και κυρίως δεν έγιναν όλα όπως θα θέλαμε γίνουν. Ξέρω πως κάποιοι απογοητεύτηκαν. Κάποιοι πληγώθηκαν.

Δεν έλειψαν τα λάθη και οι παραλήψεις. Οι αστοχίες και οι αποτυχίες.  Όμως στο τέλος της ημέρας -και τώρα είμαστε στο τέλος της ημέρας- οφείλουμε να κάτσουμε, κάθε μια και κάθε ένας -με καθαρό μυαλό– και να κάνουμε λογαριασμό.

Όσο αυστηρός κριτής και αν είναι κανείς, δεν μπορεί να αγνοήσει την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι μία: H Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σχέση με εκείνη που αφήσαμε πίσω μας 4 χρόνια πριν.

Από τη χώρα της ταπείνωσης του Τσίπρα και του Βαρουφάκη, περάσαμε στην Ελλάδα που μπαίνει ξανά στο διεθνές προσκήνιο, όχι ως φτωχός συγγενής, αλλά ως ισχυρό κράτος που πρωταγωνιστεί σε τομείς όπως η καινοτομία και ο ψηφιακός μετασχηματισμός.

Μια χώρα που χτίζει νέες ισχυρές συμμαχίες και αποκαθιστά παλιότερες, έχοντας κερδίζει το σεβασμό και τον θαυμασμό των παραδοσιακών εταίρων της, της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Περάσαμε από την εποχή της ανεργίας και των κλειστών ATM, στην Ελλάδα της ανάπτυξης και των επενδύσεων.

Τρία χρόνια τώρα το χρέος μειώνεται σταθερά ως ποσοστό του ΑΕΠ. Από το 194% που ήταν πριν τέσσερα χρόνια εκτιμάται στο 161% για το 2023.

Από την περίοδο που η χώρα είχε σύνορα – σουρωτήρι και μετανάστες που αφού λιάζονταν, εξαφανίζονταν -τη θυμάστε εκείνη τη απίθανη δήλωση φαντάζομαι– σε μια εποχή που η Ελλάδα φυλά με σθένος, όχι μόνο τα δικά της σύνορα, αλλά τα σύνορα ολόκληρης της Ευρώπης.  Δεν μου αρέσει να ανατρέχω στο παρελθόν, όμως στην πολιτική αναπόφευκτα για να κρίνεις, πρέπει πρώτα να συγκρίνεις. Ε, λοιπόν σε αυτή τη σύγκριση, ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε μόνος, είτε με παρέα, δεν αντέχει ούτε για αστείο. Ας πούμε τα πράγματα όπως έχουν.

Την Κυριακή οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στον Τσίπρα και τον Μητσοτάκη. Ανάμεσα στο χθες, ένα χθες που μας πονά ακόμη και η ανάμνησή του, και στο αύριο.

Το αύριο της προκοπής, της δημιουργίας και της ασφάλειας. Το αύριο μιας χώρας που στέκεται περήφανα στα πόδια της και χαράζει μόνη της το μέλλον. Έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε αυτούς που έπαιξαν τη χώρα στα ζάρια και σε εκείνους που κράτησαν γερά και υπεύθυνα το τιμόνι της, οδηγώντας την με ασφάλεια μέσα από παγκόσμιες καταιγίδες.

Κρίσεις απρόσμενες και πρωτόγνωρες για ολόκληρο τον πλανήτη. Μην έχει κανείς αυταπάτες. Ο κόσμος μας θα συνεχίσει να αλλάζει με φρενήρεις ρυθμούς και τα επόμενα χρόνια. Οι παγκόσμιες κρίσεις των τελευταίων ετών δεν ήταν οι τελευταίες. Θα ακολουθήσουν και άλλες, που θα αλλάξουν το πρόσωπο του πλανήτη.

Η κλιματική αλλαγή, οι γεωπολιτικές συγκρούσεις, η άνιση πρόσβαση στις προηγμένες τεχνολογίες μεταξύ των κρατών, η επάρκεια των υδάτινων πόρων και οι νέες μεταναστευτικές ροές που θα ακολουθήσουν, είναι ορισμένες από αυτές που θα προστεθούν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.

Σε ένα τόσο ρευστό περιβάλλον, η πολιτική σταθερότητα δεν είναι απλώς καλοδεχούμενη.  Είναι απαραίτητη. Η πολιτική αστάθεια τροφοδοτεί την αβεβαιότητα. Και η αβεβαιότητα είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ανάπτυξη.

Γνωρίζετε όλοι πως υποστηρίζω σταθερά τον δρόμο της εθνικής συνεννόησης και της συνεργασίας. Τον δρόμο της σύνθεσης ιδεών, απόψεων, προτάσεων.

Όχι όμως στη βάση που ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ εννοούν και αντιμετωπίζουν την έννοια της συνεργασίας, σήμερα. Ευτελίζοντάς της, ως μια κοινή συναλλαγή. Γιατί ενώ σκίζουν τα ρούχα τους πως δεν συμφωνούν σε τίποτα, κλείνουν ο ένας το μάτι στον άλλο, για να μοιράσουν την εξουσία την επόμενη μέρα. Συνεργασίες φτιαγμένες στο πόδι, με μοναδικό κριτήριο τα υπουργεία που θα πάρει ο καθένας.

Την ώρα που πανίσχυρα κράτη παραπαίουν λόγω της πολιτικής αστάθειας και της αδυναμίας που έφεραν οι κυβερνήσεις συνεργασίας, κάποιοι μας λένε να ακολουθήσουμε τον ίδιο δρόμο και μάλιστα με χειρότερους όρους. Με επικεφαλής τον Τσίπρα και εταίρο ακόμη και τον Βαρουφάκη.

Χανιώτισσες και Χανιώτες,

Το να διεκδικεί κανείς την εξουσία δεν είναι κακό. Αυτό είναι η ουσία της Δημοκρατίας.  Είναι όμως κακό, ανεύθυνο και εθνικά επικίνδυνο να επιδιώκει να την κατακτήσει χωρίς σχέδιο, λέγοντας ψέματα. Τάζοντας τα πάντα στους πάντες. Γιατί, χωρίς την παραμικρή αμφιβολία, αυτό κάνει σήμερα ο κ. Τσίπρας.

Όπως είπα και στην αρχή, ο στόχος που έβαλα όταν διεκδίκησα την εκλογή μου στα Χανιά, το 2019 ήταν να δώσω φωνή στον τόπο. Φωνή ισχυρή στο κοινοβούλιο, στην Ευρώπη, στα κέντρα αποφάσεων. Γνωρίζετε καλύτερα από εμένα πως για δεκαετίες αυτός ο τόπος έμεινε στο περιθώριο. Έμεινε πίσω από τις εξελίξεις. Και το πλήρωσε ακριβά. Η τεράστια δυναμική και οι προοπτικές που υπάρχουν στα Χανιά παρέμεναν ανεκμετάλλευτες, εξαιτίας της αδιαφορίας ή της απροθυμίας κάποιων να βγουν μπροστά, να ορθώσουν ανάστημα, να διεκδικήσουν.

Αυτά τα 4 χρόνια που είχα την τιμή να εκπροσωπώ τα Χανιά, διέθεσα όλες μου τις δυνάμεις για να πετύχουμε αυτό τον στόχο: Τα Χανιά να μπουν στο κέντρο της ανάπτυξης. Μαζί καταφέραμε πολλά. Μαζί με την Περιφέρεια και όλους τους Δημάρχους των Χανίων, βάζοντας στην άκρη τις όποιες κομματικές διαφορές, εξασφαλίσαμε τις χρηματοδοτήσεις για έργα που ήταν απαραίτητα για τα Χανιά. Μειώσαμε 50 φόρους, φόρους τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε με ένα νόμο και ένα άρθρο. Μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ 37%. Μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές. Καταργήσαμε την εισφορά αλληλεγγύης. Αυτά δεν είναι απλά νούμερα, είναι κέρδος για όλους μας, τις οικογένειές μας, τις επιχειρήσεις μας, την παραγωγή μας.

Μόνο στην Κρήτη η επιστρεπτέα προκαταβολή έφερε 750 εκατομμύρια ρευστότητα στο πορτοφόλι σας. 194 εκατομμύρια ήταν οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού λόγω αναστολών επί της πανδημίας. Στην Κρήτη στηρίχθηκαν πάνω από 5.000 αγρότες και κτηνοτρόφοι με 130 εκατομμύρια. Μειώσαμε τον ΦΠΑ σε λιπάσματα και ζωοτροφές.

Θεσμοθετήσαμε την επιστροφή του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο. Αναστείλαμε το τέλος επιτηδεύματος. Και όλα αυτά έγιναν με δημοσιονομική υπευθυνότητα και πειθαρχία. Κρίσιμα έργα για τον τόπο, έργα-πνοής που για δεκαετίες παρέμεναν απλώς αιτήματα, επιτέλους ξεκινούν.

Ο ΒΟΑΚ. Ένας δρόμος ποτισμένος με το αίμα των Κρητικών, γίνεται επιτέλους πραγματικότητα. Βάλαμε μπρος στο μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο για την Κρήτη. Ένα έργο για το οποίο δεν είχε δεσμευθεί ούτε ένα ευρώ επί ΣΥΡΙΖΑ. Από την Κίσσαμο μέχρι την Σητεία, ο ΒΟΑΚ θα ενώσει το νησί μας, με ασφάλεια. Αλλά και κάθε είδους υποδομές που βελτιώνουν την ποιότητα ζωή σας, την ποιότητα των δραστηριοτήτων σας. Και δίνουν προστιθέμενη αξία στην παραγωγή, στον τουρισμό, στην παροχή υπηρεσιών. Λιμνοδεξαμενές, υδάτινοι πόροι, γέφυρες, λιμάνια και αγκυροβόλια σε όλο τον Νομό σχεδιάζονται και υλοποιούνται. Έργα περιβαλλοντικής και χωροταξικής ανάπλασης, πάρκα, αθλητικά κέντρα και αγορές.

480 έργα και πάνω από 3 δις ευρώ ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της Κρήτη από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Από την Παλαιόχωρα και την Σούδα, από τον Ταυρωνίτη μέχρι τον Κερίτη, από την Κίσσαμο μέχρι τον Αποκόρωνα. Βάζουμε τα θεμέλια για μια Κρήτη που πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη των πολιτών της. Καμία κυβέρνηση στο παρελθόν δεν έδωσε και δεν εξασφάλισε τόσο μεγάλες χρηματοδοτήσεις για τα Χανιά. Και αυτό είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί.

Φίλες και φίλοι

Μαζί δώσαμε μια μεγάλη μάχη, προκειμένου τα Χανιά να γυρίσουν σελίδα. Να φύγουν από το περιθώριο. Να μπουν στο κέντρο των εξελίξεων.   Χάρη στη δική σας ψήφο, μπόρεσα να συμβάλλω, ώστε η δική σας φωνή, η φωνή κάθε μιας και κάθε ενός από εσάς να ακουστεί όσο πιο δυνατά και όσο πιο μακριά γίνεται. Ήρθε η ώρα να κάνουμε το επόμενο βήμα. Να μετατρέψουμε αυτή την ισχυρή φωνή σε έργα, σε πράξεις που θα επιτρέψουν στα Χανιά να γίνουν τόπος ανάπτυξης και ευημερίας. Να γίνουν ένας τόπος – πρότυπο   για την Ελλάδα, ένας τόπος που μοιράζει δίκαια τα οφέλη της ανάπτυξης, κρατώντας εδώ τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας.

Ζητώ ξανά την εμπιστοσύνη σας, Ζητώ να μου δώσετε τη δύναμή, ώστε τα επόμενα 4 χρόνια τα Χανιά να φτάσουμε ακόμη πιο ψηλά, ακόμη πιο μακριά, στη θέση που αξίζει στον τόπο. Στη θέση που αξίζουμε. Για να τα καταφέρουμε, χρειάζομαι τη δύναμή σας. Και υπόσχομαι, αυτή τη δύναμη να την επιστρέψω πολλαπλάσια στα Χανιά, σε όλους εσάς. Σήμερα καλούμαστε να επιλέξουμε τον δρόμο που θα ακολουθήσουμε για τα επόμενα χρόνια. Τον δρόμο που θα κρίνει την ανάπτυξη των Χανίων και την ευημερία των κατοίκων του. Τον δρόμο που θα κρίνει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων του τόπου. Τον δρόμο που θα κρίνει το μέλλον όλων μας.  Έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας. Δεν πρέπει να χαθεί ούτε λεπτό. Οι αποφάσεις που θα λάβουμε σήμερα. Οι αποφάσεις που θα λάβετε εσείς, θα καθορίσουν την πορεία των Χανίων σε ένα περιβάλλον σύνθετο, πολύπλοκο και απαιτητικό.

Πάμε με δύναμη μπροστά . Τα Χανιά δεν γυρίζουν πίσω.  Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου».ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ