Δήμος Πλατανιά

Μανόλης Σφακιανάκης: Έφηβοι «κολλημένοι» στο διαδίκτυο – Ημερίδα του Δήμου Πλατανιά

Ανησυχητικά υψηλά ποσοστά εθισμού στο διαδίκτυο κατέγραψε έρευνα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τη σοβαρή συμπεριφορά εξάρτησης να αγγίζει το 8%.

Σε ημερίδα του δήμου Πλατανιά στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης με θέμα «Τα ναι και τα όχι της ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο», ο πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας ,αντιστράτηγος εν αποστρατεία Μανόλης Σφακιανάκης, κάλεσε τους γονείς να ακούσουν το καμπανάκι του κινδύνου, παρατηρώντας τη συμπεριφορά των παιδιών τους και προέτρεψε επαναφορά σε βασικούς κανόνες της ζωής.

Παιδιά και έφηβοι εξαρτημένα από το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η πραγματικότητα αποτυπώνεται μέσα και από αριθμούς που καταγράφουν την αυξητική τάση και τις ανησυχητικές της διαστάσεις. «Κάποια παιδιά ξεφεύγουν και βρίσκονται στα άκρα. Αυτό σημαίνει ότι ο εθισμός θα μετατραπεί σε ψυχασθένεια. Κι αυτό γιατί κάποια παιδιά είναι ευαίσθητα ενώ άλλα έχουν τάσεις υπερευαισθησίας. Αυτά λοιπόν θα είναι κάθε μέρα, όλη μέρα στο διαδίκτυο. Οι γονείς σ αυτές τις περιπτώσεις ενημερώνουν άμεσα ψυχίατρο και όχι ψυχολόγο και το παιδί μπαίνει σε διαδικασία απεξάρτησης» υπογράμμισε ο κ. Σφακιανάκης.

Πάνω από το 40% των εφήβων είναι εξαρτημένοι στο διαδίκτυο – ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά στην Ευρώπη – σύμφωνα με την έρευνα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έφηβοι από 13 έως 17 ετών καταγράφουν το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, 38%, μετά από το 91% στις ηλικίες 18 – 24. Το 43% των καταγγελιών στη γραμμή βοήθειας αφορούν στον εθισμό παιδιών και νέων στο διαδίκτυο. Ένας στους επτά μαθητές ηλικίας 15 ετών εμφανίζει συμπτώματα εξάρτησης από το ίντερνετ.

Εν μέσω πανδημίας, τα ποσοστά εξάρτησης εφήβων από το διαδίκτυο έφτασαν το 50%-60%. Όσον αφορά τον εθισμό στα κοινωνικά δίκτυα, το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στο Instagram και στο Tik Tok. Από τις πλέον ανησυχητικές εξελίξεις που παρατηρούν οι ειδικοί είναι ότι συνεχώς μειώνεται η ηλικία των παιδιών που μπαίνουν στα social media. Όσο πιο μικρά είναι τα παιδιά, τόσο μεγαλύτερες οι επιπτώσεις. Ο εθισμός τα αποκόβει από το περιβάλλον όπου φυσιολογικά θα αναπτύσσονταν , από τον αθλητισμό, τη μουσική, και τελικά από τη ζωή. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας ,αντιστράτηγος εν αποστρατεία Μανόλης Σφακιανάκης «όταν βλέπεις το παιδί σου και αλλοιώνει κινήσεις και συμπεριφορές ,κάνει άλλα πράγματα κι έχει ένα κοινό σε όλα, το διαδίκτυο, τότε είναι το πρώτο καμπανάκι».

Την ημερίδα οργάνωσε ο δήμος Πλατανιά σε συνεργασία με το Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια, την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης και τον Σύλλογο “Η Μέριμνα”, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά Της Σωματικής Βίας Και Κακοποίησης του Παιδιού“ .

ΠΗΓΗ: neakriti.gr

 




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ