Νομός Χανίων

Μετάλλαξη «Όμικρον»: Στα Χανιά η Λένα Μπορμπουδακη – Τι δήλωσε για το 1o επιβεβαιωμένο κρούσμα

This undated transmission electron microscope image shows SARS-CoV-2, also known as novel coronavirus, the virus that causes COVID-19, isolated from a patient in the U.S. Virus particles are shown emerging from the surface of cells cultured in the lab. The spikes on the outer edge of the virus particles give coronaviruses their name, crown-like. NIAID-RML/Handout via REUTERS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT

Εκτάκτως στα Χανιά μετέβη η διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΔΥΠΕ Κρήτης), Λένα Μπορμπουδάκη, με αφορμή το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού που επιβεβαιώθηκε στην πόλη, σε συνέχεια των σχετικών δηλώσεων του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη.

«Δεν χάθηκε πολίτιμος χρόνος στην αντιμετώπιση του περιστατικού», τόνισε η κ. Μπορμπουδάκη, μιλώντας στην ΚΡΗΤΗ TV. Όπως είπε, «υπάρχαν υποψίες και ισχυροποιημένες ενδείξεις καθώς ο 40χρονος επισκέπτης προήλθε από την Νότια Αφρική και το Γιοχάνεσμπουργκ και ως εκ τούτο οι υγειονομικές αρχές προχώρησαν άμεσα στην διαδικασία της ιχνηλάτησης».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχουν ιχνηλατηθεί 16 άτομα, μεταξύ των οποίων οι δύο στο οικογενειακό περιβάλλον και όλοι διαγνώστηκαν αρνητικοί στον κορωνοϊό.

«Να μην στιγματίζονται περιοχές της δυτικής Κρήτης» σημείωσε η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ, προσθέτοντας ότι ισαμε τούτη των ώρα δεν υπάρχει εντολή για οποιαδήποτε αλλαγή στο υγειονομικό πρωτόκολλο ως προς την διαχείριση αυτών των περιστατικών. Συνεπώς, όπως υπογράμμισε, «τα περιστατικά της μετάλλαξης Ομικρον θα αντιμετωπίζονται, με τον ίδιο τρόπο που διαχειριζόμαστε περιστατικά της παραλλαγής Δέλτα».

Κλείνοντας η κ. Μπορμπουδάκη υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να δημιουργείται πανικός, καθόσον δεν χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Μάλιστα η διοικήτρια ανέφερε πως τόσο ο ίδιος ο 40χρονος όσο και η οικογένειά του είναι πολύ συνεργάσιμοι και ακολουθούν τις δοθείσες οδηγίες.

Αναφορικά με τη συμπτωματολογία της νέας μετάλλαξης, η κ. Μπορμπουδάκη είπε πως τα κυρίαρχα συμπτώματα είναι ο πόνος στο θώρακα και η δύσπνοια, τα οποία όπως τόνισε δεν διαφοροποιούνται ουσιαστικά από τα συμπτώματα του κορωνοϊού ή της μετάλλαξης Δέλτα.

#pgnewsΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ