Δήμος Κισάμου

Mαθητές και εκπαιδευτικοί του 1ου Γυμνασίου Κισάμου σε Λετονία και Ιταλία

Στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus «Η Βιοποικιλότητα Συναντάει τη Μουσική», που υλοποιείται στο 1ο Γυμνάσιο Κισάμου πραγματοποιήθηκαν δύο ταξίδια σε χώρες του εξωτερικού στο πρώτο τρίμηνο του σχολικού έτους 2022-23.

Η πρώτη επίσκεψη πραγματοποιήθηκε από 26 Σεπτεμβρίου μέχρι 2 Οκτωβρίου 2022 στη Γιέλγκαβα της Λετονίας με τη συμμετοχή δύο εκπαιδευτικών και τεσσάρων μαθητών.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν επίσης μαθητές και εκπαιδευτικοί από την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γερμανία.

Κατά την αναμονή της πτήσης για Ρίγα είχαμε την ευκαιρία για μία περιήγηση στο ιστορικό κέντρο της Φρανκφούρτης.

Την πρώτη μέρα η υποδοχή όλων των ομάδων στο σχολείο ήταν θερμή από όλη τη σχολική κοινότητα και ιδιαίτερα από την εκπαιδευτικό, υπεύθυνη του λετονικού προγράμματος.

Μαθήτριες με παραδοσιακές στολές μας πρόσφεραν τοπικά εδέσματα, μας  υποδέχτηκε ο διευθυντής του σχολείου και  παρακολουθήσαμε μουσική εκδήλωση υποδοχής από την ορχήστρα του σχολείου και από τις χορωδίες τους. Αφού παρακολουθήσαμε μαθήματα σε τάξεις του σχολείου, έγιναν οι παρουσιάσεις των εργασιών όλων των χωρών. Έπειτα ξεναγηθήκαμε στην πόλη Γιέλγκαβα.

Τη δεύτερη μέρα επισκεφθήκαμε το  Kemeri national park, όπου κάναμε εθελοντική εργασία. Καθαρίσαμε έναν χώρο από ένα φυτό που δημιουργούσε πρόβλημα στην ύπαρξη άλλων φυτών. Φωτογραφίσαμε διάφορα φυτά για να συγκεντρωθεί το υλικό σε μια κοινή έκθεση. Πηγαίνοντας στην πρωτεύουσα, σταματήσαμε για μια βόλτα στις ακτές της Βαλτικής θάλασσας. Στη Ρίγα είχαμε ελεύθερο χρόνο και περιηγηθήκαμε στους γραφικούς δρόμους με κτήρια με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική.

Την τρίτη μέρα  επισκεφθήκαμε λιβάδια που πλημμυρίζουν τον χειμώνα, όπου υπάρχει περιοχή προστασίας άγριων ζώων. Κατόπιν επισκεφθήκαμε τα παλαιά ανάκτορα που σήμερα φιλοξενούν το γεωπονικό πανεπιστήμιο. Στο σχολείο πραγματοποιήθηκαν δύο εργαστήρια: κατασκευής διακοσμητικών και μαγειρικής. Όλες οι ομάδες ετοίμασαν κάποιο έδεσμα από τις χώρες καταγωγής και δοκιμάσαμε τις συνταγές μετά από την παρουσίαση τοπικών χορών και τραγουδιών της Λετονίας.

Την τέταρτη μέρα επισκεφθήκαμε το Rundale palace. Χτισμένο από το 1736. Τέλος ακολούθησε περιήγηση στο Tervete national park.

Η χώρα υποδοχής μοίρασε  αναμνηστικά δώρα και αποχαιρετιστήκαμε σε θερμό κλίμα.

Η δεύτερη επίσκεψη υλοποιήθηκε το διάστημα από 7 /11/2022 έως 10/11/2022 στην πόλη Μονόπολη, που βρίσκεται στην επαρχία του Μπάρι της Ιταλίας.

Την 1η ημέρα η ξενάγηση στην πόλη πρόσφερε κίνητρο να δημιουργηθούν  ομαδικές δράσεις και παιχνίδια δίνοντας την ευκαιρία όλοι οι μαθητές να απολαύσουν τα αξιοθέατα της αρχαίας πόλης αλλά και να ενδυναμώσει περαιτέρω  την φιλία των μαθητών των σχολείων της Γερμανίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Λετονίας, Ελλάδας και Νορβηγίας.

Την 2η ημέρα το πρόγραμμα περιελάβανε μια πεζοπορία 3 χιλιομέτρων γύρω από το κάστρο Santo Stefano, μία παραθαλάσσια τοποθεσία πλούσια σε χλωρίδα και πανίδα, όπου στη διαδρομή  οι μαθητές αναζήτησαν σπάνια  φυτά, ενώ εντόπισαν πάνω στα βράχια απολιθώματα οστράκων εκτεθειμένα με φυσική διάβρωση. Η συλλογή των φυτών δημιούργησε ένα μοναδικό φυτολόγιο, το οποίο αξιοποιήθηκε το απόγευμα στο σχολείο .

Την 3η ημέρα πραγματοποιήσαμε μια μαγευτική εκδρομή στο μεσαιωνικό Alberobello της περιοχής Απουλίας, όπου απολαύσαμε το παρθενικό τοπίο και την  μοναδική αρχιτεκτονική δομή της. Τα ολόλευκα μικρά σπιτάκια με τις στέγες των οποίων μοιάζουν ανάποδα τρίγωνα, οδήγησαν την Unesco να ανακηρύξει όλο το χωριό Πολιτισμική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας. Το απόγευμα στην επίσημη αίθουσα του σχολείου, οι μαθητές από τις ορχήστρες όλων των χωρών ένωσαν  τις μουσικές δυνάμεις τους ευαισθητοποιώντας όλους τους καλεσμένους τραγουδώντας και παίζοντας ταυτόχρονα το τραγούδι «Ode to Joy» από την 9η συμφωνία του L. V. Betoven. Μέσα από το τραγούδι μεταλαμπαδεύονται οι αξίες της διατήρησης της ζωής, της φύσης, της χαράς και της ειρήνης  ως ανθρώπινο δικαίωμα όλων των ανθρώπων κατανοώντας πιο βαθιά τη σύνδεση της βιοποικιλότητας με τη μουσική.

Την  4η  ημέρα συνεχίσαμε την περιοδεία μας πηγαίνοντας αρχικά, στη χαράδρα της Laterza στην Απουλία. Πρόκειται για μία δυσπρόσιτη περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους προστατευόμενη από την Ιταλική Ένωση LIPU, λόγω των διαφορετικών ειδών πουλιών (όπως οι αιγυπτιακοί γύπες),  των  φυσικών οικότοπων και γενικά των ζωικών-φυτικών ειδών της. Επίσης, μέσα σε αυτήν υπάρχει ένα Μουσείο ίππων, που λειτούργησε ως εκπαιδευτήριο συντήρησης αλόγων, τα οποία αποτέλεσαν χρήσιμα εργαλεία  κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κατόπιν, ο επόμενος σταθμός μας ήταν το Μπάρι, μια όμορφη πόλη απλωμένη σε μια πεδιάδα με θέα την Αδριατική θάλασσα, η οποία αποτέλεσε το δεύτερο σημαντικότερο οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο μετά την Νάπολη. Τέλος, η υπέροχη μέρα έκλεισε με ιταλική κουζίνα, η οποία βέβαια δεν έλειψε από το πρόγραμμα μας. Το εστιατόριο που επιλέξαμε πρόσφερε μια μοναδική εμπειρία στους μαθητές, να παρασκευάσουν μόνοι τους τα μακαρόνια που θα γευματίζαμε. Η ιταλική βραδιά έκλεισε με  χορό και τραγούδι  απογειώνοντας την ωραία ατμόσφαιρα του γλεντιού, νιώθοντας ότι όλοι ανήκουμε σε μία μεγάλη οικογένεια και ότι αυτά που μας  ενώνουν είναι πολλαπλάσια αυτών που μας κάνουν να διαφέρουμε. Άλλωστε η διαμόρφωση αυτής της αντίληψης είναι βασικό στοιχείο του προγράμματος  ΕRASMUS.

 

Υ.Γ.: Ευχαριστούμε το τουριστικό γραφείο του κ. Χορευτάκη  για την άψογη συνεργασίαΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ