Δήμος Πλατανιά

«Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά»: Άλλος ένας προϋπολογισμός «βαρίδι» – χαμηλών προσδοκιών

Προϋπολογισμός χαμηλών προσδοκιών, χωρίς τις αναγκαίες παρεμβάσεις και προκλητικά ανεπηρέαστος από τις ανάγκες των πολλών, σε μία περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης με σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις για την τοπική κοινωνία και οικονομία, εν μέσω πανδημίας και με το κύμα ακρίβειας να εντείνεται, είναι ο προϋπολογισμός του Δήμου Πλατανιά για το 2022, όπως επισήμανε η «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά» κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά» καταψήφισε τον προϋπολογισμό, θέτοντας μία σειρά από ζητήματα και προβλήματα, για τα οποία δεν έχει υπάρξει αποτελεσματική μέριμνα από τη Δημοτική Αρχή όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Όπως επισημάνθηκε από τη «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά», το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2022 σταθεροποιεί χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών, κινείται στα απολύτως απαραίτητα και είναι χαμηλής αξιοπιστίας, γεγονός που θα επιβεβαιωθεί, όπως και στο παρελθόν, εντός της επόμενης χρονιάς από τις δεκάδες τροποποιήσεις και αναμορφώσεις του.

Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό – «συμπλήρωμα» του γενικού κρατικού προϋπολογισμού, που βρίσκεται εντός των μνημονιακών – μεταμνημονιακών κανόνων. Έναν προϋπολογισμό που αποδέχεται τη μεγάλη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στους Δήμους συγκριτικά με το 2010 καθώς είναι χαρακτηριστικό ότι οι πόροι (ΣΑΤΑ) έχουν μειωθεί κατά 60% την τελευταία δεκαετία, με αποτέλεσμα να ανέρχονται σε 2,0 εκατ. ευρώ από 5,5 εκατ. ευρώ το 2010! Έναν προϋπολογισμό που έχει θεσπίσει ως ιερό «ευαγγέλιο» την έννοια της ανταποδοτικότητας (3,2 εκατ. έσοδα από ανταποδοτικά τέλη των κατοίκων του Δήμου), που αποδέχεται να μεταβιβάζονται αρμοδιότητες (πάνω από 200) στους Δήμους χωρίς τους ανάλογους οικονομικούς πόρους και που δεν αντιμετωπίζει την υποστελέχωση των υπηρεσιών.

Τα βασικά ερωτήματα που έθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά» στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2022 ήταν τα εξής:

*Ανάπτυξη και προϋπολογισμός από ποιον, για ποιον και προς όφελος ποίων;

*Από ποιους παίρνει και σε ποιους δίνει;

*Με τι σχέδιο; «Ό,τι έρθει, όπως έρθει, αρκεί να προβληθεί σωστά από τον ταλαντούχο σε θέματα επικοινωνίας κ. Δήμαρχο», όπως παρατήρησαν οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά», οι οποίοι αναφέρθηκανκαι στην πορεία εκτέλεσης των προϋπολογισμών των τεσσάρων προηγούμενων ετών, επισημαίνοντας ότι διαψεύστηκαν στην πράξη:

2018: προϋπολογισμός: 24 εκατ. ευρώ, εκτέλεση: 17 εκατ. ευρώ.

2019: προϋπολογισμός: 42 εκατ. ευρώ, εκτέλεση: 20 εκατ. ευρώ.

2020: προϋπολογισμός: 62 εκατ. ευρώ, εκτέλεση: 23 εκατ. ευρώ.

2021: προϋπολογισμός: 39 εκατ. ευρώ, εκτέλεση: 20 εκατ. ευρώ περίπου.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τη «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά» στα ζητήματα της κοινωνικής πολιτικής, καυτηριάζοντας το γεγονός ότι την τελευταία δεκαετία της έντονης οικονομικής κρίσης, δεν έχουν δημιουργηθεί οι αναγκαίες υποστηρικτικές κοινωνικές δομές στον Δήμο.

Οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά» επανέλαβαν τη θέση ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία γι’ αυτό το σοβαρό έλλειμμα, αναφέροντας ότι το έργο του Κέντρου Κοινότητας και του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι σημαντικό αλλά δεν αρκεί. Υπογράμμισαν ότι απαιτείται η περαιτέρω ανάπτυξη του Κοινωνικού Παντοπωλείου με συγκεκριμένα κριτήρια και η δημιουργία ΚΑΠΗ και πρόσθεσαν ότι όραμα της «Λαϊκής Συσπείρωσης Πλατανιά» είναι η κατασκευή και λειτουργία ενός Δημοτικού Γηροκομείου στον Δήμο Πλατανιά καθώς και μία σύγχρονη δομή για ΑμεΑ.

Όπως τόνισε η «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά», η κοινωνική ευαισθησία της Δημοτικής Αρχής φάνηκε στην εισήγησή της και στην απόφασή της για τα δημοτικά τέλη και στην εισήγηση για τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς και μάλιστα παρά το γεγονός ότι ο Δήμος Πλατανιά θα έχει επιπλέον έσοδα από τα 230.000 πρόσθετα δηλωθέντα τετραγωνικά μέτρα και, προσθετικά, από τις ενεργειακές αναβαθμίσεις.

Δυστυχώς οι ολοκληρωμένες προτάσεις που έχει καταθέσει η «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά» δεν έχουν εισακουστεί μέχρι και σήμερα, με αποτέλεσμα το ζητούμενο να παραμένει η αλληλεγγύη, όχι η φιλανθρωπία.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά» ανέδειξε τις ασφυκτικές ανάγκες των κατοίκων για μέτρα στήριξης και ανακούφισης και ζήτησε, για άλλη μία φορά, να υπάρξουν μειώσεις τελών σε μια σειρά από κοινωνικές ομάδες που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα (ξενοδοχοϋπάλληλοι, εποχιακοί υπάλληλοι, εστίαση, άνεργοι, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι).

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη διαχρονική απουσία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος σχολικής στέγης, καθώς, παρά τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης και τις συντηρήσεις των υφιστάμενων σχολικών κτηρίων, ενώ υπάρχουν μεγάλες ανάγκες . Χαρακτηριστικά παραδείγματα, η στέγαση 260 μαθητών στο Γυμνάσιο Πλατανιά, το αναξιοποίητο οικόπεδο στο Μόδι, η ανάγκη για ελέγχους στατικής επάρκειας των σχολικών κτηρίων καθώς και το γεγονός ότι παραμένουν, ως αίθουσες διδασκαλίας, οι προκάτ αίθουσες σε μια σειρά από σχολικές μονάδες.

Αναφορικά με τα Τοπικά Συμβούλια, η «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά» επισήμανε ότι ο Δήμαρχος έχει γίνει αποδέκτης έγγραφων παραπόνων για τον τρόπο λειτουργίας τους και πρόσθεσε ότι η Δημοτική Αρχή συνεχίζει να τα απαξιώνει, αν και θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα σημαντικό μοχλό για την ανάπτυξη κάθε χωριού.

Οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά» αναφέρθηκαν ακόμη σε σειρά ζητημάτων, στα οποία η Δημοτική Αρχή παίρνει «βαθμό κάτω από τη βάση», μεταξύ των οποίων:

*Η πολιτική προστασία και πιο συγκεκριμένα η πρόληψη για την πυροπροστασία και την αντιπλημμυρική προστασία με στόχο την πρόληψη για την αποφυγή καταστροφών.

*Η κακή κατάσταση μεγάλου μέρους του δημοτικού και του αγροτικού οδικού δικτύου, στο οποίο γίνονται κατά κανόνα πρόχειρες παρεμβάσεις, με κίνδυνο πολλές φορές για την ίδια την ανθρώπινη ζωή.

*Η πορεία αποκατάστασης των καταστροφών του 2019, με την απορρόφηση των κονδυλίων να εξακολουθεί να κινείται σε ρυθμούς χαρακτηριστικά αργούς, αντίστοιχα και οι αποζημιώσεις των ιδιοκτητών σπιτιών που υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

*Η προώθηση του χωροταξικού – πολεοδομικού σχεδιασμού.

*Η κατάσταση των δομών τηςΠρωτοβάθμιας Υγείας και η απουσία Κλιμακίου ΕΚΑΒ στην περιοχή.

*Η προστασία του περιβάλλοντος.

*Η διαχείριση του νερού και ο τρόπος λειτουργίας της ΔΕΥΑΒΑ.

*Οι υποδομές που απουσιάζουν από την παραλιακή ζώνη, το έλλειμμα πεζοδρομίων από το Μάλεμε έως το Κολυμπάρι και οι αναπλάσεις στα χωριά της ενδοχώρας.

*Η αντιμετώπιση των θεμάτων της καθαριότητας μέσω ιδιώτη εργολάβου (450.000 ευρώ ανά έτος)και όχι με τη σύσταση μίας καλά στελεχωμένης Υπηρεσίας στον Δήμο.

*Η εμμονή στη ναυαγοσωστική κάλυψη μέσω εργολαβιών, ύψους 400.000 ευρώ.

*Η μη αξιοποίηση μέχρι σήμερα του Αεροδρομίου Μάλεμε και μιας σειράς δημοσίων κτηρίων που ρημάζουν (Μουσείο Αλιείας Κολυμπαρίου κ.ά.).

Για τα θέματα του Πολιτισμού και του Αθλητισμού, η «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά» κατέθεσε ξανά πρόταση για την άμεση σύσταση Γραφείου Αθλητισμού και ζήτησε τη στήριξη των πολιτιστικών συλλόγων και των αθλητικών σωματείων από τον προϋπολογισμό, ενιαία και ισότιμα, σύμφωνα με τη δράση τους και όχι κατά το δοκούν.

Η αναποτελεσματικότητα της Δημοτικής Αρχής έχει συμβάλλει στην υποβάθμιση και ερήμωση της ενδοχώρας του Δήμου, τόνισε η «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά» και πρόσθεσε ότι ο δήμαρχος κ. Γιάννης Μαλανδράκης βάζει διαρκώς χαμηλά τον πήχη για να μπορεί να περάσει από πάνω και να διαχειριστεί το αποτέλεσμα αυτό με καθαρά επικοινωνιακούς όρους.

«Αλήθεια, σε αυτές τις συνθήκες άλλοι Δήμαρχοι και άλλες Δημοτικές Αρχές πώς τα καταφέρνουν; Μαγικό ραβδί έχουν; Όχι. Δεσμεύσεις δεν έχουν. Διοικούν, δεν είναι διαχειριστές και υπηρέτες αυτής της πολιτικής. Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να επισημαίνουμε τα κακώς κείμενα και να καταθέτουμε τις προτάσεις μας μαζί με τους φορείς της περιοχής, τους αγροτικούς συλλόγους, τους πολιτιστικούς συλλόγους και συνολικά τη νέα γενιά, θα συνεχίσουμε να φέρνουμε στο επίκεντρο όλα όσα μας ταλανίζουν και μας απασχολούν, μικρά και μεγάλα προβλήματα της περιοχής, και φυσικά θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις στο να διεκδικούμε ανάσες ανακούφισης, γιατί μόνο εάν πιεστεί η Δημοτική Αρχή από την οργάνωση και την κινητοποίηση του κόσμου της περιοχής μπορεί να υπάρξουν κατακτήσεις προς όφελος των πολλών. Γι’ αυτό καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό – βαρίδι του 2022 και καλούμε και τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στον Δήμο Πλατανιά να πουν ένα μεγάλο “όχι” σε αυτόν τον προϋπολογισμό. Εμείς συνεχίζουμε με πλατιά αγωνιστική συμπόρευση δυνάμεων για να μπει μπροστά ένας Δήμος Πλατανιά στο μπόι των ονείρων μας και στο μπόι των ανθρώπων του», κατέληξε η «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά».

Για την Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι :

Ανθούσης Δημήτριος

Κουμάκη Αλεξία

Μαριανάκης ΣτυλιανόςΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ