Την έναρξη των έργων οδικής ασφάλειας στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης στα τμήμα ΧΥΤΑ Ηρακλείου-Λινοπεράματα και Χανιά-Κίσσαμος, ανακοίνωσε χθες (Δευτέρα 22/07) από το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών. Ο Υπουργός κ. Χρίστος Δήμας, Υφυπουργοί και ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, εξειδίκευσαν τις παρεμβάσεις οι οποίες ήδη άρχισαν να υλοποιούνται και θα είναι στα πρότυπα αυτών που πραγματοποιήθηκαν στο οδικό τμήμα Πάτρας – Πύργου, με εντυπωσιακά όπως τονίστηκε αποτελέσματα.
Ο σχεδιασμός του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι για έναν ΒΟΑΚ ο οποίος θα ξεκινάει από την Κίσσαμο και θα καταλήγει στη Σητεία
Τα έργα οδικής ασφάλειας που εκτελούνται ως συνοδά έργα του ΒΟΑΚ, εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί τους επόμενους πέντε μήνες και αφορούν σε συνολικά επτά τμήματα συνολικού μήκους 145 χιλιομέτρων. Όπως υπογράμμισε ο Υπουργός Μεταφορών, «η εμπειρία από το τμήμα Πάτρα – Πύργος δείχνει ότι όχι μόνο έχουμε μείωση των τροχαίων, αλλά έχουμε και βελτίωση στη ροή της κυκλοφορίας». Επανέλαβε πάντως ότι «ο σχεδιασμός του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι για έναν ΒΟΑΚ ο οποίος θα ξεκινάει από την Κίσσαμο και θα καταλήγει στη Σητεία», ενώ έκανε αναφορά στα έργα που είναι σε εξέλιξη ή που δρομολογούνται άμεσα. Για το τμήμα Χανιά – Κίσσαμος που είναι στην προαίρεση, εκτίμησε ότι μπορεί να ενεργοποιηθεί ακόμη και μέσα στο 2025.

Τα πρώτα τμήματα στα οποία θα υλοποιηθούν έργα οδικής ασφάλειας, είναι το Κολυμπαρι – Χανιά και το τμήμα από τον ΧΥΤΑ Ηρακλείου μέχρι τα Λινοπεραματα. Θα ακολουθήσουν τα τμήματα Χανιά – Γεωργιουπολη, Πέτρες – Ατσιποπουλο και ακόμη τρία με βάση την προτεραιοποίηση. «Ξεκινάμε από την οδική ασφάλεια γιατί όσο θα εκτελούνται τα έργα, θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι στα τμήματα που θα λειτουργεί ακόμη ο παλιός ΒΟΑΚ, ο κόσμος θα είναι ασφαλής. Η Κρήτη με την κυβέρνηση Μητσοτάκη ζει μερικά από τα μεγαλύτερα έργα που εκτελούνται στη χώρα», είπε στη διάρκεια της παρουσίασης ο Υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών κ. Νίκος Ταχιάος.
Δύο νέοι κόμβοι θα δημιουργηθούν στον Γεροπόταμο και στον ΧΥΤΑ Ηρακλείου, ενώ θα υπάρξει νέα οριζόντια διαγράμμιση, με τρεις λωρίδες κυκλοφορίας και διαχωρισμός των κατευθύνσεων με πλαστικά κολονάκια. Προβλέπεται δε βελτίωση σε 56 υφιστάμενους κόμβους. Όπως εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Δημήτρης Αναγνώπουλος «αρχίζουμε από την διαμόρφωση της διαδρομής τριών λωρίδων, με ενδιάμεση λωρίδα ασφαλούς προσπέρασης μήκους 1 – 2,5 χιλιομέτρων, εναλλασσόμενη στις δύο κατευθύνσεις. Το εν λόγο μέτρο εφαρμόζεται σε οδόστρωμα πάνω από έντεκα μέτρα».
Ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταφορών κ. Κυριάκος Κυρανάκης υπεραμύνθηκε των επιλογών της κυβέρνησης στα θέματα οδικής ασφάλειας. Αναφέρθηκε στη σημασία του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας αλλά και στην χρησιμότητα των επικείμενων παρεμβάσεων που όπως είπε «σώζουν ζωές».
Για την συνεργασία του Υπουργείου με την αυτοδιοίκηση σημείωσε ότι ανοίγει μια συνεργασία ευθύνης. «Μαζί μόνο μπορούμε να φτιάξουμε δρόμους οι οποίοι μπορούν να στείλουν ένα μήνυμα ότι κάτι επιτέλους άλλαξε εδώ στην Ελλάδα και μπορούμε να σώζουμε ζωές», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αρναουτάκης: «Πρόκειται για έργο ζωτικής σημασίας»
Η εκδήλωση άρχισε με μια σύντομη τοποθέτηση από τον κ. Νίκο Φουρναρακη, ειδικό σε θέματα οδικής ασφάλειας, ο οποίος είπε ότι στην οικογένεια του θρηνούν έξι νεκρούς από τροχαία δυστυχήματα ενώ έκανε λόγο για μια ιστορική στιγμή για την Κρήτη. Ο Περιφερειάρχης κ. Σταύρος Αρναουτακης επανέλαβε την πάγια θέση της Περιφέρειας ο ΒΟΑΚ να ξεκινά από την Κίσσαμο και να καταλήγει στη Σητεία ενώ επεσήμανε ότι η Περιφέρεια θα διεκδικήσει παρεμβάσεις και για το δίκτυο της Παχιά Άμμου. Χαρακτήρισε συλλογική την προσπάθεια για το κλείσιμο μιας πληγής για την τοπική κοινωνία. «Πρόκειται για έργο ζωτικής σημασίας καθώς κάθε μέτρο του οδικού δικτύου που αναβαθμίζεται, μετατρέπεται σε σανίδα σωτηρίας για τους οδηγούς και κυρίως για τους ανθρώπους της νεότερης γενιάς», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σταύρος Αρναουτάκης.
Οι ρυθμίσεις στο υφιστάμενο κομμάτι έχουν φέρει μεγάλη διαφορά. Το πρώτο εξάμηνο του 2024 είχαμε οκτώ θανατηφόρα με δέκα νεκρούς στην Κρήτη. Το πρώτο εξάμηνο του 2025 έχουμε ένα θανατηφόρο με ένα νεκρό
Ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής της Περιφέρειας Κρήτης κ. Νίκος Σπυριδάκης, στον σύντομο χαιρετισμό του, αναφερόμενος στις παρεμβάσεις που ξεκινούν στον ΒΟΑΚ και που θα διαρκέσουν περίπου πέντε μήνες, διαβεβαίωσε ότι οι αστυνομικοί της Τροχαίας ΒΟΑΚ θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για την αφομοίωση των μέτρων από τον κόσμο. Όπως τόνισε «οι ρυθμίσεις στο υφιστάμενο κομμάτι έχουν φέρει μεγάλη διαφορά. Το πρώτο εξάμηνο του 2024 είχαμε οκτώ θανατηφόρα με δέκα νεκρούς στην Κρήτη. Το πρώτο εξάμηνο του 2025 έχουμε ένα θανατηφόρο με ένα νεκρό».
Στα αναμενόμενα αποτελέσματα περιλαμβάνονται η ασφαλής διέλευση στους κόμβους, στις εισόδους και εξόδους, η μείωση των ατυχημάτων και δυστυχημάτων. Σήμερα το ποσοστό του ΒΟΑΚ στο οποίο μπορεί να γίνει προσπέραση είναι 23% ενώ δεδομένων των επικίνδυνων σημείων μειώνεται στο 13%. Με τις παρεμβάσεις, το ποσοστό στο οποίο οι οδηγοί θα μπορούν να προβούν σε ασφαλή προσπέραση θα ανέβει στο 33%.

Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν επίσης η υφυπουργός μετανάστευσης και ασύλου κ. Σέβη Βολουδάκη, οι βουλευτές Χανίων Ντόρα Μπακογιάννη και Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, ο βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, δήμαρχοι του νησιού και εκπρόσωποι φορέων. «Ναι μεν ο ΒΟΑΚ θα γίνει αλλά πριν απ’ αυτό θα έχουμε τα πολύ σημαντικά έργα οδικής ασφάλειας τα οποία όπως αποδείχτηκε από τις αντίστοιχες παρεμβάσεις στο Πάτρα – Πύργος, έφεραν θεαματικά αποτέλεσματα», είπε η κ. Βολουδάκη ενώ για μια ιστορική μέρα έκανε λόγο η κ. Μπακογιάννη. «Μια ζωή να σωθεί αξίζει κάθε προσπάθεια», τόνισε. «Η οδική ασφάλεια είναι και θα παραμείνει το νούμερο ένα ζητούμενο ειδικά για την Κρήτη» συμπλήρωσε ο κ. Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης.
Δείτε το βίντεο:
Πηγή: neakriti.gr






















