ΚΡΗΤΗ

Kρήτη: “Έφυγε” ο Στέλιος Αεράκης!

Ο σπουδαίος καλλιτέχνης και παραγωγός που γεννήθηκε στα Σίσαρχα Μυλοποτάμου πριν από 74 χρόνια, δεν είναι πια μαζί μας. Έφυγε πριν από λίγο, μετά από σκληρή μάχη με την επάρατο νόσο. Ήταν δεξιοτέχνης λαουτιέρης και αξιώθηκε να συνοδεύσει μουσικά τους μεγάλους ανωγειανούς λυράρηδες Μανόλη Πασπαράκη (Στραβό), Ψαραντώνη, Βασίλη Σκουλά, Νικηφόρο Αεράκη.

Η συνεργασία του όμως στην αρχή της καριέρας του με τον Νίκο Ξυλούρη που ξεκινάει το 1967 στο θρυλικό κρητικό κέντρο «Ερωτόκριτος» του Ηρακλείου, ιδιοκτησίας Λευτέρη Αεράκη (Νταρολευτέρη) και Κίμωνα Μανουρά που άλλαξε τα δεδομένα στον τρόπο διασκέδασης στο τέλος της δεκαετίας του ‘60, αποτέλεσε την αρχή που θα τον έφερνε στην συνέχεια στην Αθήνα και θα ζήσει από κοντά σαν συνεργάτης του Ψαρονίκο όλες τις μεγάλες μουσικές στιγμές που σημάδεψαν τα επόμενα χρόνια.

Στέλιος Αεράκης
Στο κρητικό κέντρο «Ερωτόκριτος» στην οδό Χάνδακος το 1967

Το 1971 η μπουάτ Λήδρα στην Πλάκα θα αποτελέσει το μουσικό κατηχητήριο των νέων της εποχής. Η μουσική από το «Χρονικό» του Μαρκόπουλου θα δονεί τους γύρω δρόμους απελευθερώνοντας αυτό που πάντα ξεγλυστράει από τα νύχια των ανελεύθερων καθεστώτων. Την Τέχνη!

Στέλιος Αεράκης
Στην μπουάτ «Λήδρα» το 1971 ανάμεσα στον Νίκο Ξυλούρη και τον Γιάννη Μαρκόπουλο

Το 1973 σειρά έχει το «Μεγάλο μας Τσίρκο» του Σταύρου Ξαρχάκου. Έργο αξεπέραστο. Σε όλα αυτά τα μεγάλα μουσικά -και όχι μόνο- γεγονότα ο Στέλιος Αεράκης ήταν εκεί.

Στέλιος Αεράκης
Το μεγάλο μας τσίρκο. Θεατρική παράσταση το 1973. Ο Σταύρος Ξαρχάκος, η Τζένη Καρέζη και ο Κώστας Καζάκος με τους μουσικούς. Ο Στέλιος Αεράκης δίπλα στην Τζένη Καρέζη

Αλλά ο Στέλιος δεν ήταν μόνο μουσικός. Ανήσυχο πνεύμα καθώς ήταν, παράλληλα με τα μουσικά του ενδιαφέροντα μπαίνει το 1974 στο χώρο της δισκογραφίας ως αντιπρόσωπος της εταιρείας Columbia για όλη την Κρήτη. Αυτό του έδωσε το έναυσμα να παρακολουθήσει τις μουσικές παραγωγές και τελικά να οραματιστεί και να δημιουργήσει το 1976 την επιτυχημένη Μουσική Εταιρεία Παραγωγής “Αεράκης – Κρητική Μουσική Εταιρεία” που εξελίχθηκε αργότερα σε “Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι & Σείστρον”, σφραγίζοντας με την ποιότητα και την καινοτομία της εποχής όλη την δισκογραφική εξέλιξη της Κρητικής μουσικής.

Οι συνεργασίες της εταιρείας πολλές και ενδιαφέρουσες. Θα «γεννηθούν» σπουδαία έργα. Μερικοί από τους καλλιτέχνες-συνεργάτες είναι μεταξύ άλλων οι: Αντώνης Ξυλούρης (Ψαραντώνης), Βασίλης Σκουλάς, Γιάννης Ξυλούρης (Ψαρογιάννης), Νικηφόρος Αεράκης, Βασίλης Σταυρακάκης, Χαράλαμπος Γαργανουράκης, Ross Daly, Γιώργης Ξυλούρης (Ψαρογιώργης), Ιάκωβος Πατεράκης, Ζαχαρίας Σπυριδάκης, Αλέξανδρος Παπαδάκης, Δημήτρης Βακάκης, Αντώνης Μαρτσάκης, Δημήτρης Σγουρός, Αφοί Φραγκιαδάκη, Πάρις Περυσινάκης, Στέλιος Πετράκης και πολλοί άλλοι.

Στέλιος Αεράκης
Σε γλέντι με τον Κώστα Μουντάκη στα Χανιά

Ξεχωριστό έργο όμως για το οποίο οφείλουμε ιδιαίτερη μνεία είναι «Οι πρωτομάστορες της Κρητικής μουσικής 1920-1955». Μία μοναδική-διαχρονική έκδοση αποτελούμενη από δέκα CD στην οποία για πρώτη φορά καταγράφονται και συγκεντρώνονται οι ηχογραφήσεις των «Πρωτομαστόρων» της Κρητικής μουσικής από το 1920-1955 σε μία πολυτελή κασετίνα.

Όταν έφθασε το πλήρωμα του χρόνου, ο Στέλιος θα παραδώσει τα ηνία της εταιρείας στον αδελφό του και συνεργάτη τον Μιχάλη που θα συνεχίσει το επιτυχημένη έργο. Σήμερα η Εταιρεία μεγαλουργεί στα στιβαρά χέρια του νεότερου μέλους της οικογένειας, του Ανδρέα Αεράκη γιου του Μιχάλη. Το κατάστημα στην πλατεία Κοραή είναι το στέκι των μουσικών από όλη την Κρήτη. Μνημονεύεται δε σε όλους τους τουριστικούς οδηγούς που αναφέρονται στο νησί μας σαν πέρασμα-προσκύνημα των ανθρώπων που λατρεύουν την μουσική του τόπου μας, Ελλήνων και ξένων.

Ο Στέλιος Αεράκης που μας αποχαιρέτησε σήμερα αφήνει ένα σπουδαίο έργο πίσω του. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι αφήνει συνέχεια.

Ο Στέλιος ήταν παντρεμένος με την Ρένα Μανουρά που στάθηκε παλικαρήσια δίπλα του στα πολύ δύσκολα που του έτυχαν στην ζωή. Απόχτησαν μαζί τρεις θυγατέρες.

ΠΗΓΗ: cretalive.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ