ΚΡΗΤΗ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Κρήτη: Στο νοσοκομείο με γρίπη πολλά παιδιά και αρκετά ανεμβολίαστα

Η  γρίπη κάνει «θραύση» αυτή την περίοδο στα παιδιά στην Κρήτη και πολλά από αυτά νοσηλεύονται στις Παιδιατρικές Κλινικές.

«Ακόμη και τώρα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο τα παιδιά που είναι ανεμβολίαστα, αλλά ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και αυτά που έχουν άσθμα”, είπε στο Ράδιο Κρήτη ο καθηγητής Παιδιατρικής Μανόλης Γαλανάκης, συμπληρώνοντας ότι “αρκετά παιδιά αυτών των ομάδων είναι ανεμβολίαστα και αυτό είναι λάθος.»

Ο παιδίατρος υπογράμμισε ότι το πρόβλημα με την γρίπη είναι οι πιθανές επιπλοκές της, γιατί κάνει συν-λοιμώξεις που μπορεί να είναι για παράδειγμα μια πνευμονία.

Ο ίδιος ανέφερε: «είμαστε σε επιφυλακή για την ιλαρά, ωστόσο δεν υπάρχουν κρούσματα που να προκαλούν ανησυχία και όσον αφορά στον στρεπτόκοκκο, επίσης, όλα τα κρούσματα είναι ελεγχόμενα.»

Η γρίπη έχει τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα:

Πυρετό

Κακουχία

Κεφαλαλγία

Μυαλγία.

Επίσης τουλάχιστον ένα από τα τρία ακόλουθα συμπτώματα από το αναπνευστικό:

Bήχα

Πόνο στο λαιμό

Αναπνευστική δυσχέρεια.

Σε κάθε περίπτωση ,την εκτίμηση θα την κάνει ο κλινικός γιατρός.

Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια, έως και πολύ σοβαρή νόσηση.

Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι την ξεπερνούν χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές.

Στην Ελλάδα η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος έχει δείξει ότι η δραστηριότητα της συνήθως αρχίζει να αυξάνει κατά τον Ιανουάριο και κορυφώνεται τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Επειδή ο ιός της γρίπης μπορεί να υποστεί μεταλλάξεις, ο εμβολιασμός είναι αναγκαίο να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, με έμφαση σε συγκεκριμένες ομάδες αυξημένου κινδύνου.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ