ΚΡΗΤΗ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρήτη: Σε δυσθεώρητα ύψη τα λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεων – Φόβοι για ελλείψεις σε πρώτες ύλες

Σε δυσθεώρητα ύψη έχουν ανέβει τα λειτουργικά κόστη των Κρητικών επιχειρήσεων, με την αγορά να παραμένει παγωμένη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία και ανάπτυξη σε βάθος χρόνου.

Ειδικότερα, κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας επικρατεί και στην Κρήτη με φόντο τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τις συνέπειες να είναι έντονες και ορατές κυρίως στα προϊόντα ξυλείας και πρώτων υλών.

Όπως κάνουν σαφές οικονομικοί παράγοντες του νησιού, σε περίπτωση κλιμάκωσης του πολέμου θα υπάρξει έντονο πρόβλημα, καθώς η Ρωσία και η Ουκρανία είναι τροφοδότριες χώρες που παράγουν προϊόντα τα οποία διοχετεύονται στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά. Την ίδια στιγμή, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σημάδια πτώσης του τουριστικού προϊόντος, με τους τουριστικούς φορείς να εκφράζουν ωστόσο την ανησυχία τους.

Πιο συγκεκριμένα, το πολεμικό σκηνικό που έχει στηθεί στην Ανατολική Ευρώπη έχει επηρεάσει σε μικρό βαθμό μέχρι αυτή τη στιγμή τη χώρα μας. Ωστόσο, μπορεί το πρόβλημα να μην είναι γενικευμένο, αλλά έχει όλες τις πτυχές προκειμένου να γίνει πολύπλευρο. Όπως συμβαίνει έτσι και αλλιώς σε κάθε είδους πόλεμο, η αγορά περιορίζεται μόνη της.

Χθες στον τηλεοπτικό φακό της “ΚΡΗΤΗ ΤV” μίλησαν επιχειρηματικοί φορείς για τον αντίκτυπο που έχει ο πόλεμος στην κρητική και την ελληνική αγορά γενικότερα.

«Αναφερόμαστε σ’ ένα κλίμα που αφορά όλους γενικά: “Παγώνει” η αγορά εξαιτίας του πολέμου. Έτσι μιλάμε για προηγούμενες και επόμενες συναλλαγές που δεν μπορούν να γίνουν. Πρόκειται για τις μεταφορές και κάποια βασικά είδη όπως ξυλεία και δημητριακά, για τα οποία με την Ουκρανία είχαμε μια αρκετά καλή συνεργασία. Όλα αυτά δημιουργούν ένα θολό τοπίο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Μανόλης Αλιφιεράκης.

«Μέχρι και αυτή τη στιγμή, οι επιπτώσεις του πολέμου είναι εμφανείς στην αγορά και περισσότερο είναι ορατές στο θέμα της ψυχολογίας, καθώς εντείνουν το αίσθημα της ανασφάλειας που έχουν οι επιχειρηματίες αυτήν την περίοδο. Το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων έχει φτάσει σε δυσθεώρητα επίπεδα», υποστηρίζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου, Γιώργος Γιακουμάκης.

Όσο κυλούν οι μέρες, τόσο λιγοστεύουν τα αποθέματα στις κρητικές επιχειρήσεις που εισάγουν από την Ουκρανία ξυλεία και σιδηρομεταλλεύματα, με τους επιχειρηματίες να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να μην υπάρξουν ελλείψεις σε διάφορα υλικά.

Οινοποίηση

«Δεν υπάρχουν πολλά αποθέματα. Το βασικό ζητούμενο είναι η ξυλεία και τα σιδηρομεταλλεύματα. Υπάρχει θέμα στο ζήτημα της ξυλείας», υποστήριξε ο κ. Αλιφιεράκης.

Την ίδια στιγμή, η διευθύντρια του Δικτύου Οινοποιών Νομού Ηρακλείου κ. Έλλη Γκίγκα επισήμανε πως καταγράφονται ελλείψεις σε γυάλινα μπουκάλια για τον κλάδο της οινοποίησης στο νησί μας.

«Δυστυχώς, οι επιπτώσεις είναι εμφανείς στον κλάδο της οινοποίησης. Σε πρώτο επίπεδο, δύο μεγάλα εργοστάσια που προμηθεύουν γυάλινα μπουκάλια τους οινοπαραγωγούς έχουν παύσει να διοχετεύουν προϊόντα, πράγμα που σημαίνει μεγάλη έλλειψη γυάλινων μπουκαλιών στην αγορά. Αφενός συμβαίνει η κατάσταση αυτή και αφετέρου έχει παρατηρηθεί ήδη πως υπάρχει σημαντική αύξηση στα κόμιστρα, δηλαδή στις μεταφορές», υποστήριξε.

Στις εφιαλτικές διαστάσεις των ανατιμήσεων και της διατροφικής κρίσης αναφέρθηκε και ο Αλέκος Στεφανάκης, ο οποίος είναι πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ.

«Οι ανατιμήσεις είναι ραγδαίες. Οι ελλείψεις θα φανούν και θα εμφανιστούν σταδιακά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Θα υπάρξει διατροφική έλλειψη, γιατί, εάν παροχετευτούν τα καλαμπόκια και τα σιτηρά της Ουκρανίας και της Ρωσίας, που είναι τεράστιες τροφοδότριες χώρες στην Ελλάδα και την Ευρώπη, το πρόβλημα θα είναι αρκετά μεγάλο», ανέφερε ο κ. Στεφανάκης.

Στον τουρισμό

Είναι άξιο αναφοράς πως έντονη ανησυχία επικρατεί και στους επιχειρηματίες του τουρισμού, με τις δύο επόμενες εβδομάδες να χαρακτηρίζονται κρίσιμες, οπότε, όπως εκτιμάται, θα διαφανούν τα πρώτα όποια αρνητικά σημάδια για τον κρητικό τουρισμό.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων, Γιώργος Πελεκανάκης, μίλησε στην “ΚΡΗΤΗ ΤV” τονίζοντας πως «ακυρώσεις δεν έχουμε, και είναι ακόμη αρκετά νωρίς να μιλήσουμε για πτώση του τουρισμού. Αυτή τη στιγμή, η ψυχολογία δεν είναι σε άσχημα επίπεδα. Θα ανησυχήσουμε εάν η κατάσταση που ζούμε τώρα συνεχιστεί μετά τις 15 Μαρτίου. Εκεί θα δούμε τα πρώτα αρνητικά αποτελέσματα».

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και είμαστε σε επιφυλακή. Προς το παρόν δεν έχει φανεί πτώση στις κρατήσεις. Βεβαίως, σε περίπτωση κλιμάκωσης του πολέμου, ο τουρισμός θα επηρεαστεί», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων, Γιώργος Σφακιανάκης.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο να αυξηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα τα πακέτα διακοπών ο κ. Πελεκανάκης, ο οποίος ευελπιστεί να υπάρξει παρέμβαση από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να μειωθούν οι φόροι και να αποφευχθεί η αρνητική αυτή εξέλιξη.

«Ευελπιστούμε να παρέμβει η Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να υπάρξει μείωση του φόρου κατανάλωσης. Επίσης ευελπιστούμε να μειωθεί το κόστος των καυσίμων ώστε τα πακέτα να παραμείνουν σε ικανοποιητικά επίπεδα. Σε περίπτωση που δεν παρέμβει η Ε.Ε., τα πακέτα θα αυξηθούν λόγω της αύξησης των κομίστρων», ανέφερε ο κ. Πελεκανάκης.

Στον “πάγο” και οι επενδύσεις – Συμφωνίες “τινάζονται στον αέρα”

Την ίδια στιγμή, στον “πάγο” έχουν μπει οι αγορές ακινήτων από Ρώσους επενδυτές σε Κρήτη και Χαλκιδική, με την πρόεδρο των μεσιτών ανατολικής Κρήτης, κ. Αρτέμιδα Μαυράκη, να περιγράφει στον τηλεοπτικό φακό της “ΚΡΗΤΗ TV” τις αρνητικές συνέπειες και τους προβληματισμούς του κλάδου, όπως έχουν προκύψει από την πολεμική αντιπαράθεση Ρωσίας-Ουκρανίας.

«Μέχρι και αυτή τη στιγμή, ό,τι ενδιαφέρουσα πρόταση υπήρχε για αγορά ακινήτων έχει “παγώσει”. Έχουν σταματήσει οι διαπραγματεύσεις. Επενδύσεις που βρίσκονταν σε εξέλιξη έχουν “παγώσει”. Προφανώς κάποιες επενδύσεις που επρόκειτο να γίνουν θα ακυρωθούν. Θα υπάρξει κάποια αναστάτωση στην αγορά ακινήτων, γιατί οι Ρώσοι ήταν από τους επενδυτές που προτιμούσαν την Κρήτη. Οι Ρώσοι ήταν από εκείνους τους καταναλωτές που επιθυμούσαν να έχουν μια εξοχική κατοικία στο νησί μας», υποστήριξε η κ. Μαυράκη.

Συμφωνίες, λοιπόν, “τινάζονται στον αέρα” από Ρώσους επενδυτές που ενδιαφέρονταν για την αγορά μεγάλων ακινήτων σε παραθαλάσσιες περιοχές, στα οποία σχεδίαζαν εξοχικές κατοικίες και ξενοδοχεία, ενώ την ίδια ώρα θολό παραμένει το τοπίο και σε σχέση με τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις, όπως αυτή στην περιοχή της Ελούντας.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι επενδύσεις από Ρώσους αγοραστές, για τις οποίες δεν ξέρουμε ποια θα είναι η τελική έκβαση, όπως διάφορα ακίνητα που ήταν υπό κατασκευή, διάφορα συμβόλαια που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν και τώρα έχουν “παγώσει”, αλλά και κάποια επενδυτικά projects που ήταν να γίνουν στην Κρήτη. Δε γνωρίζουμε πλέον τι θα γίνει στο τέλος. Δεν ξέρουμε εάν θα ολοκληρωθούν ή εάν θα πληρωθούν οι άνθρωποι», υπογράμμισε η κ. Μαυράκη.

Ωστόσο, οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία δεν φαίνεται προς το παρόν να επηρεάζουν τους επενδυτές άλλων χωρών για την αγορά ακινήτων στην Κρήτη. Όπως είπε η κ. Μαυράκη, υπάρχει ενδιαφέρον από την Ευρώπη, αλλά και από Εβραίους.

«Υπάρχει ενδιαφέρον από Γερμανούς, Αμερικανούς αλλά και από ομογενείς από τις ΗΠΑ. Και τώρα έχει εμφανιστεί μια νέα αγορά, και πιο συγκεκριμένα οι Εβραίοι, οι οποίοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν κατοικίες που να είναι έτοιμες, στις οποίες έχουν σκοπό να έρχονται το καλοκαίρι για να κάνουν τις διακοπές τους και το υπόλοιπο διάστημα θα τις εκμεταλλεύονται μισθώνοντάς τις σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης», κατέληξε η κ. Μαυράκη.

ΠΗΓΗ: neakriti.gr

#pgnews




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ