ΚΡΗΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρήτη: Έως 1,70 ευρώ το πετρέλαιο θέρμανσης – Αύξηση 30% στην τιμή των καυσόξυλων

«Φωτιά» έχουν πάρει το τελευταίο διάστημα τα καυσόξυλα ως εναλλακτική πηγή θέρμανσης λόγω της κατάστασης που επικρατεί στις τιμές των καυσίμων, που προδιαθέτουν ότι η εκκίνηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στα μέσα Οκτωβρίου φέτος θα είναι σε επίπεδα εντελώς απαγορευτικά για το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων, με την κατάσταση να είναι τραγική όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και κυρίως τη Γερμανία, που μέχρι σήμερα «πόνταρε» στο φυσικό αέριο, αλλά πλέον αναζητάει άλλους τρόπους.

Σε σχέση με πέρυσι, οι τιμές των καυσόξυλων στην Κρήτη εκτιμάται ότι είναι αυξημένες σε ποσοστό 20% με 30%. Αλλά σε σχέση με το πετρέλαιο τα ξύλα παραμένουν ως η πιο οικονομική εναλλακτική λύση θέρμανσης, ενώ σε πιο καλή θέση βρίσκονται οι κάτοικοι των χωριών ή γενικότερα οι κάτοχοι ελαιώνων, που από τα κλαδέματα έχουν μπορέσει να εξασφαλίσουν ποσότητες ξύλων για τον χειμώνα που έρχεται.

«Οι αριθμοί είναι πάρα πολύ σκληροί. Η πιο σίγουρη και φτηνή μέθοδος για θέρμανση είναι το ξύλο. Δηλαδή, όσοι κλάδεψαν πέρυσι και φύλαξαν τα ξύλα θα περάσουν πιο καλά τον χειμώνα. Οι υπόλοιποι θα δυσκολευτούν. Διότι και οι τιμές στο ξύλο ανεβαίνουν. Η ζήτηση αυξάνεται, θα ανέβουν και οι τιμές. Το πετρέλαιο θα συνεχίσει να ανεβαίνει πολύ περισσότερο», είπε στη «ΝΚ» ο μηχανολόγος μηχανικός, καθηγητής στο ΕΛΜΕΠΑ και διευθυντής στο Εργαστήριο Αιολικής Ενέργειας και Σύνθεσης Ενεργειακών Συστημάτων του Τμήματος Μηχανολογίας Δημήτρης Χρηστάκης. Και συνεχίζει λέγοντας ότι σήμερα η πιο οικονομική μέθοδος για να ζεστάνουμε το σπίτι μας θα ήταν ένα ενεργειακό τζάκι, «που είναι ένα τζάκι με μεγάλη απόδοση. Όπου μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα πολύ φτηνό αερόθερμο, με το οποίο μπορούμε να εκμεταλλευτούμε ένα μεγάλο ποσοστό της θερμότητας που παράγει το τζάκι. Αλλιώς χάνουμε τη θερμότητα του τζακιού».

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Χρηστάκη, η πιο φτηνή λύση λοιπόν είναι το καυσόξυλο στο τζάκι, που όμως έχει μηχανισμό άντλησης της θερμότητας, αλλά και το καυσόξυλο στην ενεργειακή ξυλόσομπα, η οποία και μας δίνει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε το 80% της θερμοκρασίας που παράγει.

«Η καλύτερη και πιο υγιεινή λύση είναι η αντλία θερμότητας. Αλλά για να την εγκαταστήσεις σε ένα σπίτι 100 τ.μ., απαιτείται μία δαπάνη», όπως λέει ο Δημήτρης Χρηστάκης, «της τάξεως των 6 έως και 12 χιλιάδων ευρώ, που προφανώς σήμερα είναι μία δυσβάσταχτη δαπάνη».

«Η αγορά σε ξύλα και πέλετ»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου Μπάμπης Λεκάκης λέει πως «αυτή τη στιγμή η ποσότητα σε ξυλεία δεν είναι πάρα πολύ μεγάλη και τα ξύλα που υπάρχουν πωλούνται με μία πολύ μεγάλη αύξηση στην τιμή, αφού πωλούνται σε σχέση με πέρυσι με μία αύξηση 20% και 30% ανά κυβικό. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στο πέλετ, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε έλλειψη».

«Οι τιμές στην αγορά των ξύλων είναι γύρω στα 150 με 160 ευρώ το κυβικό. Παλιότερα ήταν γύρω στα 110 με 120 ευρώ το κυβικό. Στα πέλετ, εκτός από την αύξηση της τιμής, υπάρχει και η μεγάλη έλλειψη. Θεωρητικά θα φέρουν εμπορεύματα. Είχαν σταματήσει λόγω του καλοκαιριού. Τώρα που θα αρχίσει ο χειμώνας θα προμηθευτούν. Αλλά εμείς εδώ έχουμε μικρές επιχειρήσεις παραγωγής πέλετ και λίγες», λέει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ.

Όσο για την τιμή του ρεύματος: «Σαφώς και δεν είναι λύση πλέον ούτε το ρεύμα. Γιατί αυτή τη στιγμή οι τιμές του ρεύματος έχουν εκτοξευτεί. Και το πιο πιθανό είναι, απ’ ό,τι φαίνεται, ότι θα ακριβύνει περισσότερο η κιλοβατώρα, με αποτέλεσμα αρκετοί συμπολίτες μας να αδυνατούν όχι μόνο να θερμάνουν το σπίτι τους, αλλά ακόμα και να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος».

Στο μεταξύ, όπως καταλήγει, «ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος. Εντάξει, στα νοικοκυριά με την επιδότηση του ρεύματος κάτι θα γίνει, αλλά στις επιχειρήσεις η επιδότηση είναι μηδαμινή. Δηλαδή εμάς μας έρχονται κάτι λογαριασμοί που δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Και χωρίς να μπορούμε να μετακυλίσουμε στο τελικό προϊόν το κόστος».

Στη Γερμανία προβληματίζονται

Σχεδόν τα μισά σπίτια στη Γερμανία θερμαίνονται με φυσικό αέριο. Παρά το γεγονός ότι ο αγωγός Nord Stream 1 έχει τεθεί και πάλι εν μέρει σε λειτουργία, η τιμή του φυσικού αερίου έχει εκτοξευτεί και οι καταναλωτές ανησυχούν για την ενεργειακή ασφάλεια.

Η Ομοσπονδιακή Ένωση Καυσόξυλων εκτιμά ότι περίπου το 80% της ξυλείας στα εγχώρια τζάκια και τις ξυλόσομπες προέρχεται από τη Γερμανία. Η τιμή του φυσικού αερίου ενδέχεται να τριπλασιαστεί μέχρι τις αρχές του 2023, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων Κλάους Μίλερ στο Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο RND. Η θέρμανση με ξύλο είναι πολύ φθηνότερη, αλλά και η τιμή ανά κιλοβατώρα ενέργειας από καυσόξυλα βρίσκεται σε ανοδική τροχιά από το περασμένο φθινόπωρο, επειδή η ζήτηση έχει εκτοξευτεί το τελευταίο διάστημα.

Προς το παρόν, οι κρατικές επιδοτήσεις ενισχύουν τη ζήτηση των καταναλωτών για μια μετάβαση στη θέρμανση με ξύλο. Προκειμένου να προωθήσει την προστασία του κλίματος, το Βερολίνο ενισχύει οικονομικά την ενεργειακά αποδοτική ανακαίνιση κτηρίων. Για παράδειγμα, όποιος επιλέγει να εγκαταλείψει τη συμβατική θέρμανση με πετρέλαιο και να στραφεί σε ένα σύστημα θέρμανσης με βιομάζα, συμπεριλαμβανομένων των πέλετ, έχει στο πλευρό του το γερμανικό δημόσιο, το οποίο αναλαμβάνει μέχρι και το 45% του συνολικού κόστους. Από την αρχή του 2022 σχεδόν 60.000 αιτήσεις για συστήματα θέρμανσης βιομάζας έχουν κατατεθεί στην αρμόδια Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Οικονομικών Υποθέσεων και Ελέγχου Εξαγωγών.

Από 1,23 πέρσι στο 1,70 φέτος

Ο πρόεδρος των πρατηριούχων του νομού Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης εκτίμησε ότι, αν σήμερα άρχιζε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στην αγορά, αυτό δε θα πωλούνταν κάτω από το 1,65 με 1,70 ευρώ το λίτρο!

«Είναι μια πολύ μεγάλη διαφορά σε σχέση με πέρυσι», όπως μας είπε ο ίδιος, «που είχαμε ξεκινήσει γύρω στα 1,23 με 1,24 ευρώ». Ο πρόεδρος των βενζινοπωλών καλεί την κυβέρνηση να βρει τρόπους να στηρίξει τους καταναλωτές, για να μπορέσουν να αγοράσουν φέτος πετρέλαιο θέρμανσης, και δεσμεύεται ότι οι πρατηριούχοι θα κάνουν και αυτοί από την πλευρά τους ό,τι καλύτερο μπορούν για να μην αφήσουν τους πελάτες τους εκτεθειμένους στο κρύο.

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ