ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΡΗΤΗ

Kρήτη: Τι γνωρίζουμε για το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος κορωνοϊού

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της χώρας μετά από την εμφάνιση για πρώτη φορά στη χώρα μας, μιας μετάλλαξης του κορωνοϊού, η οποία είχε εντοπιστεί μέχρι τώρα στη Ρωσία και τη Νορβηγία.

Κρούσματα του συγκεκριμένου μεταλλαγμένου στελέχους έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής μόνο στην Κρήτη και οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για πάνω από τρεις επιβεβαιωμένες περιπτώσεις που προέρχονται τόσο από τον αστικό ιστό όσο από την ενδοχώρα.

Η συγκεκριμένη μετάλλαξη απαρτίζεται από έναν συνδυασμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη της ακίδας, που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαφυγής της ανοσίας. Αυτό φαίνεται πως προκαλεί τον προβληματισμό των επιστημόνων για το κατά πόσο τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού που έχουν αναπτυχθεί έως τώρα, μπορούν να αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο στέλεχος.

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας – Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ Νίκος Τζανάκης, σε συνέντευξή του στο Ράδιο Κρήτη και στον Λευτέρη Βαρδάκη, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, αναμένει όμως την αποκωδικοποίηση και ανάλυση των δειγμάτων για να διαπιστωθεί αν τα εμβόλια καλύπτουν και αυτές τις μεταλλάξεις. Ο ίδιος πάντως εκτιμά ότι τα εμβόλια τις καλύπτουν.

Ο κ. Τζανάκης έκρουσε παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου, καλώντας τους Κρητικούς να εμβολιαστούν..

«Όλα αυτά θέλουν περισσότερο έλεγχο κατά βάση τα εμβόλια που έχουμε είναι αποτελεσματικά σε αυτές τις μεταλλάξεις», ανέφερε η καθηγήτρια επιδημιολογίας Θεοδώρα Ψαλτοπούλου στο OPEN.

«Χρειάζεται μία παρακολούθηση τόσο στα νέα κρούσματα, αν υπάρχει δηλαδή μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, όσο κι αν αυξάνεται στους νοσηλευομένους που σημαίνει πως μπορεί να προκαλεί μία βαρύτερη νόσηση», τόνισε ενώ πρόσθεσε πως «θα μπορούσαν να υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους θα μπορούσε να συμβαίνει αυτό. Μπορεί να έχει υπάρξει κάποιος που ήρθε από το εξωτερικό που οδήγησε σε μεγαλύτερη διασπορά, ενώ δεν αποκλείεται να βρούμε περισσότερα άτομα με την συγκεκριμένη μετάλλαξη.Τα εμβόλια που διαθέτουμε είναι καλά και αποτελεσματικά στις νέες μεταλλάξεις. Τουλάχιστον με μεγάλη αντισωματική απάντηση ως προς τα εμβόλια αυτά είμαστε καλυμμένοι και δεν θα νοσήσουμε βαριά», κατέληξε.

#pgnews

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ