ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Συλλαλητήρια διαμαρτυρίας για τις νέες ταυτότητες

Εκατοντάδες είναι οι πολίτες που περιμένουν υπομονετικά (όχι πάντα) σε ουρές, έξω από αστυνομικά τμήματα σε όλη την Κρήτη, προκειμένου να προλάβουν να ανανεώσουν την ταυτότητά τους, ώστε να μην χρειαστούν τις ηλεκτρονικές ταυτότητες και τα τσιπάκια.

Η κίνηση είναι αυξημένη τις τελευταίες ημέρες και όπως λένε αστυνομικοί, είναι από τις λίγες φορές που τόσος κόσμος περιμένει έξω από τις αστυνομικές υπηρεσίες.

Από την πλευρά τους οι πολίτες διαμαρτύρονται για τις πολύωρες καθυστερήσεις, και ζητούν περισσότερο προσωπικό στην έκδοση ταυτοτήτων.

Η «αντίσταση» στις νέες ταυτότητες οργανώνεται κυρίως μέσω κοινωνικών δικτύων, όπου σε πολλές ιστοσελίδες κυκλοφορούν οδηγίες ώστε να αποφύγει κάποιος την έκδοση νέας ταυτότητας. Όπως επισημαίνεται σε αυτές, αν κάποιος εκδώσει τώρα νέα ταυτότητα, αυτή έχει δεκαετή ισχύ, οπότε θα μπορέσει να αναβάλει την καταγραφή και το… τσιπάρισμα.

Το πρώτο συλλαλητήριο κατά των νέων ταυτοτήτων θα γίνει στο Ρέθυμνο σήμερα (23/8) στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη.

ρέθυμνο ταυτότητες

Θα ακολουθήσει νέα κινητοποίηση στο Ηράκλειο αύριο Πέμπτη 24 Αυγούστου στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Ελευθερίας.

συλλαλητήριο ταυτότητες

Οι πολέμιοι των νέων ταυτοτήτων διοργανώνουν συλλαλητήρια στις 7 το απόγευμα την Κυριακή 3/9 στη Θεσσαλονίκη και την επόμενη Κυριακή 10/9 στην Αθήνα για να πουν «ένα μεγάλο “όχι” στις ηλεκτρονικές ταυτότητες και στα τσιπάκια τους.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου, εξήγησε τη διαδικασία έκδοσης των νέων ταυτοτήτων, και για τα περί… αντιχριστιανικών ταυτοτήτων.

«Οι νέες ταυτότητες δεν έχουν τίποτα το εξωγήινο, το αντιχριστιανικό και δαιμονισμένο. Αντίθετα, είναι το “όχημα” για την προσαρμογή της Ελλάδας στον σύγχρονο κόσμο, για να μπορούμε να ταξιδεύουμε με ασφάλεια και να είμαστε συμβατοί στις υποχρεώσεις μας στην ΕΕ», τόνισε.

«Στυγνό φακέλωμα του πολίτη», λέει ο Δημήτρης Νατσιός

Απολύτως δικαιολογημένες χαρακτηρίζει τις αντιδράσεις πολιτών για τις νέες ψηφιακές ταυτότητες ο πρόεδρος του κόμματος ΝΙΚΗ, Δημήτρης Νατσιός και κάνει λόγο για στυγνό φακέλωμα των Ελλήνων.

«Η αντίδραση, ανησυχία και διαμαρτυρία από πολύ μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού για τις νέες ψηφιακές ταυτότητες είναι απόλυτα δικαιολογημένη», σημειώνει, σε δήλωσή του, προσθέτοντας ότι η ΝΙΚΗ πρώτη έθεσε στο Κοινοβούλιο το θέμα των νέων ηλεκτρονικών ταυτοτήτων, με τις οποίες δήλωσε εξαρχής την κάθετη αντίρρησή της, παροτρύνοντας μάλιστα τον ελληνικό λαό να μην βιαστεί να παραλάβει τις νέες ψηφιακές ταυτότητες».

Σημειώνει ακόμη ότι «είναι στο συμφέρον του Έλληνα πολίτη να έχουμε ένα ασφαλές μέσον ταυτοποίησης». Ωστόσο, όπως λέει, «οι ταυτότητες μπορούν να είναι εξαιρετικά ασφαλείς χωρίς μικροτσίπ, όπως πχ είναι τα διπλώματα οδήγησης».

«Για τον σκοπό αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση συνιστά στα κράτη μέλη να έχουν ασφαλείς ταυτότητες αλλά δεν υποχρεώνει κανένα κράτος στη χρήση μικροτσίπ. Ωστόσο, οι νέες ταυτότητες όπως τις σχεδιάζει η κυβέρνηση, είναι ταυτότητες που φέρουν μικροτσίπ και τεχνολογία ανέπαφης ανταλλαγής δεδομένων RFID. Δηλαδή θα μπορούν να αποθηκεύουν πληροφορίες για τις οποίες θα έχει άγνοια ο κάτοχός της. Θα έχουν δυνατότητα σύνδεσης με πολλαπλές βάσεις δεδομένων για να γίνεται και κάρτα πολίτη, κάρτα δικαιωμάτων δηλαδή» συμπληρώνει.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ