ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Σε έλλειψη τα μπουκάλια εμφιάλωσης κρασιού λόγω Ουκρανίας και ακρίβειας!

Θέμα ελλείψεων σε γυάλινες φιάλες εμφιάλωσης, αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες οινοποιοί στην Κρήτη, καθώς τα μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής βρίσκονται στην Ουκρανία ενώ όσοι τα προμηθεύονται από άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα από την Κίνα, μπορεί να τα αγοράζουν σε χαμηλές τιμές, όμως το ενεργειακό ράλι έχει εκτινάξει στα ύψη το μεταφορικό κόστος, οπότε και πάλι είναι ασύμφορη η αγορά τους.

Ελλείψεις εμφανίζονται σε μπουκάλια, τα οποία προμηθεύονται τα ελληνικά οινοποιεία λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, όπως έχει επισημάνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, Γιάννης Βογιατζής. Ο ίδιος εξήγησε ότι πρόκειται για ειδικά μπουκάλια με διαφορετικές φόρμες.

Ωστόσο καθυστερήσεις στις παραδόσεις των μπουκαλιών εμφανίζονται και στις συμβατικές φιάλες.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Οργάνωσης Ελαιοκαλλιεργητών και Αμπελουργών Κρήτης Πρίαμο Ιερωνυμάκη, το κόστος έχει εκτοξευθεί στα ύψη, σε μία σειρά από υλικά και πρώτες ύλες όπως και στην περίπτωση των γυάλινων φιαλών, ενώ οι επαγγελματίες είναι αναγκασμένοι να αγοράζουν σε διαφορετική τιμή κάθε μέρα!

“Οσοι έχουν απόθεμα, είναι καλυμμένοι. Οι υπόλοιποι οφείλουμε να τηρήσουμε στάση αναμονής. Κάποιοι προμηθευόμασταν από τη Βουλγαρία που επίσης έχει πρόβλημα τώρα. Πλην της Ουκρανίας, υπάρχει και η αγορά της Κίνας. Εκεί, όμως, οι τιμές είναι απλησίαστες λόγω του μεταφορικού κόστους. Θεωρώ ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί”, τόνισε ο κ. Ιερωνυμάκης.

Σημείωσε δε ότι σε σύγκριση με τους χειμερινούς μήνες, τώρα υπήρξε αύξηση σε ποσοστό 30-35%, στις τιμές. Ελλείψεις καταγράφονται και σε μια σειρά από ανταλλακτικά, αναλώσιμα και φυσικά στις πρώτες ύλες.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ