ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΡΗΤΗ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Κρήτη: Σάλος για τις βαπτίσεις – Αντιδράσεις από τους ιερείς για την εγκύκλιο – “Βλέπουν” λιγότερες βαπτίσεις στους ναούς – Πως σχετίζεται με τα ομόφυλα ζευγάρια

Ανάστατος είναι ο “χαμηλός” κλήρος της Κρήτης δηλαδή οι ιερείς με την απόφαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου να επαναβεβαιώσει τις οδηγίες που ήδη ίσχυαν και δεν εφαρμόζονταν για τις βαπτίσεις στην Εκκλησία της Κρήτης. Κατ’ αρχάς ρητά απαγορεύεται να βαπτίσει παιδί άτομο που έχει τελέσει πολιτικό γάμο ενώ για κάθε βάπτιση θα πρέπει να υπογράφει και ο οικείος Μητροπολίτης.

Η αποκάλυψη εγκυκλίου που έγινε από τον Δημήτρη Αλικάκο, τον Mr Ellinika Hoaxes, έχει προκαλέσει σάλο στους ιερείς του νησιού που θεωρούν όπως αρκετοί απευθύνθηκαν στο neakriti.gr ζητώντας να διατηρηθεί η ανωνυμία τους ότι θα μειωθούν οι βαπτίσεις και θα αυξηθούν οι ονοματοθεσίες ενώ παράλληλα από πολλούς ερμηνεύεται ως τιμωρία για τη θέσπιση των πολιτικών γάμων των ομόφυλων ζευγαριών. Ωστόσο θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι από πλευράς της Εκκλησίας δεν θα πρέπει να λογάται εκδικητικότητα το γεγονός ότι απλώς δεν θέλει να ατονεί η παράδοση και το τυπικό της στα μυστήρια. 

Ειδικότερα σύμφωνα με εγκύκλιο απαγορεύεται η τέλεση του μυστηρίου της Βάπτισης άνευ της έγκρισης από την Αρχιεπισκοπή Κρήτης ή την οικεία Ιερά Μητρόπολη, κάτι που δεν ίσχυε μέχρι σήμερα, καθώς η κάθε ενορία δεν είχε υποχρέωση να ενημερώνει την Μητρόπολη, ούτε απαιτούνταν άδεια από αυτήν.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με την εγκύκλιο, στα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίζουν οι γονείς, περιλαμβάνεται «υπεύθυνη δήλωση» η οποία θα πρέπει να είναι θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής και στην οποία να αναφέρεται ότι «ο ανάδοχος είναι χριστιανός ορθόδοξος» και ότι, «αν είναι έγγαμος έχει τελέσει θρησκευτικό γάμο».

Η αναδοχή από έγγαμους που έχουν τελέσει μόνο πολιτικό γάμο «απαγορεύεται παντελώς». Και αυτό εισάγεται για πρώτη φορά υποχρεωτικά, καθώς απαιτείται πια υπεύθυνη δήλωση προς την Μητρόπολη.

εγκυκλιος

ΠΗΓΗ: neakriti.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ