ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Κρητικό ελαιόλαδο: “Χρυσάφι” το αγοράζουν οι Γερμανοί – Στα “τάρταρα” η τιμή παραγωγού

Ούτε δύο, ούτε τρία ευρώ το λίτρο, αλλά ακόμη και στα 8,99 ευρώ το μισό λίτρο (!) αγοράζουν οι Γερμανοί καταναλωτές το Kρητικό ελαιολάδο από τα ράφια των σούπερ μάρκετ!

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο “Ράδιο Κρήτη” που ανέδειξε το θέμα μέσα από την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, Κρητικός παραγωγός που ζει στη Γερμανία, μέχρι και πριν από περίπου δύο μήνες, υπήρχε λάδι στην τιμή των … 8,99 ευρώ τα 500ml!

Εννέα ευρώ το μισό λίτρο πωλείται κρητικό ελαιόλαδο

Εννέα ευρώ το μισό λίτρο πωλείται κρητικό ελαιόλαδο

Σε άλλο σούπερ μάρκετ, το μισό λίτρο βρέθηκε να πωλείται στην τιμή των 6,99 ευρώ και σε άλλο, χαμηλότερα, στην τιμή των 3,79 ευρώ το μισό λίτρο…

Τιμές - πρόκληση για τους κρητικούς παραγωγούς

Τιμές – πρόκληση για τους κρητικούς παραγωγούς

Την ίδια ώρα, θυμίζουμε ότι στην Κρήτη η τιμή παραγωγού δεν ξεπερνά τα 3,10 – 3,30 ευρώ, το κιλό!

Όπως είπε πάντως ο ακροατής, οι Γερμανοί καταναλωτές θεωρούν πολύτιμο το ελαιόλαδο, και δη το Κρητικό, αναγνωρίζοντας τα οφέλη του για την υγεία, γι’ αυτό και το χρησιμοποιούν με φειδώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συσκευασίες που το αγοράζουν ξεκινούν από τα 250ml, και συνεχίζουν με 500ml, ένα λίτρο και έως τρία λίτρα.

Σε άλλη περίπτωση, σύμφωνα πάντα με τον ακροατή που ζει τα τελευταία χρόνια στη Γερμανία, υπήρξε τιμή που έφθασε – άκουσον άκουσον – στα… 15 ευρώ το μισό λίτρο, για Κρητικό προϊόν με την ένδειξη “αγουρέλαιο”!

Πολύ ακριβά πωλείται το ελαιόλαδο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης όπως για παράδειγμα σε Βέλγιο και Αυστρία.

Την πεποίθηση ότι από το 2002 και μετά η αγορά του ελαιολάδου δε στηρίχθηκε αποτελεσματικά με συνέπεια το άλλοτε χρυσοφόρο Κρητικό προϊόν να έχει αφεθεί στην τύχη του, όπως εξέφρασε ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ