ΚΡΗΤΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κρήτη – Τουρισμός: Γεμάτα τα ξενοδοχεία, άδεια τα μαγαζιά!

Tourists arrive at Nikos Kazatzakis International Airport in Heraklion, Crete island, Greece, on Wednesday, July 1, 2020. The passengers most of them from Germany who came from Hamburg, with the first international flight to arrive in the island. Regional airports across Greece, including their tourist destination islands, began accepting direct international flights again on Wednesday, for the first time since flights were banned as part of the country's lockdown to prevent the spread of the coronavirus. (AP Photo/ Harry Nakos )

Καμία σχέση με την πραγματικότητα και την τοπική οικονομία, δεν έχει η κατά κοινή ομολογία “εκρηκτική” αύξηση των τουριστών στην Κρήτη, τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν. Στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού η πληρότητα είναι πολύ υψηλή, καθώς κυμαίνεται από 85 έως 95%, ήδη, σε αντίθεση με τις μικρότερες μονάδες όπου τα πράγματα δεν είναι τόσο ευχάριστα.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο των ξενοδόχων του Νομού Λασιθίου, Μανώλη Βαρκαράκη, η σεζόν για τον Ιούνιο πάει ανέλπιστα καλά.  Υπάρχουν ξενοδοχεία όπου η πληρότητα ξεπερνά ακόμη και το 95% ενώ σε αρκετά οι τζίροι πλησιάζουν τους τζίρους του 2019…

Ο κ. Βαρκαράκης όμως, σημείωσε ότι αρχίζει και πάλι να υπάρχει ένα κλίμα αστάθειας με βάση τους δείκτες της πανδημίας κι ελπίδα όλων είναι αυτό το κλίμα να μην επικρατήσει τελικά δημιουργώντας νέα προβλήματα.

Ωστόσο, αυτό που καταγράφουν έμποροι κι επαγγελματίες στο χώρο της εστίασης, σε τουριστικές περιοχές με πολύ υψηλά νούμερα επισκεπτών όπως είναι η Χερσόνησος και ο Άγιος Νικόλαος είναι οξύμωρο! Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Χερσονήσου, Βαγγέλη Περάκη, τόσος πολύς κόσμος με τόσες πολλές μετακινήσεις, δυστυχώς, δεν φαίνεται στο ταμείο των καταστημάτων ούτε στο λιμάνι ούτε και στα χωριά του Δήμου Χερσονήσου.

Δεν κυκλοφορούν αυτοί οι τουρίστες που ακούμε ότι έχουν κατακλύσει την Κρήτη… Είναι οξύμωρο… Είναι ανεξήγητο το γεγονός ότι δεν ψωνίζει σχεδόν κανείς από τα καταστήματά μας”, τόνισε ο κ. Περάκης στο “Ράδιο Κρήτη”, περιγράφοντας μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.

Όπως είπε, συχνά οι υπεύθυνοι εντός των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων διοργανώνουν εκδηλώσεις με αποτέλεσμα οι τουρίστες να μην έχουν λόγο να βγουν εκτός ξενοδοχείου αφού μέσα στις μονάδες τρώνε, πίνουν, διασκεδάζουν και φυσικά ψωνίζουν… Παράλληλα, σημείωσε ότι στοιχεία από τους τζίρους των καταστημάτων εντός των ξενοδοχειακών μονάδων δεν υπάρχουν αλλά η εικόνα που ο Εμπορικός Σύλλογος της περιοχής έχει είναι ότι τα ψώνια των επισκεπτών γίνονται στο εσωτερικό των καταλυμάτων.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος των εστιατόρων στον Άγιο Νικόλαο, Κωστής Ζαχαριάς, επισήμανε ότι μετά τις 9 το βράδυ στην πόλη δεν κυκλοφορεί κανείς!

“Δυστυχώς, δεν εισπράττουμε αυτή την εκπληκτική πορεία του τουρισμού φέτος. Τα καταστήματά μας τα στηρίζουν μόνον οι ντόπιοι και οι Έλληνες τουρίστες που, και πάλι, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα που είχαν άλλες χρονιές”, σημείωσε ο κ. Ζαχαριάς προσθέτοντας ότι πλέον το εστιατόριο έχει εξελιχθεί σε είδος πολυτελείας για τη συντριπτική πλειοψηφία λόγω της ακρίβειας.

Στα αξιοσημείωτα, όπως είπε, το γεγονός ότι από τις 12.30 το μεσημέρι μέχρι τις 16.30 το απόγευμα, ο Άγιος Νικόλαος, πέριξ της λίμνης, είναι γεμάτος κόσμο καθώς διοργανώνονται εκδρομές, βόλτες και ξεναγήσεις όμως από εκεί και πέρα, η περιοχή ερημώνει.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ