ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Σοβαρές ελλείψεις σε αντιβιοτικά ενόψει του χειμώνα – “Πόλεμος” με την απαγόρευση των εξαγωγών

Στα αντιβιοτικά υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις στην Κρήτη ενόψει της νέας χειμερινής περιόδου, ενώ “πόλεμος” μεταξύ φαρμακοποιών και φαρμακαποθηκών έχει για τα καλά ξεσπάσει, μετά την απαγόρευση των εξαγωγών σε πάνω από 200 φάρμακα, που ωστόσο χάρη στην απαγόρευση αυτή έχει βελτιωθεί σημαντικά η κατάσταση για την Κρήτη, όπως λέει το μέλος της διοίκησης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Γιάννης Τσικανδηλάκης.

Η κατάσταση με τα αντιβιοτικά αλλά και με άλλα φάρμακα – σύμφωνα με τον κ. Τσικανδηλάκη – παραμένει δύσκολη ενόψει του χειμώνα, είναι όμως ελεγχόμενη, ενώ καλεί τους πολίτες να έχουν τον δικό τους φαρμακοποιό, μέσω του οποίου να μπορούν να ξέρουν ανά πάσα στιγμή αν το φάρμακο που χρειάζονται είναι σε έλλειψη και από ’κει και πέρα συνεργάζονται οι φαρμακοποιοί μεταξύ τους για να βρίσκονται λύσεις.

«Πάντα έχουμε προβλήματα. Ειδικά στα αντιβιοτικά έχουμε τεράστιο πρόβλημα. Αν και σε αυτό το θέμα δε φταίνε οι εξαγωγές. Φταίει η μειωμένη παραγωγή που φτάνει περίπου στο 40% σε σχέση με την περίοδο του κορωνοϊού και του πολέμου στην Ουκρανία. Το μεγαλύτερο ποσοστό των πρώτων υλών (90%) εισάγονται από Κίνα και Ινδία και έχουμε και προβλήματα και στις συσκευασίες των φαρμάκων που παράγονται στην Ουκρανία και στην Πολωνία, έχοντας ανεβάσει στα ύψη τις τιμές τους λόγω του ενεργειακού», εξηγεί στο neakriti.gr ο Γιάννης Τσικανδηλάκης.

Απευθυνόμενος στους απλούς πολίτες, το μέλος της διοίκησης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου λέει χαρακτηριστικά: «Είμαστε σε μια καλή σχετικά περίοδο. Δεν έχουν λυθεί τα προβλήματα. Εκεί που υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα είναι στα αντιβιοτικά. Στα εισπνεόμενα έχουμε πρόβλημα. Αλλά, αν συνεχιστεί η απαγόρευση των εξαγωγών, νομίζω ότι θα το λύσουμε. Διότι, αν μαζέψουμε φάρμακα για 3-4 μήνες, θα μπορούμε για άλλους 3-4 μήνες να περάσουμε. Αυτά είναι κύκλος».

Στο μεταξύ, για τις εξαγωγές των φαρμάκων, ο συνδικαλιστής απευθύνει μήνυμα στις ίδιες τις εταιρείες και τις φαρμακαποθήκες, αναφέροντας πως θα πρέπει πρώτα να καλύπτουν τις ανάγκες των ελληνικών φαρμακείων και στη συνέχεια να κάνουν τις εξαγωγές.

Σε ό,τι αφορά το κράτος, ο Γιάννης Τσικανδηλάκης τονίζει πως η κατάσταση είναι αδιέξοδη.

«Το κράτος, μάλιστα, κερδίζει από αυτήν την ιστορία. Διότι, εξάγοντας ένα φάρμακο, εισπράττει τους δασμούς».

Όπως συμπληρώνει όμως, ακόμα και αν το κράτος θελήσει να προσφύγει δικαστικά κατά των εταιρειών, τότε αυτές καταγγέλλουν την κρατική παρέμβαση, αφού στην πραγματικότητα η τακτική που ακολουθούν είναι νόμιμη και δεν μπορεί κανείς να τη σταματήσει!

Σύμφωνα με τον συνδικαλιστή, μέχρι σήμερα συνήθως, «αν βγει το κράτος και πει ότι απαγορεύει την εξαγωγή, υπάρχει ένα “παραθυράκι” για τις φαρμακαποθήκες που προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη και λένε πως “αυτό είναι παράνομο γιατί η χώρα μας είναι μέλος της Ε.Ε.”. Σε αυτήν την περίπτωση βγαίνει η απόφαση σε 20 μέρες, που ξαναεπιτρέπει να εξαχθεί το φάρμακο. Μέχρι τότε το κρατούν στις αποθήκες, έως τη στιγμή που το εξάγουν. Υπάρχει ένα “μπαλάκι” που είναι συνεχόμενο», τονίζει χαρακτηριστικά το μέλος της διοίκησης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Πάντως, μέχρι στιγμή επισημαίνει πως η κατάσταση είναι αντιμετωπίσιμη χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ίδιων των φαρμακοποιών, που μπορεί για παράδειγμα να μοιράσουν σε τρεις πελάτες τους ένα κουτάκι φαρμάκου, που βρίσκεται σε έλλειψη.

Ο Γιάννης Τσικανδηλάκης καταλήγει λέγοντας: «Ο κόσμος θα πρέπει να ακολουθεί τις οδηγίες των γιατρών και να έχει σταθερό φαρμακείο. Είναι πολύ σημαντικό αυτό για να ξέρει ο κόσμος ότι θα του βρει ο φαρμακοποιός το φάρμακο».

“Πόλεμος” με την απαγόρευση των εξαγωγών

Στο μεταξύ, είναι σε εξέλιξη “πόλεμος” μεταξύ των φαρμακαποθηκών – του τομέα της χονδρικής πώλησης των φαρμάκων που είναι και εξαγωγείς – και των φαρμακοποιών. Πιο συγκεκριμένα, το “μέτωπο” είναι μεταξύ του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκών και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Σε ανοιχτή τους επιστολή προς τον υπουργό Υγείας, οι εκπρόσωποι των φαρμακαποθηκών επισημαίνουν πως «η απαγόρευση εξαγωγών επιβλήθηκε στις 27/7, χωρίς κανένα απολύτως έλεγχο επάρκειας από τον ΕΟΦ, βασιζόμενη σε μία ατεκμηρίωτη δήθεν καταγγελία συνδικαλιστικού φορέα» (εννοώντας τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο). Και συμπληρώνουν πως «στην εν λόγω αβάσιμη (τουλάχιστον) απόφαση περιλαμβάνονται πάνω από 50 προϊόντα, τα οποία διαθέτουν πληθώρα ελληνικών γενοσήμων».

Ο πρόεδρος του ΠΣΦ Θεόδωρος Σκυλακάκης τόνισε την ανάγκη για διαφάνεια και τήρηση του νόμου σε όλο το φάσμα της εφοδιαστικής αλυσίδας του φαρμάκου, σημειώνοντας πως ο κλάδος των φαρμακαποθηκών αποτελεί ένα σημαντικό κρίκο στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, καθώς μεριμνά για τον διαρκή εφοδιασμό της αγοράς σε όλη την Ελλάδα και υποστηρίζει τον Έλληνα φαρμακοποιό, συντελώντας στη βιωσιμότητα και την εύρυθμη λειτουργία του ελληνικού φαρμακείου.

 

Πηγή: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ