ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Σε εργασιακή “ομηρία” και πάλι οι σχολικές καθαρίστριες – Για ένα ακόμη καλοκαίρι μένουν με άδειες τσέπες…

Χωρίς δουλειά θα μείνουν για δύο ολόκληρους μήνες οι σχολικές καθαρίστριες της Κρήτης και μάλιστα χωρίς εισόδημα για 40 ημέρες. Η παύση του σχολικού έτους δεν αφορά μόνο τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, αλλά και τις σχολικές καθαρίστριες, καθώς σε μεγάλο ποσοστό είναι εργαζόμενες με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Όπως διαμηνύουν οι πρόεδροι των σωματείων των σχολικών καθαριστριών, βρίσκονται σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας, ενώ κάθε καλοκαίρι προβλέπεται δύσκολο γι’ αυτές, με τις ίδιες να υποστηρίζουν πως είναι επιτακτικό αίτημα η μονιμοποίησή τους. «Είναι αδιανόητο να υπάρχουν τόσες δεκάδες γυναίκες σε εργασιακή ομηρία», υποστηρίζουν.

Ειδικότερα, ένας εργασιακός κλάδος που αντιμετωπίζει προβλήματα την περίοδο του θέρους είναι οι σχολικές καθαρίστριες. Δεν είναι μόνο η αβεβαιότητα που επικρατεί, με την έννοια πως πληρώνονται από τον Δήμο που εργάζονται, αλλά είναι και η ανησυχία για το τι θα κάνουν την περίοδο του καλοκαιριού, αφού οι εργαζόμενες ορισμένου χρόνου μετά την παύση του σχολικού έτους και μέχρι να ετοιμάσουν τα χαρτιά τους αναμένουν ενάμιση μήνα μέχρι να πάρουν το επίδομα από τον ΟΑΕΔ.

Η πρόεδρος του Σωματείου Σχολικών Καθαριστριών Ηρακλείου Στέλλα Φοδελιανάκη, μιλώντας αποκλειστικά στο neakriti.gr, ανέφερε: «Μέχρι τις 30 Ιουνίου βρισκόμαστε στα σχολεία, γιατί η Δευτεροβάθμια έχει εκπαιδευτικούς. Κάνουμε τον γενικό καθαρισμό και στη συνέχεια μπαίνουμε στο ταμείο ανεργίας. Τα ένσημά μας επιτρέπουν 3-4 μήνες ΟΑΕΔ. Ιούλιο-Αύγουστο μπαίνουμε ΟΑΕΔ. Πληρωνόμαστε τέλη Αυγούστου. Μένουμε ενάμιση μήνα χωρίς εισόδημα. Και βέβαια σημαντικό ρόλο παίζει και το πότε ο εκάστοτε Δήμος θα έχει τα χαρτιά. Εάν ο Δήμος καθυστερήσει να φτιάξει τις απολύσεις και τις δώσει ετεροχρονισμένα, δηλαδή 10 Ιουλίου για παράδειγμα, τότε πληρωνόμαστε Σεπτέμβριο. Φαινόμενα τέτοια έχουν συμβεί στο παρελθόν. Κάποιες σχολικές καθαρίστριες καθυστερούν.

Επίσης, την περίοδο της υγειονομικής κρίσης η κατάθεση των απαιτούμενων εγγράφων γινόταν ηλεκτρονικά. Κάποιοι δε γνώριζαν και περίμεναν από τους λογιστές. Κάθε χρόνο έχουμε φαινόμενα καθυστέρησης. Και κάποιοι Δήμοι καθυστερούν αρκετά, γιατί για παράδειγμα δεν έχουν προσωπικό. Κάποιες σχολικές καθαρίστριες ξέρουν ότι θα συμβεί αυτό και οι περισσότερες προσπαθούν να ανταποκριθούν, κάνοντας “μαύρη εργασία” ή άλλες εργασιακές δραστηριότητες για να ανταποκριθούν στις δυσκολίες. Είναι αρκετά δύσκολο, αν βρίσκεσαι σε αυτήν την “ομηρία”, να γνωρίζεις ότι για δύο μήνες δε θα πληρώνεσαι. Δεν μπορείς να προγραμματίσεις τη ζωή σου».

Εργασιακή αβεβαιότητα

Η κ. Φοδελιανάκη, μιλώντας για την εργασιακή αβεβαιότητα που υπάρχει στον κλάδο, αποκαλύπτει: «Συνήθως Μάιο-Ιούνιο έχουμε μια δέσμευση. Υπάρχει εργασιακή αβεβαιότητα. Μπαίνεις σε μια “ομηρία” και σε μια λογική που δεν ξέρεις εάν θα δουλέψεις την επόμενη χρονιά. Υπάρχει συναδέλφισσα που βγήκε στη σύνταξη, ύστερα από 25 χρόνια εργασίας με συμβάσεις 10μηνες και δε μονιμοποιήθηκε. Τα τελευταία 4-5 χρόνια είμαστε στον ΟΑΕΔ, καθώς πριν δεν ήμασταν. Αυτό που πρέπει να αλλάξει στη λογική των συμβάσεων ορισμένου χρόνου είναι το αυτονόητο. Δε θεωρείται σύμβαση ορισμένου χρόνου όταν η εργασία στο σχολείο δε θα αλλάξει. Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου δημιουργούνται για να καλύψουν συγκεκριμένες ανάγκες. Για ποιο λόγο να μην είμαστε αορίστου χρόνου;».

Στο ίδιο μήκος κύματος τοποθετήθηκε και η πρόεδρος του Σωματείου Σχολικών Καθαριστριών στα Χανιά, Γεωργία Ηλιάκη, η οποία υπογράμμισε: «Η αλήθεια είναι πως οι σχολικές καθαρίστριες περνούν αρκετά άσχημα την περίοδο του καλοκαιρού. Κάνουν την αίτησή τους στον ΟΑΕΔ στις 2 Ιουλίου και παίρνουν το επίδομα μέσα με τέλη Αυγούστου. Ουσιαστικά, πληρώνονται για ενάμιση μήνα. Ούτε καν για 2 μήνες. Είναι μια τραγική εργασιακή κατάσταση, με αποτέλεσμα πολλές σχολικές καθαρίστριες να μην κάνουν αίτηση στον ΟΑΕΔ, αλλά να δουλεύουν σε ξενοδοχεία μέχρι τέλη Αυγούστου, δηλαδή για δύο μήνες. Και πιάνουν ξανά δουλειά στις 1 Σεπτεμβρίου στα σχολεία. Μακάρι να γίνουν όλες οι σχολικές καθαρίστριες μόνιμες, ώστε να μη βιωθεί εκ νέου αυτός ο εργασιακός “Γολγοθάς”».

«Αβέβαιο το μέλλον μας»

«Βρισκόμαστε σε καθεστώς εργασιακής “ομηρίας”. Πέρυσι, οι καθαρίστριες του Δήμου Ρεθύμνου δούλευαν 4ωρες και 3ωρες και ύστερα από κάποιες προσπάθειες κάποιες γυναίκες έγιναν 5ωρες. Και το σχολικό έτος 2022-2023 είχαμε καθαρίστριες που εργάζονταν με 6ωρη μορφή απασχόλησης. Στην πραγματικότητα, ο όγκος της εργασίας είναι αρκετά μεγάλος και ο νόμος Χατζηδάκη δίνει, δυστυχώς, τη δυνατότητα να εργαστεί σχολική καθαρίστρια έστω και με μία ώρα.

Δυστυχώς, το μέλλον μας είναι αβέβαιο, καθόσον υπάρχουν μόνο δεσμεύσεις. Και πιστεύω πως κάποιοι Δήμοι, εάν είχαν τη δυνατότητα, θα προσλάμβαναν ιδιωτικά συνεργεία και όχι καθαρίστριες. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να υπάρξει μόνιμο προσωπικό και όχι να υπάρχει η εργασιακή αυτή αβεβαιότητα», υποστήριξε από την πλευρά της η πρόεδρος του Σωματείου Σχολικών Καθαριστριών στο Ρέθυμνο, Κλεοπάτρα Περράκη.

 

Πηγή: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ