Δήμος Πλατανιά

Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά: “Oι θέσεις μας για την ΔΕΥΑΒΑ”

Μεγάλη κουβέντα έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα, μπροστά και στις επιπτώσεις της πανδημίας , σχετικά με την βιωσιμότητα των Δημοτικών επιχειρήσεων Ύδρευσης –Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και κατ επέκταση την τιμολογιακή πολιτική. Πολλές ΔΕΥΑ με αφορμή την κακή οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων, προωθούν την αναπροσαρμογή – ανατίμηση των τιμολογίων ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στην λειτουργία τους, όπως άλλωστε σχεδιάζεται και με την ΔΕΥΑΒΑ.

Ποια είναι όμως η πραγματικότητα σχετικά με την λειτουργία των επιχειρήσεων, την τιμολογιακή πολιτική τους και την διαχείριση του νερού γενικότερα;

Η ΔΕΥΑΒΑ του δήμου Πλατανιά  διαχειρίζεται  ένα αγαθό της φύσης που είναι απαραίτητο για την ζωή μέσα από ένα νομικό πλαίσιο που όμως το θεωρεί ως εμπόρευμα και όχι κοινωνικό αγαθό.

Η ΔΕΥΑΒΑ  αν και «κοινωφελούς σκοπού», ενίσχυσε τα τελευταία χρόνια, τον ρόλο της στον στόχο προώθησης της εμπορευματοποίησης του νερού.

Μέσα σε αυτό το αντιδραστικό πλαίσιο όμως που το νερό από φυσικός πόρος απαραίτητος για τη ζωή μετατρέπεται ουσιαστικά σε επενδυτικό προϊόν για κέρδος, Η  ΔΕΥΑΒΑ έπαιξε και παίζει σημαντικό ρόλο για να περάσει στη συνείδηση του λαού η λογική της ανταποδοτικότητας, η λογική του πλήρωνε για να έχεις .

Η ΔΕΥΑΒΑ είναι φανερό πλέον πως  για να μπορέσει να ανταπεξέλθει και να είναι «βιώσιμη», θα οδηγηθεί στο  να αυξάνει συνεχώς τα τιμολόγια ώστε να προσαρμόζονται κάθε φορά στη λογική της ανάκτησης του κόστους, αφού αυτό εξαρτάται πλήρως από τα ανταποδοτικά τέλη δηλ. τους λογαριασμούς και να αυξάνει έτσι παράλληλα και τον βαθμό εκμετάλλευσης των εργαζομένων ή να στραφεί στον δανεισμό .

Επιπλέον:

Μέσα από τη συνειδητή υποβάθμιση και απαξίωση συνολικά των επιχειρήσεων, την υποστελέχωση του μόνιμου προσωπικού, προωθείται όλο και περισσότερο και με μεγαλύτερους ρυθμούς, η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών από την πίσω πόρτα των επιχειρήσεων με την παραχώρηση όλων και περισσότερων τομέων και τμημάτων σε ιδιώτες – εργολάβους ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται συνεχώς η εντατικοποίηση της εργασίας.

Παράλληλα οι ΔΕΥΑ  στο σύνολο τους αλλά και η ΔΕΥΑΒΑ αποτελούν ένα πολύτιμο φυτώριο για όλες τις άθλιες ελαστικές μορφές απασχόλησης που σήμερα επικρατούν παντού: Δίπλα στο μόνιμο προσωπικό, υπάρχουν εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, εργαζόμενοι με «μπλοκάκια».

Η απαξίωση είναι συνειδητή επιλογή που γίνεται για να στρωθεί πιο εύκολα ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση του νερού. Το ίδιο κάνουν με την διαχείριση των απορριμμάτων για να τα παραδώσουν σε ιδιώτη , στην καθαριότητα ,το ίδιο έκαναν  κεντρικά με την ενέργεια, την ΔΕΗ κλπ.

Μια πολιτική που πληρώνουν πολύ ακριβά τα λαϊκά στρώματα στα χωριά που αναγκάζονται να βάζουν όλο και πιο βαθειά το χέρι στην τσέπη τους ,για υπηρεσίες που συνεχώς υποβαθμίζονται και δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους για φθηνό, ποιοτικό και σε επάρκεια νερό, οι αγρότες της περιοχης μας  που βλέπουν τα χωράφια τους να ξεραίνονται από την ανυπαρξία απαραίτητων αρδευτικών έργων υποδομής, εμπλουτισμού του υδροφόρου, ενώ ταυτόχρονα βρίσκονται αντιμέτωποι με αφαιρεση ρολογιων  στο όνομα της νομημοτητασ και της ανεπάρκειας του νερού.

Τα αδιέξοδα και την κακή οικονομική κατάσταση και στην ΔΕΥΑΒΑ  τα προκαλεί ακριβώς η εφαρμογή αυτών των πολιτικών που ακολουθούνται μέχρι και σήμερα.

Η  ανάπτυξη τους και φθηνό νερό είναι πράγματα ασυμβίβαστα.

Παρατηρούμε για όλα τα παραπάνω να μην γίνεται ουσιαστική συζήτηση ,παρατηρούμε την αξιωματική αντιπολίτευση του δήμου , αφού μαζί με την δημοτική αρχή μας απέκλεισε ουσιαστικά από όλα τα νομικά πρόσωπα και από την ΔΕΥΑΒΑ, να σιωπά, βοηθώντας με αυτόν τρόπο στην έως τώρα πορεία των παραπάνω κομβικών εξελίξεων και στην ουσία την ίδια την δημοτική αρχή .

Όλο το προηγούμενο διάστημα παρακολουθούμε και αναδεικνύουμε την απαράδεκτη τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΒΑ.

Χαρακτηριστικά από το 2009 δεν έχει γίνει καμία μείωση στην τιμολόγηση του νερού , δεν υπάρχει ακόμα και ως σήμερα κοινωνικό τιμολόγιο , αλλά γενικότερα ούτε μια απόφαση ελάφρυνσης των μη προνομιούχων που ζουν τις επιπτώσεις της πανδημίας και της κρίσης.

*Δεν έχει αλλάξει το παραμικρό στο μονόδρομο των κατατμήσεων και των εργολάβων και εργολαβιών .

*Ούτε στην σκληρή – αντιλαϊκή πολιτική για αφαίρεση ρολογιών σε όλους όσους δεν κάνουν ρύθμιση οφειλών , ακόμα και σε μικροκαταναλώσεις π.χ 300 ευρώ.

*Παραμένουν οι οσμές στον βόρειο άξονα.

*Από παράταση σε παράταση η ολοκλήρωση του έργου στα Λαχιανά.

*Ακόμα αναμένουμε την συζήτηση εφ όλης της ύλης στο δημοτικό συμβούλιο για την πορεία της ΔΕΥΑΒΑ.

Ζητούν απαντήσεις τα ερωτήματα όπως :

*Ποιος είναι ο αριθμός των οφειλετών προς την ΔΕΥΑΒΑ και πόσο το συνολικό ποσό;

*Τι από αυτά αφορούν μικροκαταναλωτές, κατοικίες  και πόσες στρατηγικούς κακοπληρωτές μεγάλοοφειλέτες και μεγαλοεπιχειρηματίες ?

*Τι ευθύνη φέρει η διοίκηση στην κατάσταση στην Τ.Κ Σκινέ που  θα χαθούν καλλιέργειες ?

Στον αντίποδα βέβαια, όλη αυτή την κατάσταση στην διοίκηση, την έχει «εισπράξει» η δημοτική αρχή με μικροπολιτική και μικροεξυπηρετήσεις στην κάλπη.

Και άρχεται τώρα η απόφαση του Δ.Σ της επιχείρησης και κατ επέκταση και της οικονομικής επιτροπής να εγκρίνει δάνειο στην ΔΕΥΑΒΑ ύψους 433.410 χιλ ευρω .

Μια επιλογή που την συνδέουν με την πανδημία , όχι όμως για να κάνουν κοινωνική πολιτική , αλλά ουσιαστικά για να επιβεβαιώσουν ότι βρίσκεται πλέον η επιχείρηση σε  οριακό οικονομικό σημείο.

Εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση  Πλατανια στον αντίποδα αυτής της πολιτικής πιστεύουμε ότι σήμερα υπάρχει η δυνατότητα για ένα πραγματικά σύγχρονο σχέδιο αξιοποίησης των υδάτινων πόρων, χωρίς επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων. Με σύγχρονα  δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, ταμιευτήρες συλλογής βρόχινου νερού για άρδευση, αξιοποίηση του δυναμικού των δεκάδων πηγών και ποταμών της περιοχής, αξιοποίηση των πλέον σύγχρονων επιστημονικών και τεχνολογικών μεθόδων, κατασκευή έργων, φραγμάτων κλπ.

Με κεντρικό σχεδιασμό που θα μπορεί να προβλέπει και να ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες σε νερό, θα ελέγχει και θα μεριμνά για την προστασία των ποταμών, λιμνών και θαλασσών από τη βιομηχανική ρύπανση, για τον σχεδιασμό αντιπλημμυρικών έργων, για τη συντήρηση των δικτύων. Θα εξασφαλίζει την ολοκληρωμένη διαχείριση προστασία και οικολογική ανόρθωση των δασικών οικοσυστημάτων με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και την ανάδειξη του υδρονομικού τους ρόλου.

Προϋπόθεση για να ανοίξει ό δρόμος προς μια πιο φιλολαϊκή διοίκηση , είναι η ανάπτυξη αγώνων που θα στοχεύουν στη συνολική ανατροπή της πολιτικής εμπορευματοποίησης του νερού, που επιτρέπει την επιχειρηματική δράση με κριτήριο το κέρδος τόσο από ιδιωτικούς ομίλους όσο και από δημοτικές επιχειρήσεις.

Μέχρι τότε εμείς  με αποφασιστικότητα , συνέπεια , με προτάσεις και με κάλεσμα σε κινητοποιήσεις των μαζικών φορέων  θα συνεχίσουμε των αγώνα για να μην κοπεί καμία παροχή νερού ύδρευσης σε κανένα νοικοκυριό, για πραγματικές μειώσεις στην τιμολόγηση και για δημιουργία κοινωνικού τιμολόγιου  αλλά και τον έλεγχο στα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής και στην διοίκηση της ΔΕΥΑΒΑ .

 Για την Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Ανθούσης Δημήτριος

Κουμάκη Αλεξία

Μαριανάκης Στυλιανός

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ