ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Κρήτη: Σε έξαρση οι ζωοκλοπές

Σε έξαρση βρίσκεται το φαινόμενο της ζωοκλοπής τα τελευταία 24ωρα στο Ρέθυμνο. Οι αυξημένες κοινωνικές εκδηλώσεις μετά τον Δεκαπενταύγουστο σε συνδυασμό με την πανσέληνο, αποτελούν πρώτης τάξης ευκαιρία για την ένοχη αυτή δραστηριότητα, με τους απασχολούμενους στην ύπαιθρο να απευθύνουν κραυγή αγωνίας στην τοπική ΕΛΑΣ.

Δεν αφήνουν στάνη για στάνη, «θερίζοντας» τα αμνοερίφια στην ενδοχώρα του Ρεθύμνου τις τελευταίες μέρες οι ζωοκλέφτες.

Σε έξαρση βρίσκεται το φαινόμενο της ζωοκλοπής, αφού οι αμέτρητες κοινωνικές εκδηλώσεις μετά τον Δεκαπενταύγουστο και η πανσέληνος που φωτίζει την ύπαιθρο, έχουν σταθεί αφορμή να δρουν σχεδόν ανενόχλητοι, όσοι δραστηριοποιούνται στην ένοχη αυτή πρακτική.

Η αστυνομία πραγματοποιεί περιπολίες όλο το 24ωρο, όμως οι σχετικές καταγγελίες είναι ελάχιστες σε σχέση με το τι πραγματικά συμβαίνει, αφού οι παθόντες θεωρούν ότι δεν πρόκειται να τους επιστραφούν τα ζωντανά τους, όπως και ότι θα αποτελέσουν εκ νέου στόχο των κακοποιών.

Σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου η ζωοκλοπή διαπιστώνεται συχνότερα στον Μυλοπόταμο, το Αμάρι και τη δημοτική ενότητα Αρκαδίου του δήμου Ρεθύμνου.

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία η ζωοκλοπή αποτελεί ποινικό αδίκημα. Το 1848 εκδόθηκε ο πρώτος νόμος περί ζωοκλοπής και ζωοκτονίας, τον οποίο και ακολούθησαν πολλοί άλλοι ειδικοί επί του θέματος.

Ο πιο πρόσφατος νόμος εκδόθηκε το 1982, περίοδο που το φαινόμενο βρισκόταν σε έξαρση. Ένας νόμος που προβλέπει ειδικές και ξεχωριστές ποινές ανά περίπτωση κλοπής και που εκτός από χρηματικές, μπορεί να προβλέπουν ακόμη και 10 χρόνια κάθειρξης.

ΠΗΓΗ: neakriti.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ