ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Σημαντικό το ενδιαφέρον για αγορά ακινήτων, παρά την αύξηση των επιτοκίων

Η αύξηση των επιτοκίων που υπολογίζεται από το 4,5% σήμερα να φτάσουν κοντά στο 6% του χρόνου, σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών των ακινήτων επιφέρει ένα αναμενόμενο “πάγωμα” στην αγορά, όπως διαπιστώνουν σχετικοί φορείς, ωστόσο το Ηράκλειο διαφοροποιείται. 

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο των Μεσιτών Ανατολικής Κρήτης Χαρούλα Αρχοντουλάκη, το τελευταίο διάστημα στο Ηράκλειο υπάρχει μεγάλη ζήτηση σπιτιών σχετικά “οικονομικών”, δηλαδή από 100.000 ή και λίγο χαμηλότερα, έως 150.000 ευρώ.

Πρόκειται για αγοραστές, οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία, διαθέτουν τα χρήματα, και θέλουν να κάνουν μία επένδυση, χωρίς να ανησυχούν για την αύξηση των επιτοκίων.

Ωστόσο τέτοιου είδους ακίνητα δεν υπάρχουν πολλά, υπογράμμισε η κα Αρχοντουλάκη, προσθέτοντας ότι οι τιμές έχουν ανέβει στα λεγόμενα “χρηστικά ακίνητα”, εντός των τειχών, ενώ έχουν πέσει οι τιμές σε αγροτεμάχια και οικόπεδα.

“Τάξη” στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Σε νομοθετική παρέμβαση, που θα επιχειρήσει να βάλει τάξη στην αγορά των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων, η οποία έχει αναπτυχθεί σε διαστάσεις που προσεγγίζουν το 15%, με κύκλο εργασιών που υπολογίζεται πλέον σε 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ, της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας του τουρισμού, αναμένεται να προβεί άμεσα η κυβέρνηση.

Η ραγδαία αύξηση του αριθμού ακινήτων που διατέθηκαν σε βραχυχρόνιες μισθώσεις, προκάλεσε τεράστια έλλειψη ακινήτων για μακρυχρόνιες μισθώσεις. Φοιτητές, εκπαιδευτικοί, γιατροί, στρατιωτικοί, εποχιακοί εργαζόμενοι αλλά και οι οικογένειες, που τους ζητήθηκε να αφήσουν τα σπίτια που ενοικίαζαν, εν μία νυκτί για να νοικιαστούν σε τουρίστες, ήταν αδύνατο να βρουν σπίτι, ενώ οι τιμές στα διαθέσιμα, είναι πλέον απλησίαστες. Το θέμα λαμβάνει κοινωνικές διαστάσεις, και είναι ιδιαίτερα αισθητό στην Κρήτη.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα δίνει την αρμοδιότητα προσδιορισμού των κανονιστικών παραμέτρων της λειτουργίας της αγοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων στους δήμους. Οι δήμοι κατόπιν τεκμηριωμένων από μελέτες στοιχείων, οι οποίες θα συναξιολογούν παραμέτρους όπως η φέρουσα ικανότητα των περιοχών ευθύνης τους, οι ανάγκες στέγασης των δημοσίων λειτουργών –όπως δάσκαλοι και ιατροί–, των εργαζομένων στον τουρισμό και άλλες δραστηριότητες των εν λόγω περιοχών, η επάρκεια των υποδομών, αλλά και η διατήρηση του ιδιαίτερου χαρακτήρα των επιμέρους γειτονιών τους, θα μπορούν να θέτουν όρια στον αριθμό των ακινήτων που θα μπορούν να διατίθενται ανά πάσα στιγμή μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών προς βραχυχρόνια μίσθωση.

Σχολιάζοντας το θέμα, η αντιπρόεδρος των μεσιτών ανατολικής Κρήτης Χαρούλα Αρχοντουλάκη, τάχθηκε υπέρ των πρωτοβουλιών ώστε να μπει μία τάξη στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων, σημείωσε ωστόσο ότι το Airbnb βοήθησε να στηριχθούν μικρομεσαίες, συνοικιακές επιχειρήσεις, αλλά και να έρθουν πολύ περισσότεροι επισκέπτες στη χώρα μας, που δεν θα επέλεγαν ένα ξενοδοχείο για τις διακοπές τους.

Την ίδια ώρα υπογράμμισε ότι η Πολιτεία πρέπει να στηρίξει την οικοδομή, να χτιστούν νέες οικοδομές, και να ρίξει τους φόρους στα ακίνητα, ώστε να εκλείψουν τα προβλήματα.




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ