ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown Νοεμβρίου: Σε τί διαφέρει από εκείνο του Μαρτίου

Περισσότερο υποψιασμένοι και έχοντας την εμπειρία του πρώτου καθολικού lockdown της Άνοιξης, οι Έλληνες μπαίνουν για δεύτερη φορά μέσα στο 2020, σε δεύτερη σκληρή καραντίνα από αύριο. Αυτή τη φορά, ωστόσο, τα νερά δεν είναι … αχαρτογράφητα. Ο οδηγός επιβίωσης είναι σε γενικές γραμμές ο ίδιος και η εξοικείωση με τις βεβαιώσεις και την αποστολή των sms είναι δεδομένη.

Ήταν 13 Μαρτίου όταν το πρώτο ΦΕΚ με τα περιοριστικά μέτρα του εαρινού lockdown, βγήκε στον αέρα με την “απελευθέρωση” να γίνεται 42 ημέρες αργότερα. Τώρα, η είσοδος μας στην περίοδο των απαγορεύσεων ξεκινά από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει για τρεις εβδομάδας, μέχρι νεοτέρας…

Μπορεί η υγειονομική σκιά που απλώνει ο αριθμός των θυμάτων από την πανδημία και η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων να είναι μεγαλύτερη, ωστόσο, οι περισσότεροι πολίτες υποδέχτηκαν με ψυχραιμία και χιούμορ στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης τη δεύτερη δοκιμασία του lockdown, που αποσκοπεί να μπει ένα φρένο στην ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιού. Την έλλειψη πανικού, εξάλλου, αντανακλά η εικόνα της αγοράς που επικρατεί αυτές τις τελευταίες ώρες “ελευθερίας”- μπορεί η κίνηση να είναι αυξημένη αλλά όχι σε βαθμό που υποδηλώνει πανικό ή φόβο.

Λιγότερο ψύχραιμοι- και δικαιολογημένα- εμφανίζονται ορισμένοι επαγγελματίες που αισθάνονται ότι η επανάληψη της καραντίνας ισοδυναμεί με την οικονομική καταστροφή τους, όπως στον κλάδο της εστίασης. Από την άλλη, ένας άλλος κλάδος, αυτός των τροφίμων είναι έτοιμος να υποδεχτεί μια μακρά περίοδο …Χριστουγέννων, αφού και αυτή την φορά οι καταναλωτές θα εκτονώσουν την εξωστρέφειά τους και με βόλτες στα σουπερ μάρκετ! Άλλωστε, πρόκειται για τον κλάδο-νικητή και κατά το πρώτο, εαρινό lock down…

Βρείτε τις διαφορές!

“Βρείτε τις διαφορές των δύο Lock down, της Άνοιξης που πέρασε και αυτού στο οποίο περνάμε από αύριο”, θα μπορούσε να είναι θέμα κουίζ!

Κυρίαρχη διαφορά είναι η χρήση μάσκας, που τώρα εδραιώνεται με “δόξα και τιμή” σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, καθώς στο σύνολό της η ιατρική κοινότητα κατέληξε ότι αποτελεί μια σημαντική ασπίδα στη μάχη μας κατά της πανδημίας, χωρίς να νεκρωθεί κάθε οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα. Στο πρώτο lockdown βαρύτητα είχε δοθεί στην ελαχιστοποίηση της μετακίνησης.

Δεύτερη σημαντική διαφορά, είναι τώρα δεν κλείνουν όλες οι σχολικές μονάδες. Συγκεκριμένα, παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία καθώς και τα σχολεία Ειδικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες μένουν ανοικτά, ενώ σε γυμνάσια, λύκεια, φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών θα εφαρμοστεί τηλεκπαίδευση. Μπορεί κατά το εαρινό lockdown οι λιλιπούτειοι μαθητές να είχαν “ενοχοποιηθεί” ως φέροντες υψηλά ιιακά φορτία και ως υψηλού κινδύνου μεταδότες της νόσου, ωστόσο τώρα οι επιστήμονες λένε ότι αυτό δεν ισχύει, δίνοντας προτεραιότητα την ανάγκη της εκπαιδευτικής διαδικασίας για την ψυχοσυναισθηματική ισορροπία των παιδιών. Η κυβερνητική απόφαση να μην μπει λουκέτο σε αυτές τις σχολικές δομές, προκαλεί κύματα ανακούφιση στους εργαζόμενους γονείς.

Μια άλλη διαφορά αφορά στα ξενοδοχεία, καθώς όπως διευκρίνισε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, παραμένουν ανοικτά με τη δυνατότητα αναστολής της λειτουργίας τους σε όσους ιδιοκτήτες το επιθυμούν.

Συνδεόμενη με τον τουρισμό είναι και άλλη μια διαφοροποίηση που σχετίζεται με τη σύνδεση της χώρας με το εξωτερικό. Κατά την πρώτη καραντίνα, η χώρα είχε κλείσει “αεροστεγώς” καθώς είχαν παύσει οι αερομεταφορές με ενεργές μόνο ορισμένες για λόγους εθνικής ασφάλειας και επαναπατρισμού. Πλέον, αυτό που ισχύει, είναι η υποχρέωση σε αρνητικό τεστ κοβιντ 48 ωρών όσων φτάνουν αεροπορικών και έως 72 ωρώνγια όσους εισέρχονται σε ελληνικό έδαφος μέσω χερσαίων συνόρων.

Άλλη μια σημαντική διαφορά αφορά στο “σπάσιμο” των ωρών κυκλοφορίας, καθώς τώρα έχουμε τα χρονικά διαστήματα 5 πμ με 9 μμ και 9μμ με 5πμ, ενώ στην πρώτη καραντίνα, δεν είχαμε διαφοροποίηση στα διαστήματα.

ΠΗΓΗ: ekriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ