ΚΡΗΤΗ ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Κρήτη: Πρώτο κουδούνι με χιλιάδες κενά – Τα προβλήματα και οι προτεραιότητες στην εκπαίδευση

Χιλιάδες κενά και γενικότερα μια κατάσταση που από τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών χαρακτηρίζεται ως η χειρότερη των τελευταίων χρόνων θα βρουν σήμερα Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου, εκπαιδευτικοί και μαθητές, περνώντας την πόρτα των σχολικών μονάδων της Κρήτης και ολόκληρης της χώρας, για τον καθιερωμένο αγιασμό με το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς.

Με εξαίρεση την περιφέρεια της δοκιμαζόμενης Θεσσαλίας, σε όλα τα άλλα σχολεία οι μαθητές θα επιστρέψουν σήμερα. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές των εκπαιδευτικών, είναι πάρα πολλά τα κενά και στο νησί μας, αφού μόνο στον νομό Ηρακλείου ανέρχονται σε περισσότερα από 400 στην πρωτοβάθμια και πάνω από 210 στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση!

Το πρωί θα γίνει ο καθιερωμένος αγιασμός, οι μαθητές θα ενημερωθούν για θέματα που αφορούν το πρόγραμμα και τη λειτουργία του σχολείου, θα παραλάβουν τα βιβλία τους και θα αποχωρήσουν. Από αύριο Τρίτη θα ξεκινήσουν τα μαθήματα κανονικά.

Το υπουργείο Παιδείας έχει προχωρήσει στην πρόσληψη 23.211 αναπληρωτών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καλύπτοντας ένα μεγάλο μέρος των κενών στα σχολεία. Αναλυτικότερα, στη Γενική Εκπαίδευση προσλήφθηκαν 8.746 εκπαιδευτικοί στην πρωτοβάθμια και 4.898 εκπαιδευτικοί στη δευτεροβάθμια. Επιπλέον, 192 εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ79.01 και ΤΕ16 προσλήφθηκαν σε Μουσικά Σχολεία για τη διδασκαλία μουσικών ειδικεύσεων, ενώ διατέθηκαν για πρόσληψη στη Σιβιτανίδειο Δημόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων, με απόφαση του οικείου Διοικητικού Συμβουλίου, 39 αναπληρωτές κλάδων/ειδικοτήτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Στην Ειδική Αγωγή προσλήφθηκαν 7.360 εκπαιδευτικοί στην πρωτοβάθμια και 1.976 εκπαιδευτικοί στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, ωστόσο, υπολογίζουν ότι οι ανάγκες για κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών μπορεί να φτάσει τις 48.000, και γι’ αυτό ζητούν να γίνονται περισσότερες προσλήψεις αναπληρωτών στην πρώτη φάση.

Όσον αφορά στον προγραμματισμό της σχολικής χρονιάς, οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης της, καθώς και το πρόγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024 αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Μία εβδομάδα μετά, θα γίνει το άνοιγμα των σχολείων της Θεσσαλίας, μετά από συνεννόηση του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη και του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού. Η απόφαση πάρθηκε λαμβάνοντας υπόψη τις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας “Daniel”.

Σωρεία προβλημάτων σε όλα τα σχολεία

«Οι ελλείψεις στο εκπαιδευτικό προσωπικό είναι σημαντικές», τονίζει στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Ηρακλείου “Δομήνικος Θεοτοκόπουλος” Γιώργος Μακράκης.

«Πρόκειται για σημαντικές ελλείψεις σε όλες τις κατηγορίες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης», σύμφωνα με τον συνδικαλιστή. «Έχουμε περίπου 400 κενά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ο μεγαλύτερος αριθμός των κενών υπάρχει στην Παράλληλη Στήριξη, όπου τα κενά υπερβαίνουν τα 200. Και από ’κει και πέρα, σε όλες τις κατηγορίες χρειαζόμαστε δασκάλους και νηπιαγωγούς και εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων. Ενώ έχουμε και ελλείψεις στα ειδικά σχολεία και στα τμήματα ένταξης, με αποτέλεσμα τα κενά να φτάνουν στα 400 με το άνοιγμα των σχολείων»…

Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος των δασκάλων και νηπιαγωγών του νομού Ηρακλείου έκανε λόγο για σημαντικές ελλείψεις στο ειδικό βοηθητικό και ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό.

«Μιλάμε δηλαδή για ειδικότητες όπως σχολικούς νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς και άλλες ειδικότητες, όπου κι εκεί έχουμε ελλείψεις στον νομό Ηρακλείου», ανέφερε.

«Υπάρχει όμως και ένα δεύτερο ζητούμενο που έχει να κάνει με τον καθαρισμό των σχολικών μονάδων. Δυστυχώς δεν έχουν ακόμη προσληφθεί οι συμβασιούχοι σχολικές καθαρίστριες και εν έτει 2023 οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί αναζητούν ιδιωτικές εταιρείες προκειμένου να καθαρίσουν τα σχολεία, για να είναι έτοιμα στον αγιασμό της 11ης Σεπτεμβρίου!», πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας, ο συνδικαλιστής τόνισε ότι για τις επόμενες μέρες ο σύλλογος περιμένει την επίλυση προβλημάτων που έχουν να κάνουν με τη σχολική στέγη.

«Όπως για παράδειγμα στο 12ο Δημοτικό Σχολείο, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες. Και σε αυτό το σχολείο κάποια τμήματα θα λειτουργήσουν σε όμορες σχολικές μονάδες. Δηλαδή θα φιλοξενηθούν κάποια τμήματα αυτού του σχολείου. Περιμένουμε, επίσης, και στις Βασιλειές να τοποθετηθεί η λυόμενη αίθουσα για την Α’ Δημοτικού. Κι εκεί το πρόβλημα το πρώτο διάστημα θα λυθεί εσωτερικά. Θα ενωθούν δηλαδή τμήματα, μέχρι να υπάρξει και η τοποθέτηση της λυόμενης αίθουσας»…

Η χειρότερη χρονιά…

Μιλώντας στο neakriti.gr, η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου Αρετή Σπαχή μίλησε για τη φετινή σχολική χρονιά με τα πιο μελανά χρώματα, χαρακτηρίζοντάς την ως τη χειρότερη των τελευταίων χρόνων.

«Η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει με πολύ περισσότερα προβλήματα από την προηγούμενη και σχεδόν απ’ όλες τις προηγούμενες, με την έννοια ότι έχουμε τα περισσότερα κενά. Φέτος έγιναν οι λιγότεροι διορισμοί, μόνο 4.000. Κι ενώ έχουμε ανάγκη 50.000 με 60.000 αναπληρωτές στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τελικά τα κονδύλια αφορούσαν μόνο 28.000!».

Αναφορικά με τα κενά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση του Ηρακλείου, η Αρετή Σπαχή σημείωσε: «Το σύνολο των κενών είναι πάνω 210, τουλάχιστον έτσι όπως τα έχει παρουσιάσει το ΠΥΣΔΕ. Βέβαια, εμείς υπολογίζουμε ότι είναι πολύ περισσότερα, με την έννοια ότι έχουμε “υδροκεφαλισμό” σε αρκετά σχολεία, όπως είναι το 3ο, το 2ο και το 11ο Λύκειο, γιατί δε χτίζουν κτήρια. Και δεν αναλαμβάνουν καμία μέριμνα, με αποτέλεσα να είναι 27άρια τα τμήματα. Και σε αρκετά από αυτά, για να καλύψουν τις ανάγκες, παίρνουν μόνο τα παιδιά της περιοχής τους, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που τα τμήματα είναι με περισσότερους ακόμα και από τους 27 μαθητές».

Συνεχίζοντας, η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου Αρετή Σπαχή πρόσθεσε: «Καλούμε και την Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναλάβει τις ευθύνες της, ως προς τη μέριμνα που θα έπρεπε να είχε ληφθεί για την αντισεισμική θωράκιση των σχολείων. Βλέπουμε τι γίνεται στο Μαρόκο. Βλέπουμε τι γίνεται με τις πλημμύρες και την έλλειψη αντιπλημμυρικών μέτρων. Βλέπουμε ότι ζούμε μέσα στην καταχνιά και τον θάνατο από την κρατική υποχρηματοδότηση. Εμείς ζητάμε να αυξηθεί η χρηματοδότηση. Μην ξεχνάμε ότι έρχονται οι αναπληρωτές και οι νεοδιόριστοι σε μία πόλη που το ενοίκιο είναι απρόσιτο. Ζητούν στέγη. Και ζητήσαμε και από την Περιφερειακή Διοίκηση στέγη. Υπάρχουν χώροι αν θέλει να τους παραχωρήσει η Περιφέρεια Κρήτης. Σε τελική ανάλυση, μπορεί να ανοίξει τα κλειστά ξενοδοχεία για να φιλοξενήσει τους αναπληρωτές και τους νεοδιόριστους. Οι νεοδιόριστοι ξεκινούν με 730 ευρώ, όταν τα ενοίκια φτάνουν τα 500 με 600 ευρώ!».

Τέλος, στις 21 Σεπτεμβρίου θα συγκληθεί η γενική συνέλευση της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, ενώ στις 23 Σεπτεμβρίου θα συγκληθεί η γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ. Και στις 24 Σεπτεμβρίου η διοίκηση της ΕΛΜΕ Ηρακλείου θα έχει συνάντηση με τους νεοδιόριστους και τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς στο Ηράκλειο.

 

Πηγή: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ