ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Κρήτη: Ξέμειναν από γάλα οι ντόπιοι τυροκόμοι

Δυσοίωνο είναι το μέλλον των Κρητικών τυροπαραγωγών, με τις επιπτώσεις του πληθωρισμού να είναι μόνο η μία όψη του προβλήματος βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν, ενώ η δεύτερη έχει να κάνει με το γεγονός πως το κρητικό πλέον γάλα διοχετεύεται όχι στην Κρήτη, αλλά στην υπόλοιπη Ελλάδα. Όπως αναφέρουν στη «ΝΚ», το πρόβλημα είναι αρκετά μεγάλο, καθώς πλέον οι γαλακτοπαραγωγοί προτιμούν να προμηθεύουν το γάλα τους σε μεγάλες εταιρείες κατανάλωσης γάλακτος και τυριού, με τους επαγγελματίες του τυριού να υποστηρίζουν πως το μέλλον τους είναι μη βιώσιμο.

Πιο συγκεκριμένα, πολλά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι και τα παραπλήσια επαγγέλματα που συνεργάζονται με αυτούς. Οι κτηνοτρόφοι, όπως έχει δημοσιεύσι το neakriti.gr, αντιμετωπίζουν από πέρυσι τον Ιανουάριο το πρόβλημα της αύξησης των τιμών σε πρώτες ύλες ζωοτροφές και πιο συγκεκριμένα στο σιτάρι, στο κριθάρι κ.ά. Η αύξηση των τιμών συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, με ενδεικτικότερο παράδειγμα το καλαμπόκι, όπου τον Ιανουάριο του 2021 ο τόνος καλαμποκιού κόστιζε 180 ευρώ και σήμερα κοστίζει 420 ευρώ.

Ωστόσο, προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι τυροπαραγωγοί. Η παρασκευή του τυριού είναι μια σχετικά απλή διαδικασία. Ο κτηνοτρόφος είναι εκείνος που προμηθεύει τους τυροπαραγωγούς με γάλα, το οποίο είναι βασικό συστατικό για το τυρί. Πλέον από φέτος έχει αλλάξει ο τρόπος διοχέτευσης του γάλακτος, καθώς πολλοί κτηνοτρόφοι ή γαλακτοπαραγωγοί προμηθεύουν εταιρείες της υπόλοιπης Ελλάδας με γάλα, με τους Κρητικούς τυροπαραγωγούς να διαμαρτύρονται έντονα. Μερικοί εξ αυτών θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα βιωσιμότητας, ενώ εύλογο ζήτημα τίθεται και για το κρητικό τυρί και για τον τρόπο διανομής του στην Κρήτη.

«Υπάρχουν πολλές εταιρείες που παίρνουν γάλα από εδώ, παίρνουν το φρέσκο γάλα. Έχει “αδειάσει” κάπως το γάλα. Βέβαια υπάρχουν λίγα αποθέματα. Η τιμή του γάλακτος έχει αυξηθεί. Και εάν αναλογιστούμε πως όσο προχωράνε οι μήνες θα φεύγουμε από την κύρια γαλακτοκομική περίοδο, κατανοούμε ότι το πρόβλημα θα είναι εντονότερο. Οι μεγάλες εταιρείες θα παίρνουν το γάλα, και από τον Ιούλιο κι έπειτα δε θα είμαστε στη γαλακτοκομική περίοδο, με αποτέλεσμα ο τυροκόμος να μην μπορέσει να φτιάξει το τυρί, που θα το προμηθεύσει στην αγορά. Ο χειμώνας ήταν δύσκολος και τα αποτελέσματα του θα είναι πιο δύσκολα εάν κλιμακωθεί ο πόλεμος. Σε κάθε περίπτωση, παραμένω επιφυλακτικός. Κρητικό τυρί θα υπάρχει όχι σε τεράστιες ποσότητες, αλλά το μέλλον του τυροπαραγωγού κρίνεται δυσοίωνο», ανέφερε στη “Νέα Κρήτη” ο κ. Δράκος Κόκκινος, ο οποίος είναι τυροπαραγωγός από το χωριό Κράνα.

«Να παραμένει στην Κρήτη»

Την ανάγκη να παραμείνει το γάλα στην Κρήτη έκανε σαφές ο τυροπαραγωγός Αντώνης Φραγκιαδάκης από το χωριό Γαλιά. Υπάρχει ανταγωνισμός έντονος και πολλοί τυροπαραγωγοί έχουν στριμωχτεί, όπως υποστήριξε ο κ. Φραγκιαδάκης.

«Οι τυροπαραγωγοί έχουν στριμωχτεί. Υπάρχει πρόβλημα. Οι κτηνοτρόφοι διοχετεύουν το γάλα στις εταιρείες της Αθήνας, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πολλά κρητικά προϊόντα. Το κρητικό γάλα πρέπει να μένει εδώ. Να παρασκευάζεται και να αποτελεί το πρώτο υλικό για τα κρητικά προϊόντα. Πλέον, ο ανταγωνισμός είναι αρκετά μεγάλος», ανέφερε, ενώ πρόσθεσε: «Οι παραγωγοί βιώνουν στενότητα στην παραγωγή. Έχουν πολλά προβλήματα με το ζήτημα της ζωοτροφής. Είναι αρκετά μεγάλο πρόβλημα. Και ειδικά ο πόλεμος με την Ουκρανία θα δημιουργήσει μεγάλο ζήτημα στις ζωοτροφές. Η Ουκρανία ήταν μία χώρα από την οποία εισήγαγαν ζωοτροφές. Το κρητικό γάλα πρέπει να επεξεργάζεται στην Κρήτη για να βγαίνουν τα προϊόντα τα γνησίως κρητικά».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Φραγκιαδάκης σημείωσε: «Υπάρχουν απώλειες σε γάλα. Η Πολιτεία πρέπει να στηρίξει τον παραγωγό, ο οποίος, πέρα από μια τιμή που παίρνει από την πώληση του τυριού, δε βγαίνει με τα υφιστάμενα δεδομένα. Ο τυροπαραγωγός, όπως θα εξελιχθεί η κατάσταση, δεν μπορεί να συνεχίσει να παίρνει γάλα, λαμβάνοντας υπόψη πως έχει να πληρώσει ηλεκτρικό ρεύμα, πρώτες ύλες, προσωπικό κ.λπ. Εμείς στην Κρήτη το γάλα το παίρνουμε από 0,80 έως 1,10 ευρώ. Υπάρχουν βυτία και ψύκτες που επεξεργάζονται το γάλα. Δεν υπάρχει περίπτωση να επιβιώσουμε».

Ζητούν στήριξη από την Πολιτεία – Κρίση δίχως προηγούμενο για τους κτηνοτρόφους

Ο κτηνοτρόφος Νίκος Δασκαλάκης από το χωριό Μεγάλη Βρύση τόνισε το αίτημα των επαγγελματιών του γάλακτος (κτηνοτρόφοι και τυροπαραγωγοί) να υπάρξει μια άμεση και ριζική βοήθεια από την Πολιτεία. Πολλοί κτηνοτρόφοι προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες συγκυρίες εξαιτίας του πολέμου και της ανατίμησης, με αποτέλεσμα να συνομιλούν με εταιρείες.

«Αυτή τη στιγμή, όλοι οι επαγγελματίες του γάλακτος βιώνουμε μια άνευ όρων κρίση. Η κρίση είναι μεγάλη και θα συνεχίζει να υφίσταται όταν ο πληθωρισμός θα αυξάνεται και θα συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία. Εμείς ως κτηνοτρόφοι δε γνωρίζουμε τι θα γίνει με τα ζώα μας. Δεν ξέρουμε πραγματικά πόσο θα αυξηθούν οι τιμές. Επίσης, η τιμή του κρητικού γάλατος εδώ κοστίζει 0,85 ευρώ και φτάνει μέχρι και το 1,15 ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή το γάλα στην επάνω Ελλάδα φτάνει σε τιμές των 1,30-1,40 ευρώ. Ο κτηνοτρόφος αναζητάει εναλλακτικές επιλογές. Το ζήτημα είναι ο εκάστοτε κτηνοτρόφος και ο τυροπαραγωγός να έχουν τη στήριξη της Πολιτείας. Και τα δύο επαγγέλματα πραγματοποιούν έναν άθλο σε δύσκολες συνθήκες. Εύχομαι η Πολιτεία να δει τα προβλήματά μας με τρόπο ρεαλιστικό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ: neakriti.gr

#pgnews




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ