ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Ξεσηκωμός αγροτών – κτηνοτρόφων για τις επιδοτήσεις – Κατάληψη στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ

Αγρότες και κτηνοτρόφοι κλιμακώνουν την αντίδράσή τους για τα μειωμένα ποσά των επιδοτήσεων που καταβλήθηκαν σε πρώτη φάση στις 27 Οκτωβρίου ως προκαταβολή της Βασικής ενίσχυσης προχωρώντας σε παγκρήτια κινητοποίηση στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ σε Ηράκλειο και Χανιά.

ΟΠΕΚΕΠΕ κτηνονοτρόφοι

Παράλληλα το απόγευμα εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου της Κρήτης και Δήμαρχοι του νησιού θα συναντηθούν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στο υπουργείο για το ίδιο θέμα.

Μέλη των κτηνοτροφικών συλλόγων Ηρακλείου, Μυλοποτάμου και Λασιθίου καθώς και παραγωγοί με αγροτικά αυτοκίνητα και τρακτέρ, απέκλεισαν τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ ζητώντας απαντήσεις για την αδικία όπως είπαν που υφίσταται η Κρήτη με τις πετσοκομμένες επιδοτήσεις που δημιουργούν νέα δεδομένα στον ήδη πολύπαθο πρωτογενή τομέα και την κτηνοτροφία.

Ο αντίκτυπος τονίζουν θα είναι μεγάλος στην οικονομία της Κρήτης καθώς φέτος δεν υπάρχει ούτε παραγωγή ελαιολάδου ενώ και οι κτηνοτρόφοι υποστηρίζουν ότι βρίσκονται σε απόγνωση καθώς το κόστος εκτροφής ζώων βρίσκεται στα ύψη.Παράλληλα εκφράζουν τη ανησυχία τους και για την πληρωμή του Δεκεμβρίου και ζητούν να καταβληθούν τώρα σε πρώτη φάση όσα ποσά έχουν περικοπεί στους Κρητικούς και να ξεκινήσει η συζήτηση η αναθεώρηση της ΚΑΠ για να αποκατασταθεί η αδικία στο νησί. Σε υπόμνημά τους οι αγροτικοί σύλλογοι διεκδικούν:

• Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν ένα μεροκάματο να επιβιώσουν οι οικογένειές μας και να συνεχίσουμε την καλλιεργητική δραστηριότητα.

• Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο απ’ όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

• Μείωση του κόστους παραγωγής το οποίο έχει εκτοξευτεί στον ουρανό! Μείωση του ενεργειακού κόστους, που έχει ανεβάσει στα ύψη την τιμή του αρδευτικού νερού».

ΟΠΕΚΕΠΕ κτηνονοτρόφοι

Συνάντηση στην Αθήνα με τον υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη την ίδια ώρα στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 5.30 το απόγευμα η συνάντηση εκπροσώπων του αγροτικού κόσμου και Δημάρχων με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη για το ίδιο θέμα και να δοθούν απαντήσεις για το πως θα αποκατασταθούν τα προβλήματα που προέκυψαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ξεσηκώνοντας τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο του νησιού, δηλ να πληρωθούν οι επιδοτήσεις με το παλιό καθεστώς και να τροποποιηθεί η νέα ΚΑΠ για να μην αδικείται το νησί.

ΟΠΕΚΕΠΕ κτηνονοτρόφοι

Στη σύσκεψη θα μετέχουν σύμφωνα με πληροφορίες οι κ. Πρίαμος Ιερωνυμάκης, Μιχάλης Καμπιτάκης, ο εκλεγμένος Δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης, ο Δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης και ενδεχομένως ο Περιφεριάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Η συνάντηση γίνεται στο πλαίσιο των αποφάσεων που είχαν ληφθεί στη μεγάλη σύσκεψη στον Προφήτη Ηλία αλλά και στην Περιφέρεια Κρήτη με τη συμμετοχή φορέων.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ