ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΛΛΑΔΑ

Ελλάδα: Ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα Ελαιοκομίας

Η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε) διοργανώνει Ημερίδα αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Ελαιοκομίας, η οποία θα λάβει χώρα την Πέμπτη, 23/11, στις 10:00 π.μ., στο  Λαϊκό Πανεπιστήμιο (Ευριπίδου 12, έτος ίδρυσης 1864).

Σύμφωνα με σχετική απόφαση του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας  ο φετινός εορτασμός είναι αφιερωμένος στον ρόλο της Γυναίκας. Η παρούσα πρόσκληση είναι ανοικτή και η Ημερίδα απευθύνεται με εκλαϊκευμένες ομιλίες μελών της 4Ε στο ευρύ κοινό .

αφισα

Πρόγραμμα

10:00 Προσέλευση.

10:30 Κήρυξη έναρξης εργασιών από την Πρόεδρο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού κυρία Άντζελα Γκερέκου.

10:45 Σταύρος Βέμμος, Ομότιμος Καθηγητής Δενδροκομίας ΓΠΑ, Πρόεδρος 4E, «Χαιρετισμός – Η σημασία της ελαιοκαλλιέργειας».

11:00 Συμβολικές βραβεύσεις γυναικών για την προσφορά τους στην ελληνική ελαιοκομία (σε αλφαβητική σειρά):

  • Γκερέκου Άντζελα (Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού)
  • Καμηλάκη – Πολυμέρου Αικατερίνη (Δρ. Ομότιμη ερευνήτρια, Διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας και της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών)
  • Μυλωνά Μαρία (ελαιοπαραγωγός)
  • Χριστοπούλου Έφη (χημικός, εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του IOC, ελαιογευσιγνώστρια)
  • Τριχοπούλου Αντωνία (Ακαδημαϊκός, Ομότιμη Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ)

11:30 Αικατερίνη Πολυμέρου Καμηλάκη, Δρ. Ομότιμη ερευνήτρια, Διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας και της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, «Ελιά και Πολιτισμός, ο ρόλος της Γυναίκας».

11:45 Χρήστος Ζερεφός, Γ.Γ. Ακαδημίας Αθηνών, Επόπτης του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμόσφαιρας και κλιματολογίας, «Χαιρετισμός – Η σημασία της ελιάς για το κλίμα».

12:00 Γιώργος Κουμπούρης, Ερευνητής ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ, Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, «Η ελαιοκαλλιέργεια στην εποχή της κλιματικής αλλαγής».

12:15 Έφη Χριστοπούλου, χημικός, εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του IOC, ελαιογευσιγνώστρια, «Παρθένο ελαιόλαδο και καταναλωτής».

12:30 Κωνσταντίνος Α. Δημόπουλος, Ομότιμος καθηγητής Βιοχημείας & Χημείας Τροφίμων, Πανεπιστημίου Αθηνών, «Ελαιόλαδο: Ένα βασικό συστατικό της Μεσογειακής Δίαιτας που είναι υγιεινή λιπαρή ύλη με αντιφλεγμονώδη δράση».

12:45 Γεώργιος Μπόσκου, Αναπληρωτής καθηγητής, Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, «Φάε 5 ελιές την ημέρα».

13:00 Στρογγυλό τραπέζι συζήτησης με δημοσιογράφους και θέμα «Είναι το ελαιόλαδο ένα ακριβό είδος πολυτελείας;» (Συντονίζει ο Βασίλης Ζαμπούνης, γεωργο-οικονομολόγος, εκδότης, αντιπρόεδρος 4Ε).

14:00 Ελαφρύ γεύμα




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ