ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Τα ποσά που θα λάβουν οι πλημμυροπαθείς της 15ης Οκτωβρίου – Το κράτος αποζημιώνει με 60% και το 40% άτοκο δάνειο

Μετά την πρώτη αρωγή, που ξεκίνησε να καταβάλλεται έστω και όχι για το σύνολο – μέχρι τώρα – των δικαιούχων, “σκυτάλη” στα μέτρα στήριξης των πλημμυροπαθών της Κρήτης παίρνει τώρα η παροχή στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση κτηριακών εγκαταστάσεων, από σπίτια, επαγγελματικούς χώρους μέχρι ιερούς ναούς, κτηνοτροφικές μονάδες, στάβλους και αποθήκες!

Οι αρμόδιοι υπουργοί προχώρησαν στην έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, με την οποία οριοθετούνται οι πλημμυρόπληκτες περιοχές του νησιού που επλήγησαν από τη φονική θεομηνία της 15ης Οκτωβρίου και ξεκινά επισήμως η διαδικασία για τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την επισκευή/ανακατασκευή των κτηρίων μέσω της ΓΔΑΕΦΚ (Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών) του υπουργείου Υποδομών.

“Οριοθέτηση περιοχών και χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτήρια από τις πλημμύρες της 15ης Οκτωβρίου 2022 σε περιοχές α) των Δήμων Ηρακλείου, Μαλεβιζίου και Χερσονήσου της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, β) του Δήμου Σητείας της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου και γ) του Δήμου Χανίων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, της Περιφέρειας Κρήτης” είναι ο τίτλος της ΚΥΑ, την οποία φέρνει στο φως σήμερα η “Νέα Κρήτη”, παρουσιάζοντας τις βασικές παραμέτρους για το ποιοι δικαιούνται στεγαστική συνδρομή, ποια είναι τα ποσά που θα λάβουν, ποιες οι διαδικασίες και οι σχετικές προθεσμίες.

Οι οριοθετημένες περιοχές

Η παροχή στεγαστική συνδρομή σε κτήρια τα οποία βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων των παρακάτω οριοθετημένων πλημμυρόπληκτων περιοχών:
• Δημοτικές Κοινότητες Νέας Αλικαρνασσού και Καλλιθέας της Δημοτικής Ενότητας Νέας Αλικαρνασσού του Δήμου Ηρακλείου.
• Δημοτικές Κοινότητες Γαζίου, Αχλάδας, Ροδιάς και Φόδελε της Δημοτικής Ενότητας Γαζίου του Δήμου Μαλεβιζίου.
• Δημοτικές Κοινότητες Ανωπόλεως, Ελαίας, Επάνω Βάθειας και Κάτω Βάθειας της Δημοτικής Ενότητας Γουβών και Δημοτική Κοινότητα Επισκοπής της Δημοτικής Ενότητας Επισκοπής του Δήμου Χερσονήσου.
• Δημοτική Κοινότητα Σητείας, Πισκοκεφάλου και Σκοπής της Δημοτικής Ενότητας Σητείας του Δήμου Σητείας.
• Δημοτική Κοινότητα Κουνουπιδιανών της Δημοτικής Ενότητας Ακρωτηρίου του Δήμου Χανίων.

Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι της Στεγαστικής Συνδρομής (Σ.Σ.) είναι οι ιδιοκτήτες/-τριες οι οποίοι/-ες την ημέρα του συμβάντος έχουν την πλήρη ή την ψιλή κυριότητα κτηρίων που έχουν υποστεί βλάβες από τις πλημμύρες του θέματος και χρήζουν επισκευής ή ανακατασκευής.
Η Στεγαστική Συνδρομή συνίσταται από 60% Δωρεάν Κρατική Αρωγή (ΔΚΑ) που χορηγείται από την αρμόδια υπηρεσία και από 40% Άτοκο Δάνειο (Α.Δ.) που χορηγείται από τα πιστωτικά ιδρύματα, στους/στις δικαιούχους δανειολήπτες/-τριες.

Τα ποσά για ανακατασκευή κτηρίων:
α) Για κατοικίες, βοηθητικούς χώρους κατοικίας (οικιακές αποθήκες) που βρίσκονται εντός του κτηρίου και βοηθητικούς χώρους κατοικίας (χώροι υγιεινής και μαγειρεία) που βρίσκονται εντός του κτηρίου ή και εκτός αλλά εντός του οικοπέδου, το ποσό των 1.000 € ανά τ.μ.
β) Για Ιερούς Ναούς, το ποσό των 850 € ανά τ.μ.
γ) Για κτήρια επαγγελματικής χρήσης, κοινωφελούς χρήσης που ανήκουν στο Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ ή σε Κοινωφελή ή σε Φιλανθρωπικά ή σε Ευαγή Ιδρύματα, το ποσό των 500 € ανά τ.μ.
δ) Για αποθήκες (εκτός των οικιακών αποθηκών που αναφέρονται στην παράγραφο 4.3(α), καθώς και των επαγγελματικών αποθηκών), στάβλους, αγροικίες εποχικής χρήσης και κλειστούς χώρους στάθμευσης (parking) το ποσό των 300 € ανά τ.μ.
ε) Για κτηνοτροφικές μονάδες, επαγγελματικές αποθήκες και κωδωνοστάσια, το ποσό των 400 € ανά τ.μ.

Τα ποσά για επισκευή κτηρίων

α) Για κατοικίες και βοηθητικούς χώρους κατοικίας (χώροι υγιεινής και μαγειρεία) που βρίσκονται εντός του κτηρίου ή και εκτός αλλά εντός του οικοπέδου, το ποσό των 60 € ανά τ.μ. πληγείσας στάθμης.
β) Για Ιερούς Ναούς, το ποσό των 50 € ανά τ.μ. πληγείσας στάθμης.
γ) Για κτήρια επαγγελματικής χρήσης, κοινωφελούς χρήσης που ανήκουν στο Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ ή σε Κοινωφελή ή σε Φιλανθρωπικά ή σε Ευαγή Ιδρύματα και κλειστούς κοινόχρηστους χώρους, το ποσό των 40 € ανά τ.μ. πληγείσας στάθμης.
δ) Για κτηνοτροφικές μονάδες, επαγγελματικές αποθήκες και κωδωνοστάσια, το ποσό των 25 € ανά τ.μ. πληγείσας στάθμης.
ε) Για αποθήκες (εκτός των επαγγελματικών αποθηκών), στάβλους, αγροικίες εποχικής χρήσης και κλειστούς χώρους στάθμευσης (parking), το ποσό των 20 € ανά τ.μ. πληγείσας στάθμης. Χορηγείται, εφόσον απαιτείται, επιπλέον Σ.Σ. για αντικατάσταση καυστήρα (πετρελαίου, φυσικού αερίου, ξύλου, pellet, βιομάζας, μικτής καύσης), κυκλοφορητή, εξοπλισμού μηχανοστασίου υδραυλικού ανελκυστήρα, σύμφωνα με τις τιμές του Νέου Ενιαίου Τιμολογίου Επισκευών.

Οι προθεσμίες

Σύμφωνα με την ΚΥΑ:
«Ο/η ψιλός κύριος, επικαρπωτής ή ο/η έχων/-ουσα την πλήρη κυριότητα ή ο/η διαχειριστής/-στρια (σε περίπτωση διηρημένης ιδιοκτησίας) κτηρίου που έχει πληγεί από τις πλημμύρες του θέματος, εφόσον επιθυμεί τον έλεγχό του και την έκδοση Έκθεσης Αυτοψίας, πρέπει να υποβάλει στην αρμόδια υπηρεσία αίτηση για διενέργεια αυτοψίας στο πληγέν κτήριο, εντός προθεσμίας 3 μηνών από τη δημοσίευση της παρούσας απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η αίτηση αυτή θα συνοδεύεται από τίτλους ιδιοκτησίας, οδοιπορικό σκαρίφημα και φωτογραφίες του πληγέντος κτηρίου με το όνομα και την υπογραφή του ιδιοκτήτη.
Ο/η ιδιοκτήτης/-τρια ή όλοι οι συνιδιοκτήτες/-τριες ή ο/η ειδικός διαχειριστής/-στρια (σε περίπτωση διηρημένης ιδιοκτησίας, όπου απαιτείται από τις ισχύουσες διατάξεις) κτηρίου που έχει πληγεί από τις πλημμύρες του θέματος, προκειμένου να καθοριστεί δικαιούχος Στεγαστικής Συνδρομής για:
i) ανακατασκευή, θα πρέπει να υποβάλει στην αρμόδια υπηρεσία αίτηση, με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για έκδοση Βεβαίωσης Καθορισμού Δικαιούχου Στεγαστικής Συνδρομής εντός προθεσμίας 1 έτους από την ημερομηνία παραλαβής του Πρωτοκόλλου Αυτοψίας Επικινδύνως Ετοιμόρροπου Κτηρίου (ΠΑΕΕΚ) ή της Έκθεσης Αυτοψίας με την οποία το κτήριο χαρακτηρίστηκε κατεδαφιστέο,
ii) επισκευή, θα πρέπει να υποβάλει στην αρμόδια υπηρεσία αίτηση, με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για έκδοση Άδειας Επισκευής εντός προθεσμίας:
* είτε 1 έτους από τη δημοσίευση της παρούσας απόφασης,
* είτε 1 έτους από την ημερομηνία παραλαβής της Έκθεσης Αυτοψίας με την οποία το κτήριο χαρακτηρίστηκε επισκευάσιμο.

Συνδρομή για την ανακατασκευή κτηρίων

Τύπος κτηρίου – Ποσό

Κατοικίες: 1.000 ευρώ ανά τ.μ.

Ιεροί Ναοί: 850 ευρώ ανά τ.μ.

Κτήρια επαγγελματικής ή κοινωφελούς χρήσης: 500 ευρώ ανά τ.μ.

Κτηνοτροφικές μονάδες και επαγγελματικές αποθήκες: 400 ευρώ ανά τ.μ.

Αποθήκες, στάβλοι: 300 ευρώ ανά τ.μ.

Συνδρομή για την επισκευή κτηρίων

Τύπος κτηρίου – Ποσά ανά τ.μ. πληγείσας στάθμης

Κατοικίες-βοηθητικοί χώροι: 60 ευρώ

Ιεροί Ναοί: 50 ευρώ

Κτήρια επαγγελματικής ή κοινωφελούς χρήσης: 40 ευρώ

Κτηνοτροφικές μονάδες και επαγγελματικές αποθήκες: 25 ευρώ

Αποθήκες, στάβλοι: 20 ευρώ

 

Πηγή: neakriti.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ