ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβερνητικό σχέδιο για…κλείσιμο των air contition και επιστροφή στο πετρέλαιο θέρμανσης με κίνητρα και επιδότηση

Κυβερνητικό σχέδιο για παροχή φθηνότερου πετρελαίου θέρμανσης ώστε να υπάρξει και παράλληλη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενεργείας, βρίσκεται στα σκαριά.

Στροφή των νοικοκυριών από τη θέρμανση με πηγές που καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα (air contition, σόμπες ηλεκτρικές, αλογόνου κτλ) στη θέρμανση με το πετρέλαιο επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Το σχέδιο προβλέπει ως κίνητρο την παροχή φθηνότερου πετρελαίου σε όσους εκδηλώσουν ενδιαφέρον, έτσι ώστε να υπάρξει και παράλληλη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενεργείας.

Αφορά περίπου 1,5 εκατομμύριο νοικοκυριά που θα επιλέξουν το πετρέλαιο ως μέσο θέρμανσης, αντί των air condition. Παράλληλα, σχεδιάζεται ένα σύστημα κινήτρων και επιδοτήσεων και για 700 χιλιάδες νοικοκυριά που διαθέτουν μόνο λέβητα φυσικού αερίου.

Αυτή η ιδέα φαίνεται να αξιολογείται σοβαρά στο κυβερνητικό επιτελείο καθώς το πετρέλαιο θέρμανσης προβλέπεται αισθητά φθηνότερο αναφορικά με την τιμή αφοράς.

Εκπρόσωποι των πρατηριούχων εκτιμούν πως με τα δεδομένα της αγοράς των τελευταίων ημερών το πετρέλαιο θέρμανσης θα κάνει πρεμιέρα στα μέσα Οκτωβρίου με τιμή κοντά στα 1,60 ευρώ ανά λίτρο. Τόσο είχε φτάσει περίπου στα μέσα της περσινής σεζόν βάζοντας φωτιά στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

 

Αντίθετα, μεγάλες δυσκολίες συγκεντρώνει το εγχείρημα της διαχείρισης του κόστους θέρμανσης 700.000 νοικοκυριών με φυσικό αέριο. Το περυσινό σχήμα των επιδοτήσεων (20 ευρώ από το κράτος και 20 από τη ΔΕΠΑ) φέτος κρίνεται ανεπαρκέστατο για την κάλυψη του προβλήματος όταν οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 250 και 300 ευρώ, αν δεν τις ξεπερνούν.

 

Πάντως, οι αποφάσεις βρίσκονται κοντά στο τελικό στάδιο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του ΣΚΑΪ, που παρουσίασε το θέμα. Οι ανακοινώσεις αναμένεται να περιληφθούν στο πακέτο εξαγγελιών της ΔΕΘ δια στόματος του πρωθυπουργού.

 

 

Πηγή: dikaiologitika.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ