ΚΡΗΤΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κρήτη: Ζεστό χρήμα στην τουριστική αγορά αλλά στον χειμερινό τουρισμό… παγωνιά

Μία ακόμη τουριστική σεζόν για την Κρήτη έφθασε στο τέλος της με θετικό πρόσημο, αν και υπάρχουν αρκετά, αλλά..

Η χρονιά πήγε καλά με τουριστικές εισπράξεις αυξημένες κατά 10%-12%, όπως είπε στο «Ράδιο Κρήτη» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης.

Ο ίδιος ωστόσο υπενθύμισε ότι τα έσοδα τα μοιράζονται πολλοί και επιπλέον έχουν αυξηθεί τα έξοδα κατά 20% στην μισθοδοσία, κατά 35% στα τρόφιμα, κατά 4% στο ευρωπαϊκό τραπεζικό επιτόκιο.

Ο Γιώργος Πελεκανάκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων, υπενθύμισε ότι φέτος στην Κρήτη ήταν σε λειτουργία 148.000 κρεβάτια airbnb (το 2019 ο αριθμός τους ήταν 102.000 ,άρα έχουν σχεδόν διπλασιαστεί) και τα ξενοδοχειακά κρεβάτια φθάνουν τις 200.000 (αυξημένα κατά 40.000 τα τελευταία χρόνια).

Αυτό δείχνει πόσο έχει αυξηθεί ο αριθμός των επιχειρηματιών που μοιράζονται τις ταξιδιωτικές εισπράξεις που φέτος, σύμφωνα με τον ίδιο, φθάνουν τα 7 δισ. ,ενώ οι αεροπορικές αφίξεις σε Ηράλειο και Χανιά ξεπερνούν τα 5 εκατομμύρια.

«Οι τάσεις είναι ανοδικές όσον αφορά στα νέα καταλύματα» τόνισε ο κ. Πελεκανάκης, σημειώνοντας ,πάντως, ότι η φετινή ήταν αναμφισβήτητα μια καλή χρονιά.

”Αγκάθι” η έλλειψη προσωπικού

Μεγάλο «αγκάθι» και τη φετινή σεζόν  ήταν οι ελλείψεις σε προσωπικό που στην Κρήτη στην έναρξη της τουριστικής χρονιάς έφθαναν τους 6.000 εργαζόμενους.

Για το λόγο αυτό, ήδη οι ξενοδόχοι άρχισαν να αναζητούν υπαλλήλους για το 2024.

Να σημειωθεί ότι τα πρώτα δείγματα των προκρατήσεων για του χρόνου είναι ανοδικά.

Ωστόσο και η φετινή ήταν μια σεζόν που ολοκληρώθηκε, πριν μπει ο χειμώνας.

Ελάχιστα ξενοδοχεία μένουν ανοιχτά μέχρι τις 15 Νοεμβρίου που πραγματοποιούνται οι τελευταίες πτήσεις τσάρτερ και όσο για τον χειμερινό τουρισμό ,επικρατεί η γνωστή..παγωνιά.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ