ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Ζητούν δάνεια για την αποκατάσταση ζημιών οι σεισμόπληκτοι του νησιού, αλλά συναντούν… “τοίχο”

Επιστολή στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών απέστειλε ο Σύλλογος Σεισμόπληκτων του Δήμου Μινώα Πεδιάδας “Η Ελπίδα” με αφορμή την άρνηση συμμετοχής των τραπεζών στην χορήγηση δανείων σε φυσικά πρόσωπα για την αποκατάσταση ζημιών από τους σεισμούς.

Στην επιστολή υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων, ότι παρά τη δημόσια δέσμευση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, λίγες μέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό ότι θα στέκονταν αρωγοί, αντ’ αυτού οι κάτοικοι διαπιστώνουν ότι οι τράπεζες αρνούνται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα δανειοδότησης σεισμόπληκτων.

 

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή:

“Θέμα: Χορήγηση δανείων σε φυσικά πρόσωπα για την αποκατάσταση ζημιών.

Ο Σύλλογός μας πρόσφατα έχει δεχτεί επώνυμες καταγγελίες σεισμοπλήκτων οι οποίοι αφού κατάφεραν μετά κόπων και βασάνων να ξεπεράσουν την γραφειοκρατία, απευθύνθηκαν στις τράπεζες.

Σύμφωνα με τη με Αριθ. οικ.2/86599/0025 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών (Β’ 1257/17.03.2022) προβλέφθηκε η παροχή εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για τη χορήγηση δανείων σε φυσικά πρόσωπα προς αποκατάσταση κτιριακών ζημιών στις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου όπως αυτές οριοθετήθηκαν με τη Β’ 4646/07.10.2021 κοινή υπουργική απόφαση, όπως συμπληρώθηκε και ισχύει.

Τα πιστωτικά ιδρύματα αρχικά δήλωσαν άγνοια και αδιαφορία, μετέπειτα δε και άρνηση συμμετοχής στο πρόγραμμα δανειοδότησης σεισμοπλήκτων για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν υποστεί τα κτίρια τους από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021. 

Θα θέλαμε να μας ενημερώσετε αν τα πιστωτικά ιδρύματα είναι ενήμερα καθώς επίσης πόσα και ποια από αυτά συμμετέχουν στο πρόγραμμα χορήγησης δανείων σε φυσικά πρόσωπα για την αποκατάσταση των ζημιών τους.

Σας υπενθυμίσουμε την δημόσια δέσμευση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών στις 28 Σεπτεμβρίου 2021, όπου οι τράπεζες μέλη σας δήλωσαν «…θα σταθούμε αρωγοί με κάθε πρόσφορο τρόπο στις απώλειες που υπέστησαν καταναλωτές και επιχειρήσεις από τις σεισμικές δονήσεις στο Νομό Ηρακλείου…».

Είναι επιτακτική  ανάγκη να βρεθεί λύση έτσι ώστε οι όλοι πληγέντες δικαιούχοι να μπορούν να πάρουν τα άτοκα δάνεια.”ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ