ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Αρχές Αυγούστου το πρώτο οικονομικό νομοσχέδιο – “σκούπα” της νέας κυβέρνησης

Πριν από τις αρχές Αυγούστου αναμένεται να έχει ψηφιστεί το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο- “σκούπα” της νέας κυβέρνησης, όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του χθες Τετάρτη 28 Ιουνίου, στο νέο υπουργείο Οικονομικών και Οικονομίας, όπου τον υποδέχτηκε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τις «κεντρικές προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας που θα αφορούν το 2024 και θα έχει σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο στα εισοδήματα των πολιτών», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Στη σύσκεψη που ακολούθησε υπό τον πρωθυπουργό, εκτός του ΥΠ.ΟΙΚ. Κωστή Χατζηδάκη, συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης, οι υφυπουργοί Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης και Θάνος Πετραλιάς, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

«Ξεκινήσαμε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τη δουλειά! Και είμαστε αισιόδοξοι. Αισιόδοξοι διότι, πρώτον, πατάμε στα γερά θεμέλια που μπήκαν την περασμένη τετραετία. Δεύτερον, διότι έχουμε ένα πολύ θετικό εκλογικό αποτέλεσμα για τη χώρα και για την οικονομία της Ελλάδας. Ένα αποτέλεσμα το οποίο στέλνει ένα μήνυμα εμπιστοσύνης, ελπίδας και προοπτικής για την ελληνική οικονομία», ήταν η αρχική τοποθέτηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη.

«Και ταυτοχρόνως συζητήσαμε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, το πλαίσιο του πρώτου νομοσχεδίου που θα καταθέσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στη Βουλή, και το οποίο θα αφορά στην εκπλήρωση των βασικών δεσμεύσεων της Νέας Δημοκρατίας πριν τις εκλογές. Με αυτόν τον τρόπο δίνουμε μια απάντηση σε όσους αμφισβητούσαν την αξιοπιστία των υποσχέσεών μας και μένουμε και πάλι πιστοί στον δρόμο που είχαμε ανοίξει. Λέμε λίγα και τα κάνουμε όλα!», πρόσθεσε.

«Με μεγάλη χαρά ξεκίνησα τον κύκλο επισκέψεων στα υπουργεία. Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Είχαμε μια παραγωγική συζήτηση με το νέο οικονομικό επιτελείο. Να ευχηθώ και πάλι καλή δύναμη στη δύσκολη αποστολή που έχουν αναλάβει», είπε με τη σειρά του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας, για τους ρυθμούς ανάπτυξης, έτσι ώστε να κάνουμε πράξη και την οικονομική σύγκλιση με την Ευρώπη», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως «είμαστε αισιόδοξοι για τη σταδιακή μετατροπή του μοντέλου οικονομίας σε ένα μοντέλο περισσότερο παραγωγικό, πιο εξωστρεφές και καινοτόμο. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ανάπτυξη θα έχει αντίκτυπο στη βελτίωση των εισοδημάτων όλων των Ελλήνων, πρωτίστως των χαμηλόμισθων».

«Πριν από τις θερινές διακοπές της Βουλής θα έχει ψηφιστεί το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου. Σε αυτό θα αποτυπώνονται νομοθετικά οι κεντρικές προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας. Πολλές από αυτές έχουν σημαντικό αντίκτυπο στα εισοδήματα. Το νομοσχέδιο θα έχει ψηφιστεί πριν από τις αρχές Αυγούστου», σημείωσε.

Κλείνοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως «για περισσότερες λεπτομέρειες θα πρέπει να περιμένετε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και την ομιλία μου, που θα θέσει το συνολικό πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής για την επόμενη τετραετία».

Το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο

Νωρίτερα, στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο της νέας κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε κυβερνητικό στίγμα για την επόμενη τετραετία. Ο πρωθυπουργός παρέδωσε και τους περιβόητους μπλε φακέλους στους υπουργούς, οι οποίοι περιλαμβάνουν τον “οδικό χάρτη” του κάθε υπουργείου.

Ειδικότερα, αυτοί περιλαμβάνουν:

  • το πρόγραμμα διακυβέρνησης 2023-2027,
  • τον προγραμματισμό και τις προτεραιότητες έτους 2023,
  • το σύνολο των κειμένων αναφοράς για το κυβερνητικό έργο της περιόδου Ιουλίου 2019-Μαΐου 2023, καθώς και χρονοδιάγραμμα βασικών υποχρεώσεων και εργασιών,
  • 120 μεταρρυθμίσεις,
  • 79 ορόσημα Ταμείου Ανάκαμψης,
  • 959 επιχειρησιακές δράσεις.

Το μήνυμα στους υπουργούς

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα προς τους νέους υπουργούς, λέγοντας ότι θα πρέπει να κάνουν περισσότερη δουλειά και να μιλούν λιγότερο.

«Είμαστε», είπε, «υπηρέτες όλων των πολιτών» και πρόσθεσε «αντίπαλός μας τα προβλήματα».

«Κανείς δεν είναι μόνιμος στον ρόλο του και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε όπου μας ζητηθεί. Οι ευθύνες σε όλους μας είναι βαριές. Λίγα λόγια και πολλή δουλειά. Πετυχημένος υπουργός είναι εκείνος που μιλά για το έργο του, αλλά και εκείνος που υπερασπίζεται συνολικά την κυβερνητική πολιτική. Τονίζω ότι το έργο δεν πρέπει να θυσιάζεται στον βωμό της επικοινωνίας», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός στους υπουργούς του.

«Δεν έχουμε κανένα απολύτως δικαίωμα να απογοητεύσουμε τους πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν», τόνισε και συμπλήρωσε πως η νέα κυβερνητική θητεία ξεκινά με αισιοδοξία.

«Θα ήθελα να την ονομάσουμε τη θητεία της αποτελεσματικότητας και των μεγάλων αλμάτων, που πρέπει να κάνει η χώρα για να αρπάξει τις ευκαιρίες που εμφανίζονται μπροστά της».

Πότε ξεκινά η συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις

Την Πέμπτη 6 Ιουλίου θα αρχίσει, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, η τριήμερη συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μετά το πέρας της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων, το Σάββατο 8 Ιουλίου, η νέα κυβέρνηση θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. Λίγες ημέρες νωρίτερα, τη Δευτέρα 3 Ιουλίου, θα έχει πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των βουλευτών που εξελέγησαν στις πρόσφατες εκλογές, ενώ την επόμενη ημέρα, Τρίτη 4 Ιουλίου, η Ολομέλεια της Κ’ (εικοστής) Κοινοβουλευτικής Περιόδου Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας θα έχει εκλέξει τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους του σώματος.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ