ΚΡΗΤΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κρήτη – Τουρισμός: Ρεκόρ αφίξεων και τον Αύγουστο – Πόσοι τουρίστες θα έρθουν το φθινόπωρο στο νησί

Ένας Αύγουστος ρεκόρ για τα δύο μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας, της Αθήνας και του Ηρακλείου, ήταν ο φετινός, τόσο στην κίνηση εσωτερικού όσο και εξωτερικού. Τα επίσημα νούμερα είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας που δείχνει την ανοδική πορεία του ελληνικού τουρισμού, καθ’ όλη τη διάρκεια της φετινής καλοκαιρινής περιόδου. Η «γκρίνια» εστιατόρων και εμπόρων καλά κρατεί, με τους ξενοδόχους όμως να δηλώνουν ότι οι πληρότητες του Ιουλίου και του Αυγούστου ήταν πολύ υψηλές. Η σύγκριση με την περυσινή σεζόν είναι μοιραία, όχι όμως σωστή, καθώς πέρυσι πρώτη χρονιά μετά την πανδημία, οι ταξιδιώτες αύξησαν το χρόνο των διακοπών τους και ξόδεψαν περισσότερα χρήματα σε δραστηριότητες και αγορές εκτός των ξενοδοχείων τους, όπως αναφέρει το news247.gr.

Η φετινή σεζόν, μετά και τις σημαντικές αυξήσεις στις τιμές του τουριστικού πακέτου, αλλά και σε όλες τις μεμονωμένες υπηρεσίες και προϊόντα, είχε διαφοροποιήσεις σε σχέση με πέρυσι στη συμπεριφορά των τουριστών. Τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει μείωση της μέσης διάρκειας παραμονής, αλλά και ότι οι ταξιδιώτες περιόρισαν τα έξοδά τους, μειώνοντας τις εξόδους για φαγητό εκτός ξενοδοχείων, ή τα διάφορα ψώνια τους από εμπορικά καταστήματα. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των τουριστικών κλινών σε όλη τη χώρα έχει αυξηθεί, καθώς προστέθηκαν τόσο νέα ξενοδοχεία, όσο και καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Αύξηση στην Κρήτη

Με άνοδο, αν και σε μικρό ποσοστό, έκλεισε ο Αύγουστος για το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, αυτό του Ηρακλείου, που διοχετεύει με τουρισμό όλο το νησί. Οι αφίξεις από το εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 2,87% και ανήλθαν σε 704.228 σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Μεγάλη ήταν η αύξηση των αφίξεων από το εσωτερικό της χώρας που ανήλθε σε 22%, ποσοστό που μεταφράζεται σε 76.900 ταξιδιώτες. Σημειώνεται δε ότι τα νούμερα αυτά είναι πάνω από το προ-πανδημικό έτος του 2019.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του αεροδρομίου του Ηρακλείου, η χώρα με τους περισσότερους τουρίστες στην Κρήτη τον Αύγουστο ήταν η Γερμανία με 175.835 και ακολούθησε η Βρετανία με 95.000. Στην τρίτη θέση βρέθηκαν οι Γάλλοι με 78.000 επισκέπτες, ενώ οι Πολωνοί περνούν πλέον στην 4η θέση με πάνω από 41.000 ταξιδιώτες, αφήνοντας πίσω τους Ιταλούς και τους Ολλανδούς. Άνοδο σημειώνει και η αγορά του Ισραήλ, της Τσεχίας και της Ρουμανίας, ενώ σημαντικά μειωμένοι ήταν φέτος τον Αύγουστο στην Κρήτη, οι Ελβετοί τουρίστες.

Μεγάλη η αύξηση στην Αθήνα

Το αεροδρόμιο της Αθήνας, σπάει φέτος το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Η επιβατική κίνηση του “Ελ. Βενιζέλος” κατά τη διάρκεια του Αυγούστου 2023 ανήλθε σε 3,29 εκατ., αυξημένη κατά 15,5% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2022, αλλά και αυξημένη κατά 8,4% σε σχέση με το προπανδημικό έτος 2019. Τόσο η εγχώρια όσο και η διεθνής επιβατική κίνηση ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2022 κατά 12,2% και 17% αντίστοιχα.

Σε σύγκριση με το 2019, τόσο οι επιβάτες εσωτερικού όσο και οι διεθνείς επιβάτες παρουσίασαν άνοδο κατά 11,6% και 7% αντίστοιχα. Συνολικά, κατά τους οκτώ πρώτους μήνες του έτους, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου ανήλθε σε 18,67 εκατ., αυξημένη κατά 27,3% σε σύγκριση με το 2022, αλλά και κατά 8% σε σύγκριση με το 2019. Αναλυτικά, τόσο η εγχώρια, όσο και η διεθνής επιβατική κίνηση, ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2022 κατά 21,2% και 30,3% αντίστοιχα, ενώ παρουσίασαν άνοδο και σε σύγκριση με το 2019, κατά 10,6% και 6,9% αντίστοιχα.

Πόσοι τουρίστες θα έρθουν το φθινόπωρο σε Αθήνα και Κρήτη

Το αεροδρόμιο της Αθήνας αναμένει μεγάλη αύξηση αφίξεων τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο κατά 14,7% και κατά 15,8% αντίστοιχα, αφού αυτές είναι οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις από το εξωτερικό. Για το Ηράκλειο η αύξηση των θέσεων είναι κατά 5,6% το Σεπτέμβριο με το αεροδρόμιο να αναμένει σχεδόν 600.000 ξένους τουρίστες, όμως τον Οκτώβριο οι θέσεις είναι μειωμένες κατά 3,5% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2022.

 

Πηγή: neakriti.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ