ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Χαμόγελα για τους εργάτες γης που έρχονται από την Αίγυπτο

Μία πολύ καλή εξέλιξη θεωρείται για τον πρωτογενή τομέα της Κρήτης η συμφωνία που υπογράφηκε, μεταξύ άλλων, σε διπλωματικό επίπεδο ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο και η οποία προβλέπει την είσοδο και διαμονή στην Ελλάδα εργατικού δυναμικού από την συγκεκριμένη χώρα.

Συγκεκριμένα, κατά την επίσκεψη του Υπουργείου Εξωτερικών, Νίκου Δένδια στην Αίγυπτο, υπογράφηκαν αρκετές συμφωνίες, μεταξύ των δύο χωρών. 

Μέσα σε αυτές ήταν και η συμφωνία για το εργατικό δυναμικό. Συγκεκριμένα, υπογράφηκε συμφωνία για πέντε χιλιάδες εργάτες γης από την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου με σκοπό την εποχική απασχόληση στον γεωργικό τομέα.

Μέσα από αυτή την συμφωνία η Κρήτη αναμένεται να δεχθεί έναν αρκετά ικανοποιητικό αριθμό εργατών γης οι οποίοι θα έρθουν στο νησί προκειμένου να βοηθήσουν τους παραγωγούς που όλο αυτό το διάστημα αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στο να βρουν εργάτες.

Για τη συμφωνία αυτή, ο πρόεδρος της Ομάδας Ελαιοπαραγωγών και Αμπελουργών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης, υποστηρίζει πως πρόκειται για μία διακρατική συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου και την χαρακτήρισε ως μία πολύ καλή εξέλιξη και αυτό διότι η Αίγυπτος δεν είναι όμορο κράτος με την Ελλάδα.

Επίσης ο κ. Ιερωνυμάκης σχολίασε ότι αυτή την περίοδο τα ελαιουργία στην Κρήτη δουλεύουν μέρα-νύχτα αφού η συγκομιδή του ελαιόκαρπου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Με σχέδιο για πρώτη φορά υπογράφτηκε Συμφωνία σε διπλωματικό επίπεδο που προβλέπει την είσοδο και διαμονή στην Ελλάδα εργατικού δυναμικού, 5000 εργάτες γης, από την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου, με σκοπό την εποχική απασχόληση στον γεωργικό τομέα“, επισημαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Την ίδια ώρα, η Περιφέρεια Κρήτης, ενημερώνει τους ελαιοπαραγωγούς για τις πρακτικές εκείνες που θα πρέπει να εφαρμόζονται από τον ελαιώνα μέχρι την έκθλιψη αλλά και κατά την αποθήκευση ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ