ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Κρήτη: Συγκρατημένη αισιοδοξία για την ποιότητα του λαδιού, αλλά όχι για την τιμή!

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στην αγορά με αφορμή την παραγόμενη ποσότητα του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, ενώ ήδη η ελαιοσυγκομιδή ξεκίνησε στις περισσότερες περιοχές της Κρήτης, καθώς και η παραλαβή των ποσοτήτων ελιάς από τα κατά τόπους ελαιουργεία, με την ποιότητα να χαρακτηρίζεται καλή, αλλά όχι όπως άλλες χρονιές.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο “Ράδιο Κρήτη” και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιουργών ν. Ηρακλείου, Ευάγγελος Πρωτογεράκης, υπάρχει από πέρυσι απόθεμα λαδιού καθώς οι παραγωγοί περίμεναν ότι θα μπορούσαν αυτή την περίοδο να “πιάσουν” μια καλύτερη τιμή, κάτι που δυστυχώς δεν έγινε.

“Περιμέναμε ότι οι τιμές θα πήγαιναν καλύτερα αλλά μάταια… Για το περσινό λάδι δεν υπάρχει πια ούτε και η περσινή τιμή”, τόνισε ο κ. Πρωτογεράκης, ενώ για το φετινό λάδι, έως τώρα, ο ίδιος επισήμανε ότι δύσκολα η τιμή θα “σκαρφαλώσει” στα 3,40 ευρώ το κιλό.

Σημαντικός παράγοντας είναι οι διεθνείς τιμές, που δυστυχώς, είναι πολύ πιο χαμηλές σε σύγκριση με τις ελληνικές.

Σύμφωνα με τον κ. Πρωτογεράκη, οι τιμές στην Πορτογαλία και την Τυνησία είναι πολύ χαμηλότερες λόγω χαμηλού κόστους παραγωγού ενώ και τα εργατικά είναι πολύ πιο φθηνά.

Σε ό,τι αφορά στην ποιότητα του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στους κόλπους τόσο των παραγωγών όσο και των ελαιουργών, υπάρχει ικανοποίηση, αν και συγκρατημένη, καθώς και η διαδικασία της δακοκτονίας κύλησε ομαλά τη φετινή περίοδο.

Σε ό,τι αφορά στην απόδοση για ένα λικό λάδι, αυτή υπολογίζεται σε 5 σακιά ενώ πέρυσι έφτανε τα 10 με 11!

#pgnewsΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ