ΕΛΛΑΔΑ

Μπλόκο σε αιολικά πάρκα στα καμένα μετά τον σάλο

Μετά τις πυρκαγιές στον Έβρο δόθηκε η αδειοδότηση για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις καμένες περιοχές του Έβρου και μάλιστα εντός προστατευόμενης περιοχής Natura, όπως αποδεικνύεται και από τα σχετικά έγγραφα και σε αντίθεση με όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μετά το σάλο που προκλήθηκε από την αποκάλυψη.

Συγκεκριμένα, μετά την ανακοίνωση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, η οποία κατήγγειλε το γεγονός πως δόθηκε άδεια για αιολικά σε καμένη έκταση και περιοχή Natura στον Έβρο, ο Παύλος Μαρινάκης μιλώντας στον RealFm, αναφερόμενος, στην απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, που προκάλεσε άμεσα έντονες αντιδράσεις, υποστήριξε:

«Φαντάζομαι ότι η συγκεκριμένη αδειοδότηση, ενώ υπήρχε αρνητική γνωμοδότηση, δόθηκε πριν τις πυρκαγιές στον Έβρο».

Όμως, η αδειοδότηση δόθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2023, όπως καταδεικνύεται και στα σχετικά έγγραφα που έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια:

δαδιά απε

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ακόμα ότι «υπήρξε επικοινωνία με το αρμόδιο υπουργείο το οποίο θα εκδώσει αναλυτική ανακοίνωση» και συμπλήρωσε ότι «ωστόσο όπως θα προκύπτει από την ανακοίνωση, για να μην υπάρχουν παρερμηνείες, θα υπάρχει μία οριζόντια συνολικά για την ευρύτερη περιοχή πλήρους αναστολής για τις επενδυτικές δραστηριότητες».

Παραδοχή Σκυλακάκη – Προσωρινό “μπλόκο”

Τελικά, το απόγευμα της Τρίτης, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε δελτίο Τύπου, παραδέχεται, ουσιαστικά την μετά τις πυρκαγιές αδειοδότηση, με τον Θ. Σκυλακάκη να αναστέλλει για έναν χρόνο την έναρξη των εργασιών.

Αναλυτικά το δελτίο Τύπου 

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα που αφορούν στην ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων εντός του εξωτερικού περιγράμματος της δασικής καμένης περιοχής από την πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) έχει να αναφέρει τα ακόλουθα:

Λόγω της πολύ μεγάλης έκτασης της συγκεκριμένης πυρκαγιάς, απαιτείται ιδιαίτερη πρόνοια σε ό,τι αφορά στην προστασία της πανίδας και της χλωρίδας του συγκεκριμένου δασικού οικοσυστήματος. Κάτι που οδηγεί το ΥΠΕΝ, να υιοθετήσει την (προβλεπόμενη και από το Ευρωπαϊκό δίκαιο) αρχή της προφύλαξης στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Κατόπιν τούτων, με εντολή του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρου Σκυλακάκη, αναστέλλεται για μέχρι ένα έτος, η υλοποίηση των έργων και εργασιών, οι οποίες αν και είναι επιτρεπτές επεμβάσεις από τις διατάξεις της δασικής και λοιπής νομοθεσίας, είναι δυνατόν λόγω της φύσης τους να επιφέρουν δυσμενείς συνέπειες στην ευνόητα, πλέον, ευαίσθητη οικολογικά χλωρίδα και πανίδα της εν λόγω περιοχής, έως την ολοκλήρωση σχετικής μελέτης, που θα ανατεθεί άμεσα και θα διερευνήσει στοχευμένα το θέμα αυτό.

Σε ό,τι αφορά στη βόσκηση, η οποία δεν είναι δυνατή στα αναγεννώμενα δάση, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία (ΥΠΑΑΤ), θα ενισχυθούν, άμεσα, οι πληττόμενοι για την άσκηση των δραστηριοτήτων τους εκτός της υπό αναδάσωση περιοχής.

1. Η σχετική απόφαση είχε ληφθεί στις 9/8 από το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης. Γεγονός, που αποτυπώθηκε στη σχετική Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) στις 20.9.2023.

2. Η αρχή της προφύλαξης είναι μια προσέγγιση για τη διαχείριση κινδύνων, σύμφωνα με την οποία, εάν υπάρχει πιθανότητα, δεδομένη πολιτική ή δράση να προκαλέσει ζημιά στον άνθρωπο ή το περιβάλλον και εάν δεν υπάρχει ακόμα επιστημονική συναίνεση για το ζήτημα, δεν θα πρέπει να επιδιωχθεί η εν λόγω πολιτική ή δράση. Ωστόσο, η πολιτική ή η δράση μπορεί να επανεξεταστεί όταν διατίθενται περισσότερες επιστημονικές πληροφορίες. Η αρχή ορίζεται στο άρθρο 191 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ). Ανακοίνωση της Επιτροπής για την αρχή της προφύλαξης: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:52000DC0001 




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ