ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Σεΐχης αγοράζει ελαιώνες στο νησί και επενδύει στο λάδι

Κάπου στην Ερμιόνη σε έναν ελαιώνα με 60.000 ρίζες οι εργάτες μαζεύουν καθημερινά τις ελιές αυτή την περίοδο χωρίς να γνωρίζουν ότι το αφεντικό τους είναι πλέον ένας βαθύπλουτος σεΐχης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενώ αγοράζει χωράφια και στην Κρήτη.

Το ίδιο συμβαίνει και σε μια μονάδα τυποποίησης ελαιολάδου στον Νομό Ηλείας, όπου θα συσκευάζεται το λάδι του σεΐχη, ο οποίος μετά το real estate και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας εισέρχεται τρόπον τινά και στην αγροκαλλιέργεια. Πιθανότατα οι εργαζόμενοί του στις συγκεκριμένες δουλειές να μην τον δουν ποτέ, αφού ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης τόσο του ελαιώνα όσο και της μονάδας τυποποίησης είναι ένας μυστικοπαθής γαλαζοαίματος που δεν αρέσκεται καθόλου στη δημοσιότητα.

Κάτι μάλλον αναμενόμενο για τον Ταχνούν μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναϊάν, γόνο μιας από τις έξι οικογένειες που διαφεντεύουν τα Εμιράτα, μια και, εκτός από βαθύπλουτος επιχειρηματίας, είναι και επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας. Πάμπλουτος, ισχυρός και με κοφτερό μυαλό ο σεΐχης δραστηριοποιείται εδώ και δύο χρόνια στην Ελλάδα, αγοράζοντας ακίνητα, ξενοδοχεία και τώρα ελαιώνες.

Οι ελαιώνες του σεΐχη και τα ακίνητα-φιλέτα

Αν κάποιος θέλει να τον χαρακτηρίσει, ο όρος «αινιγματική προσωπικότητα» ταιριάζει γάντι σε αυτόν το μυστικοπαθή γαλαζοαίματο που εσχάτως εισήλθε και στην αγροκαλλιέργεια, με αγορές ελαιώνων στη Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο και την Κρήτη με άγνωστο προς το παρόν τίμημα.

Η Ερμιόνη με τον ελαιώνα που έχει 60.000 ρίζες και η μονάδα τυποποίησης στον Νομό Ηλείας είναι μόνο η αρχή αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ακολουθήσουν κι άλλες αγορές στον συγκεκριμένο χώρο παραγωγής και τυποποίησης ελαιολάδου.

Την νέα επένδυση του σεΐχη, όπως και όλες τις υπόλοιπες στην Ελλάδα, χειρίζεται η εταιρεία Druzy Α.Ε., συμφερόντων Ναϊάν, πρόεδρος της οποίας είναι ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης και διευθύνουσα σύμβουλος η σύζυγός του Μαίρη Σάββα.

Ο Αλ Ναΐάν σπάνια έρχεται στα μέρη μας και όταν συμβαίνει αυτό το ξέρουν ελάχιστοι άνθρωποι, αφού ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν επιθυμεί την παραμικρή δημοσιότητα. Παρότι τυγχάνει τεράστιος επενδυτής στον χώρο του real estate και όχι μόνο, παραμένει στα 49 του χρόνια εν πολλοίς άγνωστος, ενώ στη χώρα μας έγινε ευρύτερα γνωστός όταν χτύπησε ένα ακίνητο-φιλέτο στη συμβολή των οδών Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Μακρυγιάννη, το οποίο είχε βγει σε πλειστηριασμό, αλλά και το παλιό ξενοδοχείο «Club Ermioni» στο Πόρτο Χέλι.

Aμφότερα αναμένεται να μεταμορφωθούν με τον νέο χρόνο χάρη στον τεράστιο όμιλο του οποίου ηγείται ο Ταχνούν μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναϊάν, το πρώτο σε πολυτελή καταλύματα και το δεύτερο, που βρίσκεται μέσα σε έκταση 220 στρεμμάτων, σε ξενοδοχείο έξι αστέρων.

Η επενδυτική εισβολή του σεΐχη στην Ελλάδα ήταν αναμενόμενη γι’ αυτούς που γνωρίζουν πώς κινείται μέσω του δικού του Royal Group UAE. Πρόκειται για έναν θηριώδη όμιλο με δεκάδες εταιρείες -λέγεται ότι ξεπερνάνε τις 60- ο οποίος έχει κύκλο εργασιών ύψους 75 δισ. δολαρίων.

Η προσωπική του περιουσία υπολογίζεται σε πάνω από 10 δισ. δολάρια, αφού η μυστικότητα που διακρίνει κάθε λεπτομέρεια της ζωής του είναι πανταχού παρούσα – πόσο μάλλον σε ό,τι έχει να κάνει με τα περιουσιακά του στοιχεία.

#pgnews
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ