ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Τι εξετάζεται στις περιοχές που «βράζουν» από κρούσματα

Ένα βήμα πριν την εισήγηση για νέα μέτρα στις περιοχές που “βράζουν” από κρούσματα κορωνοϊού και ειδικά σε νησιωτικές είναι οι ειδικοί επιστήμονες του υπουργείου Υγείας.

Νέα μέτρα: Έτοιμη για αποφάσεις η κυβέρνηση

Παρότι η κυβέρνηση επιχειρεί με κάθε τρόπο να αποφύγει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, φαίνεται ότι είμαστε κοντά στον να επιβληθούν μέτρα τοπικού χαρακτήρα, έστω στη «λάιτ» μορφή τους σε αυτή τη φάση.

Άλλωστε η κυβέρνηση ανησυχεί για το πλήγμα στην εικόνα της χώρα μας, με δεδομένο ότι βρισκόμαστε στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, με έναν τουρισμό που θα βγει και φέτος «πληγωμένος» λόγω της πανδημίας.

Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη έλεγαν στο ethnos.gr, ότι γίνονται προσπάθειες και έλεγχοι, όσο είναι δυνατόν, ώστε να μειωθεί το ιικό φορτίο τις επόμενες ημέρες και να αποφευχθούν τα τοπικά μέτρα ειδικά στα δημοφιλή νησιά όπως είναι η Μύκονος, το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, η Ίος, η Σαντορίνη και η Πάρος, που είναι και οι έξι περιοχές που προκαλούν πονοκέφαλο σε κυβέρνηση και ειδικούς.

Τα πιθανά νέα μέτρα
Στην περίπτωση πάντως που δεν περιορισθεί το ιικό φορτίο τις επόμενες ημέρες, η κυβέρνηση έχει στην ατζέντα της ήδη τα πρώτα μέτρα που θα επιβάλει στα νησιά που είναι επιβαρυμένα επιδημιολογικά.

Στην περίπτωση αυτή βέβαια θα υπάρξει μεγάλο ρίσκο για πιθανή μείωση της κίνησης, όπως εξάλλου είχε γίνει πέρυσι όταν σε κάποια νησιά, είχε επιβληθεί υποχρεωτικά η μάσκα και σε εξωτερικούς χώρους.

Επειδή ακριβώς το πρόβλημα σήμερα εστιάζεται στα υπαίθρια πάρτι αλλά και σε συνωστισμό σε σπίτια ειδικά σε κοσμικά νησιά, εξετάζεται, λένε πηγές του ethnos.gr, να επιβληθεί ακόμη και περιορισμός της κυκλοφορίας τη νύχτα.

Επίσης θα επιτραπεί σε μία τέτοια περίπτωση η λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και εστίασης μόνο σε υπαίθριους χώρους. Να σημειωθεί ότι από 16 Ιουλίου σήμερα επιτρέπεται η αξιοποίηση και των εσωτερικών χώρων αλλά μόνο για εμβολιασμένους.

Αν δεν περιορισθεί το ιικό φορτίο στις περιοχές που «καίνε» εξετάζεται να απαγορευθεί κάθε εκδήλωση όπως συναυλίες, live πάρτι κλπ.

Σοβαρό είναι το ενδεχόμενο πάντως να επιβληθεί η χρήση της μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, έστω κι αν οι σχετικοί έλεγχοι είναι δύσκολο να γίνουν επειδή ακριβώς είναι περίοδος διακοπών για όσους επισκέπτονται τα νησιά.

Αν και πάλι δεν υπάρξει συμμόρφωση με τα μέτρα και συνεχισθεί η ανοδική πορεία των νέων κρουσμάτων, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να απαγορευτεί και πάλι η μουσική ειδικά σε μπιτς μπαρ και εστιατόρια που βρίσκονται σε παραλίες και σήμερα συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό πολιτών, αλλά και να επιβληθεί μικρότερος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι στη εστίαση.

#pgnews

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ