ΚΡΗΤΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κρήτη – Τουρισμός: Γεμάτα τα ξενοδοχεία άδεια τα εμπορικά, λένε οι καταστηματάρχες

Παρά τις διαμαρτυρίες των ανθρώπων του κλάδου ότι οι επισκέπτες που έρχονται δεν ξοδεύουν χρήματα, τα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν αύξηση κατά 23,9%, των ταξιδιωτικών εισπράξεων το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Συγκεκριμένα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το πρώτο εξάμηνο φέτος διαμορφώθηκαν, στα 6,174 δισ. ευρώ.

Πέρυσι το ίδιο διάστημα είχαν διαμορφωθεί σε 4,98 δισ. ευρώ και το 2019 ήταν 5,41 δισ. ευρώ. Δηλαδή σημείωσαν αύξηση της τάξης του 15% ή 760 εκατομμυρίων ευρώ περίπου από το 2019.

Σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2022 οι αφίξεις των ταξιδιωτών στο εξάμηνο αυξήθηκαν κατά 26,0% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 23,9%.

Μέρος αυτής της αύξησης αποδίδεται στον πληθωρισμό, καθώς ένα μεγάλο μέρος των ξενοδοχείων αύξησε και φέτος τις τιμές του.

Οι τουριστικές εισπράξεις αυξήθηκαν αλλά τις μοιράζονται πολλοί ξενοδόχοι, ιδιοκτήτες airbnb, εστιάτορες, ιδιοκτήτες καφέ, μπαρ, εμπορικών καταστημάτων.

Ενώ η κίνηση στην εστίαση φαίνεται ικανοποιητική, δεν ισχύει το ίδιο και με τα εμπορικά καταστήματα, σύμφωνα τουλάχιστον με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Χερσονήσου, Βαγγέλη Περάκη.

τουρισμός

Ο κ. Περάκης ανέφερε ότι ο Αύγουστος δεν πηγαίνει καθόλου καλά και η κίνηση είναι μειωμένη κατά 30% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022.

Ο ίδιος αποδίδει το γεγονός ότι φέτος ο κόσμος είναι προσεκτικός στις δαπάνες του και ξοδεύει χρήματα σχεδόν αποκλειστικά για φαγητό και διασκέδαση.

Οι πληρότητες αυτό το μήνα στα ξενοδοχεία, φθάνουν έως το 100%, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο τον Αύγουστο.

Η κίνηση θα πέσει λίγο την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου και την πρώτη του Σεπτέμβρη, αλλά θα ανέβει ξανά, σύμφωνα με τον Γιώργο Πελεκανάκη, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων, ο οποίος ανέφερε ότι η σεζόν στην Κρήτη θα συνεχιστεί μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ