ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: “Πονηριές” βλέπουν οι μελισσοκόμοι του νησιού πίσω από τη νέα πρόταση της ΕΕ – «Να αναγράφεται ακριβώς το ποσοστό»

«Πονηριές» θεωρούν οι μελισσοκόμοι της Κρήτης ότι κρύβονται πίσω από μια νέα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «να αναγράφεται στην ετικέτα του μελιού μόνο η προέλευσή του, αλλά όχι τα ποσοστά στα μείγματα»…

Μιλώντας στο neakriti.gr, ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ηρακλείου Στέλιος Μανωλίτσης ήταν καταπέλτης, κάνοντας λόγο για μεγάλα εμπορικά συμφέροντα. Και “πέταξε το γάντι” στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Μελισσοκόμων, που δεν κάνει καμία ενέργεια ώστε να υιοθετηθεί στην Ελλάδα η υποχρέωση σε κάθε ετικέτα με ελληνικό μέλι να υπάρχει η ελληνική σημαία. Κι όμως, η ίδια η Γερμανία χρόνια τώρα στο μέλι το δικό της εφαρμόζει συγκεκριμένο βάζο και συγκεκριμένη ετικέτα, που αποτελεί “σήμα κατατεθέν” πως πρόκειται για το γερμανικό μέλι, για να προστατεύσει έτσι τους δικούς της μελισσοκόμους!

Το πευκοθύμαρο της Κρήτης είναι το μόνο μέλι στη χώρα που έχει ΠΟΠ, σύμφωνα με τον Στέλιο Μανωλίτση. Αλλά παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος μιλάει γενικότερα για το ελληνικό μέλι και ζητάει ουσιαστικά μέτρα στήριξης από το κράτος.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για αναθεώρηση της Οδηγίας για το μέλι (Οδηγία 2001/110/ΕΚ), η οποία εισάγει την υποχρέωση να αναγράφονται στην ετικέτα μεμονωμένα όλες οι χώρες προέλευσης (τόσο τα κράτη-μέλη, όσο και τρίτες χώρες) στην περίπτωση μειγμάτων. Αυτή θα είναι μια υποχρεωτική επισήμανση, η οποία αναμένεται να αυξήσει τη διαφάνεια για τους καταναλωτές.

Ωστόσο, με την πρότασή της η Ε.Ε. δεν προτείνει να αναφέρεται το ποσοστό μελιού από κάθε χώρα που θα περιλαμβάνεται σε αυτό το μείγμα, όπως ζήτησε η COPA-COGECA. Η ένδειξη του ποσοστού προέλευσης έχει το πλεονέκτημα ότι ο καταναλωτής μπορεί να γνωρίζει τι αγοράζει και να γνωρίζει, για παράδειγμα, το ποσοστό ελληνικού μελιού σε αυτό το μείγμα.

Η Ε.Ε. θεωρεί ότι η ένδειξη αυτού του ποσοστού είναι τεχνικά δύσκολο να γίνει, ενώ οι μελισσοκόμοι αλλά και οι συνεταιρισμοί γνωρίζουν ότι αυτό μπορεί να γίνει και είναι απαραίτητο, σύμφωνα με την COPA-COGECA.

«Κρύβονται συμφέροντα…»

«Εννοείται πως δε συμφωνούμε. Εμείς θέλουμε να αναγράφεται ακριβώς το ποσοστό του μελιού που προέρχεται από την κάθε χώρα σε ένα μέλι. Γιατί, αν βάλουν ελληνικό μέλι ένα 10% και το υπόλοιπο να είναι μέλι άλλων χωρών της Ε.Ε., μπορεί να το χαρακτηρίσουν καθαρά ελληνικό», καταγγέλλει στο neakriti.gr ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ηρακλείου Στέλιος Μανωλίτσης.

«Με αυτόν τον τρόπο θα γίνονται ανεξέλεγκτα οι εισαγωγές. Αν θέλουν να αναγράφουν το ποσοστό του μελιού, δύσκολο δεν είναι και το ξέρω γιατί έχω κι εγώ συσκευαστήριο και, όταν φτιάχνω τα χαρμάνια μου, ξέρω σε τι ποσοστό έχω μέλι από πεύκο και σε τι ποσοστό έχω μέλι από πευκοθύμαρο. Είναι στα δοχεία και όταν φτιάχνω το χαρμάνι ξέρω πόσο πεύκο έχω βάλει και πόσο θυμάρι»…

Και συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ηρακλείου τονίζει: «Το θέμα είναι ότι στο καθαρά ελληνικό μέλι θα έπρεπε να μπαίνει η ελληνική σημαία. Αυτό κάνει η Γερμανία με το δικό της μέλι. Οι Γερμανοί έχουν φτιάξει ένα σύστημα, με βάση το οποίο το δικό τους μέλι, μέσω συνεταιρισμών, πουλιέται σε συγκεκριμένο βάζο και με συγκεκριμένη ετικέτα. Και ξέρουν ότι, όταν το μέλι είναι στο συγκεκριμένο βάζο με την ετικέτα αυτή, είναι το γερμανικό μέλι. Όλα τα άλλα είναι από άλλες χώρες. Έχουν λοιπόν κατοχυρώσει το δικό τους μέλι. Στην Ελλάδα όμως, δεν το έχουμε αυτό».

Γιατί όμως στην Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει μία τέτοια προσπάθεια; «Γιατί καμία κυβέρνηση δεν έχει ασχοληθεί. Η προηγούμενη διοίκηση της Ομοσπονδίας πήγε να κάνει μια προσπάθεια, αλλά στην ουσία έμεινε και αυτή στα λόγια. Η σημερινή διοίκηση της Ομοσπονδίας δεν ασχολείται με αυτό το ζήτημα γιατί είναι από πίσω τους μεγαλοέμποροι. Και οι τοπικοί βουλευτές δεν ασχολούνται γιατί πίσω τους είναι άλλα κεφάλαια», όπως λέει στο neakriti.gr ο Στέλιος Μανωλίτσης.

Πότε θα δοθεί η περίφημη ενίσχυση;

Όσο για την περίφημη ενίσχυση των 8 ευρώ ανά κυψέλη στους επαγγελματίες και 4 ευρώ στους μη επαγγελματίες μελισσοκόμος, «ούτε φωνή, ούτε ακρόαση»… Όπως καταγγέλλει ο Στέλιος Μανωλίτης, «περιμένουμε μέχρι τις 15 του μήνα, γιατί φοβόμαστε ότι ήταν ένα τρικ μεταξύ της διοίκησης της Ομοσπονδίας και της κυβέρνησης. Εύχομαι να κάνω λάθος. Γιατί τόσες μέρες που γράφονται σχόλια ότι τα χρήματα χάθηκαν ή καθυστερούν, είδαμε ότι η διοίκηση της Ομοσπονδίας δεν έχει καν μιλήσει».

Τα πανελλήνια αιτήματα του κλάδου

Αναλυτικότερα, όλοι οι μελισσοκομικοί σύλλογοι και συνεταιρισμοί της χώρας βρίσκονται σε συνεχή ετοιμότητα και εγρήγορση, ζητώντας τη λήψη μέτρων για τη μείωση του υψηλού κόστους παραγωγής, λόγω της αύξησης των τιμών σε όλα τα μελισσοκομικά εφόδια: «Αφορολόγητο πετρέλαιο και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο αγροτικό ρεύμα. Υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στο μέλι και διοικητικά μέτρα για την πλήρη ιχνηλασιμότητα της πορείας του εισαγόμενου μελιού, που το κράτος αρνείται πεισματικά.

Καθορισμό κατώτατου ορίου συνολικών γυρεόκοκκων στο ελληνικό μέλι, ώστε να μειωθούν οι ελληνοποιήσεις, που το ίδιο το κράτος ευνοεί με την υπάρχουσα νομοθεσία. Ελληνικό σήμα αποκλειστικά στους μελισσοκόμους και όχι στους εμπόρους-διακινητές, όπως σχεδιάζεται. Διόρθωση του Μελισσοκομικού Μητρώου βάση των προτάσεων των μελισσοκόμων. Αφαίρεση των άρθρων που προβλέπουν μέχρι και απαγόρευση εργασίας για 1-2 χρόνια, για ασυμφωνίες της τάξης του 10% στις δηλώσεις των μελισσιών, ενώ απαγορεύουν την ανάπτυξη της μελισσοκομικής εκμετάλλευσης από ένα ποσοστό και πάνω.

Να επιτραπεί η είσοδος των μελισσοκόμων σε δάση και να αφαιρεθούν από την πυροσβεστική διάταξη τα πρακτικά ανεφάρμοστα άρθρα, που ορίζουν τις αποστάσεις που πρέπει να έχει μία κυψέλη από δέντρα και θάμνους. Πώληση χωρίς περιορισμούς σε όλη την επικράτεια και δικαίωμα στους μελισσοκόμους να διαθέτουν την παραγωγή τους ως πρωτογενή. Κατάρτιση εθνικών μέτρων για συσκευαστήρια μελιού ως πρωτογενές προϊόν. Άδεια για κίνηση των μελισσοκομικών φορτηγών αυτοκινήτων στο παράπλευρο οδικό δίκτυο».

 

Πηγή: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ