ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Σοκάρουν τα στοιχεία για την παιδική κακοποίηση στο νησί

Η βία δεν έχει φύλο, δεν έχει ηλικία και δεν έχει τάξεις. Καλύπτει πλέον όλο το φάσμα της κοινωνίας και η πανδημία φαίνεται να έχει «βοηθήσει» στην έξαρση εκατοντάδων περιστατικών και στην Κρήτη.

Στην διάρκεια της εκπομπής «Ώρα Αιχμής» στην ΚΡΗΤΗ TV τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν αποτυπώνουν την τραγική κατάσταση του νησιού που καθημερινά αποκαλύπτει δεκάδες υποθέσεις ενδοικογενειακής βίας αλλά και σεξουαλικής κακοποίησης ενηλίκων και παιδιών.

Ο ομότιμος καθηγητής ψυχιατρική του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αλέξανδρος Βγότζας και η διευθύντρια και καθηγήτριας της Ψυχιατρικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Μαρία Μπάστα, αναφέρθηκαν στην εικόνα της Κρήτης με τα παιδιά δυστυχώς αλλά και τις γυναίκες να είναι τα μεγάλα θύματα αυτών των εφιαλτικών καταστάσεων βίας αλλά και σεξουαλικών εγκλημάτων.

Με βάση τους αριθμούς από την ψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ το 218 είχαμε 36 περιπτώσεις παιδιών που έζησαν την βία ακόμα και την σεξουαλική κακοποίηση. Το 2019 58,το 2020 42, το 2021, 46 ενώ στην τρέχουσα χρονιά μέχρι και τις 14/7 είχαμε 47 περιστατικά αριθμός που αποτυπώνει την εκρηκτική κατάσταση στην Κρήτη με θύματα παιδιά και μιλάμε για μόλις το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Δυστυχώς η παιδική βία και σεξουαλική κακοποίηση δεν κάνει διακρίσεις στα φύλα μιας και ο αριθμός αγοριών και κοριτσιών δεν διαφοροποιείται με συγγενικά και πρόσωπα του κοντινού περιβάλλοντος να είναι οι θύτες.

Χαρακτηριστικά στο πρώτο εξάμηνο του 2022 τα αγόρια είναι 25 ποσοστό 53% και τα κορίτσια 22 ποσοστό 47%. Το φάσμα της σεξουαλικής κακοποίησης στην Κρήτη δεν έχει ούτε ηλικίας μιας και με βάση τους καταγεγραμμένους αριθμούς αφορά από παιδιά 4 ετών μέχρι και 18.

Μάλιστα, η μέση παιδική ηλικία αλλά και η εφηβεία είναι οι ευάλωτες ηλικιακές ομάδες της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Μάλιστα όπως τόνισε η κ. Μπάστα, καταγράφεται αύξηση εισαγγελικών παραγγελιών σε παιδιά/έφηβους στο Ηράκλειο την τελευταία 5 ετία- τόσο κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και μετά από αυτή η πλειοψηφία αφορά: παραμέληση, διαταραχές, διαγωγής/παραβατικότητα σε έφηβους και πιο σπάνια: σωματική/ σεξουαλική κακοποίηση.

Ο ρόλος του οικογενειακού γιατρού αλλά και των δομών πρωτοβάθμιας υγείας το κομμάτι της βοήθειας είναι σημαντικός αλλά και κομβικό όπως είπε ο καθηγητής γενικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Χρήστος Λιονής.

 

Πηγή: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ