ΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα έκρηξη αυξήσεων σε λάδι, ψωμί και καύσιμα – «Μονόδρομος οι μειώσεις των φόρων»

«Πόσο πιο πάνω πια θα ανέβουν οι τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης;». Σε αυτό το εύλογο ερώτημα όχι μόνο δε δίνονται απαντήσεις στους Έλληνες καταναλωτές, αλλά έρχεται και νέος κύκλος ανατιμήσεων, γεγονός που “κρατάει” σε συνεχή ανοδική πορεία τον πληθωρισμό στα τρόφιμα εδώ και 17 συνεχόμενους μήνες. Από τον Μάρτιο του 2022 ο πληθωρισμός τροφίμων υπερέβη στην Ελλάδα το 10% και συνεχίζει ανοδικά με διψήφια ποσοστά, ενώ την ίδια ώρα πληθαίνουν οι εκτιμήσεις από επίσημα χείλη για υπέρμετρα κέρδη επιχειρήσεων που κερδοσκοπούν, γεγονός που επιδρά στην αργή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Στην Ελλάδα μάλιστα η κατάσταση είναι χειρότερη από την Ευρώπη, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της Eurostat. Η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας αναφορικά με τον πληθωρισμό του Ιουλίου έδειξε άνοδο του δείκτη τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα κόντρα σε ό,τι συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης, ενώ εμφανίζει την Ελλάδα ως τη χώρα με την υψηλότερη μηνιαία αύξηση τιμών στο 24,5%, με δεύτερη χώρα την Εσθονία που οι αυξήσεις δεν ξεπερνούν το 7,2%.

Ενδεικτικό είναι ότι τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., ο ελληνικός πληθωρισμός τροφίμων, που βρέθηκε στο 12,2%, ήταν 1,4 μονάδες υψηλότερος από αυτόν της Ευρωζώνης, ο οποίος ήταν στο 10,8%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση μεταξύ των κρατών-μελών, της τάξης του 3,5%, και αποτελεί αύξηση κατά 2,1% σε σχέση με τον Μάιο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ανοδική πορεία των τιμών θα συνεχιστεί, ενώ έρχονται προσεχώς ανατιμήσεις “φωτιά” σε σιτηρά, ελαιόλαδο και καύσιμα.

Αυξήσεις “φωτιά” σε ψωμί, λάδι και βενζίνη

Ήδη η λιανική τιμή της βενζίνης αυξήθηκε μέσα σε ένα μήνα πάνω από 5,3%, με τις ανατιμήσεις να τραβούν την ανηφόρα μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου. Η αύξηση της τιμής στα καύσιμα θα διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα όχι μόνο τις τιμές στα τρόφιμα, αλλά και σειρά προϊόντων και υπηρεσιών.

Με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Γενική Διεύθυνση Ενέργειας), η Ελλάδα είχε την τέταρτη ακριβότερη αμόλυβδη στις 31 Ιουλίου με τιμή στα 1,948 ευρώ ανά λίτρο. 0

Η Ολλανδία είχε τιμή στα 2,052 ευρώ ανά λίτρο, η Δανία είχε τιμή στα 2,047 ευρώ ανά λίτρο και η Φιλανδία στα 1,912 ευρώ ανά λίτρο. Λαμβάνοντας υπόψη τους μισθούς σε αυτές τις χώρες, μπορούμε να αντιληφθούμε ότι η τιμή των καυσίμων στοιχίζει στην τσέπη του Έλληνα πολύ παραπάνω. Σε αυτό βέβαια παίζει ρόλο και η φορολογία.

Επιπλέον, στα τέλη Ιουλίου οι διεθνείς τιμές του μαλακού σιταριού έφτασαν στο υψηλότερο σημείο από τον Φεβρουάριο, γεγονός που συνδέεται με την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά. Οι αρτοποιοί καταγγέλλουν ότι ήδη ενημερώθηκαν για περαιτέρω αυξήσεις στην τιμή των αλεύρων που θα φτάνει το 7-10%.

Η αύξηση του 7-10% σημαίνει ότι οι αρτοποιοί θα προμηθεύονται άλευρα στα 19-20 ευρώ το σακί, από 17-18 ευρώ που είναι η μέση τιμή τώρα.

Δύσκολη φαίνεται να είναι η κατάσταση με το ελαιόλαδο, η τιμή του οποίου ήταν ήδη σε πολύ υψηλά επίπεδα από πέρυσι. Η παραγωγή στην Ε.Ε. εκτιμάται ότι θα είναι φέτος μειωμένη κατά 40%, κάτι που έτσι κι αλλιώς θα πυροδοτήσει νέες ανατιμήσεις.

Δεν έχουν τελειωμό οι συνεχείς ανατιμήσεις

Επί 26 συνεχείς μήνες αυξάνονται οι τιμές των τροφίμων στην Ελλάδα. Αυτό καταδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για την περίοδο από τον Απρίλιο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2023, μια αύξηση που σωρευτικά διαμορφώνεται στο 26%.

Οι συνεχείς ανατιμήσεις στα τρόφιμα αποδίδονται εδώ και καιρό από την κυβέρνηση και ειδικά από τις ηγεσίες των αρμόδιων υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ανάπτυξης σε εξωγενείς παράγοντες και στην επονομαζόμενη εισαγόμενη ακρίβεια. Όμως, την ίδια ώρα, σε πολλές άλλες χώρες της Ε.Ε. παρατηρείται αποκλιμάκωση των τιμών.

«Μονόδρομος οι μειώσεις των φόρων»

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της διοίκησης του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ στο Ηράκλειο και στέλεχος της διοίκησης του ΕΚΗ, Τάσο Ξενάκη – που ήταν καταπέλτης: «Αυτό που βλέπουμε συνέχεια στα σούπερ-μάρκετ είναι ότι οι αλλαγές είναι καθημερινές στις τιμές και πάντοτε ανοδικές. Από την πρώτη στιγμή εμείς έχουμε προτείνει τη μείωση των φόρων. Και είδαμε το μέτρο αυτό να έχει λειτουργήσει πολύ θετικά σε άλλες χώρες όπως είναι η Ισπανία, η Ιταλία, η Κύπρος και αλλού. Φαίνεται όμως ότι η κυβέρνηση εδώ στην Ελλάδα δεν ασπάζεται το μέτρο αυτό. Εμείς δε βλέπουμε κάτι άλλο αυτή τη στιγμή. Και βλέπουμε και τις τιμές των καυσίμων να αυξάνονται διαρκώς. Και όπως φαίνεται σε λίγες μέρες θα έχουμε αυξήσεις και στα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας. Άρα, είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Η κυβέρνηση δε θέλει να πάρει γενναία μέτρα και να δώσει τέλος σε αυτόν τον βραχνά που αντιμετωπίζει η ελληνική οικογένεια…».

 

Πηγή: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ