ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

Kρήτη: Στα… τάρταρα οι τιμές, στα ύψη το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων!

Σε μειωμένες ποσότητες συνεχίζεται στις περισσότερες περιοχές της Κρήτης η παραγωγή πολλών αγροτικών προϊόντων με τιμές όμως πολύ χαμηλότερες σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα…

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου, Μανώλη Ορφανουδάκη που μίλησε για το θέμα στο “Ράδιο Κρήτη” και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του αγγουριού, που παράγεται κάτω από ειδικές συνθήκες.

Παρά, λοιπόν, την ανοδική τιμή που έφτασε έως και το 1,20 ευρώ το κιλό, η τιμή παραγωγού έχει πέσει σημαντικά τώρα, περίπου στα 0,80 ευρώ!

Στο 1 ευρώ πλησιάζει και η τιμή της τομάτας, ενώ πριν έφτανε τα 1,20 ευρώ το κιλό.

Επίσης, και οι πιπεριές Φλωρίνης πωλούνται τώρα στα 1,70-1,80 ευρώ το κιλό, ενώ η τιμή τους έφτανε πάνω από 2 ευρώ, το προηγούμενο διάστημα.

Το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί, χωρίς υπερβολή, όπως σημείωσε ο κ. Ορφανουδάκης. Δίνοντας παραδείγματα, σημείωσε ότι η τιμή των λιπασμάτων έχει σχεδόν διπλασιαστεί, από τα 60 ευρώ το σακί στα … 110 ευρώ!

Σε ό,τι αφορά τώρα, στη διενέργεια ελέγχων με στόχο την καταγραφή αποθεμάτων πρώτων υλών και λιπασμάτων, ο ίδιος τόνισε ότι η εμπειρία δείχνει πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει τέτοιος μηχανισμός…

Παράλληλα, προανήγγειλε ελλείψεις στην αγορά εάν δεν διασφαλιστεί η ασφάλεια των πρώτων υλών ενώ σημείωσε ότι με βάση το νέο καθεστώς οι σπόροι εισάγονται από την Ολλανδία και το Ισραήλ μεταξύ άλλων…

Την ίδια ώρα, η εικόνα στην αγορά ελαιολάδου είναι κάπως βελτιωμένη ενώ σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Σωματείου Logistics, Νεκτάριο Κανακαράκη, που μίλησε για το θέμα στο “Ράδιο Κρήτη” και την ίδια εκπομπή, παρατηρείται μια σχετική αύξηση, όχι μεγάλη, ενώ όπως σημείωσε, υπάρχει και μια βελτιωμένη εικόνα στην τιμή του προϊόντος που εκτιμάται ότι θα πάει καλύτερα το επόμενο διάστημα.

#pgnewsΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ