ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Πως «θωρακίζεται» το νησί εν αναμονή του κορωνοϊού;

COVID-19 (coronavirus) outbreak in The world

Την πεποίθησή του πως η Κρήτη έχει μέχρι στιγμής το προνόμιο της γεωγραφικής απομόνωσης σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα είναι και ο βασικός λόγος που δεν έχει καταγραφεί κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα εξέφρασε στη ραδιοφωνική εκπομπή του Γιώργου Σαχίνη ο καθηγητής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Γιώργος Σουρβίνος. Ωστόσο, είναι θέμα χρόνου πότε θα δούμε ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στην Κρήτη.

Αρχικά, ο κ. Σουρβίνος απάντησε στο ερώτημα του Γιώργου Σαχίνη σχετικά με τη μη ύπαρξη κρουσμάτων στην Τουρκία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θεωρώ αδύνατον να μην υπάρχουν κρούσματα στην Τουρκία, αλλά δεν ανακοινώνονται».

Στο ερώτημα «πρέπει η Πολιτεία να λάβει έκτακτα μέτρα, ώστε οι πολίτες ν’ αποφύγουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς όπως το λεωφορείο;», ο κ. Σουρβίνος απάντησε: «Στην παρούσα φάση, με αυτόν τον αριθμό κρουσμάτων δεν μπορεί να ανακοινωθεί μέτρο αποφυγής μέσων μαζικής μεταφοράς. Εάν πάμε στη δεύτερη φάση, θα οδηγηθούμε στην αναστολή κυκλοφορίας όχι μόνο των μέσων μεταφοράς, αλλά θα υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί στη γενικότερη έξοδο ατόμων από το σπίτι τους. Το πότε θα γίνει πραγματικά δε γνωρίζω. Δε θέλω να κινδυνολογήσω». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «συνίσταται η ελάχιστη δυνατή διακίνηση ανθρώπων στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο, για προληπτικούς λόγους. Μέχρι τώρα δεν έχουν απαγορευτεί τα ταξίδια στο εξωτερικό».

«Σκοπός είναι να νοσηλεύσουμε τα βαριά περιστατικά και να περιορίσουμε τις λοιμώξεις από τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, γιατί θα χρειαστούν βαριά νοσηλεία», υποστήριξε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Σουρβίνος μίλησε και για την Κρήτη. Η Κρήτη, όπως ανέφερε, είναι γεωγραφικά απομονωμένη σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα και αυτό είναι ένα προνόμιο μέχρι τώρα. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει πως δε θα μας επισκεφθεί ο ιός. Είναι θέμα χρόνου.

Τουρισμός

«Αυτή τη στιγμή, η Κρήτη όπως και η υπόλοιπη Ελλάδα προετοιμάζεται για την επικείμενη τουριστική περίοδο. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα την επισκεφτούν, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης ενός πιθανού κρούσματος το άμεσο διάστημα. Οι υγειονομικές Αρχές της Κρήτης είναι έτοιμες;», ρώτησε ο Γιώργος Σαχίνης και ο κ. Σουρβίνος απάντησε: «Θα είναι μια εμπειρία για εμάς στην Κρήτη. Δεχόμαστε μεγάλο αριθμό επισκεπτών απευθείας από το εξωτερικό, αλλά και κρουαζιέρων. Εμείς είμαστε προετοιμασμένοι και επικοινωνούμε συνεχώς με τις δημοτικές και περιφερειακές Αρχές, αλλά και με την Υ.ΠΕ. και τις υγειονομικές Αρχές. Λαμβάνουμε τα προληπτικά μέτρα και δηλώνουμε έτοιμοι».

«Σε κάποιες σχολικές μονάδες γίνεται προληπτική απολύμανση. Πώς το αξιολογεί ο κ. Σουρβίνος;».

«Ένα σχολείο κλείνει γιατί υπήρξε επαφή μαθητή με κάποιο κρούσμα ή με κάποιο ύποπτο περιστατικό. Είναι προληπτικό μέτρο και δε σημαίνει ότι υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα. Το κλείσιμο του σχολείου σημαίνει περιορισμό των επαφών των μαθητών με κοινωνικούς χώρους. Δε σημαίνει πως κλείνουμε το σχολείο με σκοπό οι μαθητές να πάνε σε καφετέριες. Σκοπός είναι να περιορίσουμε τις κοινωνικές επαφές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα αν πρέπει να κλείσουμε γυμναστήρια, πανεπιστήμια κ.λπ., ο καθηγητής Ιολογίας απάντησε: «Μέρα με τη μέρα, νομίζω πως φτάνουμε όλο και πλησιέστερα σε αυτό το μέτρο».

Η Θεία Κοινωνία

«Τελικώς παρέχει ασφάλεια η Θεία Μετάληψη;».

«Η επαφή με το βλεννογόνο του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος είναι τρόπος μετάδοσης αναπνευστικών παθογόνων, όπως και του κορωνοϊού. Πρέπει όμως να σεβόμαστε τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του κάθε ανθρώπου. Αλλά η αμιγώς επιστημονική άποψη λέει ότι η Θεία Κοινωνία είναι ένας τρόπος μετάδοσης του κορωνοϊού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σουρβίνος.

Με ανακοίνωσή της, πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως η Ιερά Σύνοδος κάνει γνωστό ότι ο κορωνοϊός δε μεταδίδεται με τη Θεία Κοινωνία.

Απομόνωση

«Είμαστε σε μια γεωγραφική απομόνωση. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας φυσικός φραγμός, αλλά είναι θέμα χρόνου να ανιχνεύσουμε το πρώτο θετικό δείγμα στην Κρήτη. Η Κρήτη είναι κοσμοπολίτικο μέρος, δέχεται επισκέπτες και πιστεύω πως σύντομα θα δούμε και το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα από αυτόν τον ιό», είπε.

Όσον αφορά τα κρούσματα που έχουν υποβληθεί σε εργαστηριακό έλεγχο, όπως τόνισε ο κ. Σουρβίνος, «έχουν περάσει 18-19 δείγματα και όλα είναι αρνητικά».

Ο καθηγητής Ιολογίας υπογράμμισε ακόμη ότι «δε χρειάζεται ούτε τρόμος ούτε πλήρης ανευθυνότητα. Όλοι πρέπει να είμαστε ενήμεροι. Τα συμπτώματα μιας λοίμωξης από κορωνοϊό στον γενικό πληθυσμό θα είναι ήπια. Δε σημαίνει πως όποιος νοσήσει από τον κορωνοϊό θα χρειαστεί Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Μόνο ένα συγκεκριμένο ποσοστό του πληθυσμού θα νοσήσει σοβαρά. Το θέμα είναι να μη συρρεύσουν όλα αυτά τα βαριά περιστατικά ταυτόχρονα, γιατί έτσι θα “καταρρεύσει” το ΕΣΥ. Το θέμα είναι να απλώσουμε τον αριθμό των ατόμων που θα χρειαστούν νοσηλεία στον χρόνο. Να προσέρχονται περιορισμένα και όχι όλα μαζί».

«Τα γάντια δεν είναι τρόπος προφύλαξης. Έχει περιορισμένη προφύλαξη. Δε γίνεται για 8-10 ώρες να φοράς γάντια. Από ένα χρονικό διάστημα και μετά, είναι και αυτά αιτία μετάδοσης. Δεν είναι όλα τα υλικά για τον γενικό πληθυσμό. Ακόμη και η μάσκα. Σαπούνι, νερό, μαντιλάκια και αντισηπτικά υγρά. Αυτές είναι οι οδηγίες που πρέπει να ακολουθούνται ευλαβικά από τον κάθε πολίτη», κατέληξε.

Τα νέα κρούσματα

Συνολικά 84 είναι τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα, μετά από την ανακοίνωση χθες 11 νέων περιπτώσεων του ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 4 δεν έχουν ιστορικό.

Οι 81 ασθενείς είναι ελληνικής υπηκοότητας, ενώ οι άλλοι τρεις είναι αλλοδαποί. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται είναι 27, ενώ 57 παραμένουν σε καλή κατάσταση στην οικία τους. Στα 11 νέα κρούσματα είναι και ένα παιδί.

Στο υπουργείο Υγείας συνεδρίασε χθες το μεσημέρι η Επιτροπή Αντιμετώπισης Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες. Όσον αφορά στην προέλευση των κρουσμάτων, σύμφωνα με τον υπεύθυνο ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας και λοιμωξιολόγο Δημήτρη Τσιόρδα, τα 56 συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την προσκυνηματική ομάδα η οποία ταξίδεψε στα τέλη Φεβρουαρίου στους Αγίους Τόπους.

Επίσης, 27 νοσηλεύονται σε νοσοκομείο με πνευμονία, αλλά δεν είναι βαριά. Μετά από τη συνεδρίαση, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι πρέπει όλοι να ακολουθούμε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και οι ευπαθείς ομάδες να μείνουν στο σπίτι τους.

Έκτακτα μέτρα

Επιπλέον, ανακοινώθηκαν τα μέτρα που θα παρθούν για να μην εξαπλωθεί ο ιός από τον υπεύθυνο ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας και λοιμωξιολόγο Δημήτρη Τσιόρδα, τα οποία είναι: η αναστολή λειτουργίας ΚΑΠΗ, η ακύρωση συνεδρίων για δύο εβδομάδες και των σχολικών εκδρομών για δύο εβδομάδες, ενώ για το ίδιο διάστημα θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών οι αθλητικές εκδηλώσεις. Αποφυγή μη αναγκαίων ταξιδιών στο εσωτερικό και το εξωτερικό, και περιορισμός των μετακινήσεων στις ευπαθείς ομάδες, όπως ασθενείς άνω των 70 ετών με χρόνια καρδιαγγειακά, αναπνευστικά, σακχαρώδη διαβήτη και χρόνια ανοσοκαταστολή. Επίσης, αναστέλλονται οι πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις άνω των 1.000 ατόμων, ενώ ματαιώνεται και ο ημιμαραθώνιος.

Επίσης, αποφεύγονται οι συναθροίσεις άνω των 50 ατόμων, ενώ συνίσταται σε συνεδριάσεις, όπως Δημοτικά Συμβούλια, να γίνονται με τηλεδιάσκεψη.

Όσον αφορά τα σχολεία, θα εφαρμοστεί αναστολή λειτουργίας κατά περίπτωση. Η επιτροπή εκτίμησε ότι αναμένουμε τις επόμενες εβδομάδες περαιτέρω αύξηση και των “ορφανών” κρουσμάτων. Επιπλέον, την αναστολή όλων των πτήσεων από και προς τη Βόρεια Ιταλία αποφάσισε η ελληνική Υπηρεσία Αεροπορίας (ΥΠΑ). Το μέτρο έχει ισχύ έως και τις 23 Μαρτίου.

Οικονομικά μέτρα

Μέτρα στήριξης υπέρ των κατοίκων αλλά και των επιχειρήσεων που πλήττονται από τον κορωνοϊό ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, τα οποία είναι τα εξής:

– Αναστολή πληρωμής ΦΠΑ, πληρωτέου τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες, σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.

– Αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ, καθώς επίσης και των δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, πληρωτέων τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες, αντίστοιχα σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.

– Αντίστοιχα μέτρα για τις ασφαλιστικές εισφορές και τις ρυθμίσεις αυτών για τρεις μήνες μέχρι τέλος Ιουνίου.

– Δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ, των τραπεζών αναφορικά με ηλεκτρονικές συναλλαγές και του υπουργείου Εργασίας αναφορικά με τον αριθμό εργαζομένων και των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να παρεμβαίνουμε έγκαιρα, στοχευμένα και αποτελεσματικά στους κλάδους της οικονομίας και τις περιοχές που παρατηρείται σημαντική πτώση της οικονομικής δραστηριότητας.

Παρατηρητήριο

Σε αχαρτογράφητα νερά έχει μπει η ελληνική οικονομία λόγω κορωνοϊού, με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ενώ την ίδια ώρα ένα σύστημα παρακολούθησης κατά κλάδο και γεωγραφική περιοχή για τις επιπτώσεις από τον κορωνοϊό θέτει σε εφαρμογή το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Το Παρατηρητήριο αυτό, σε συνεργασία και με άλλους φορείς, αλλά και με την ΤτΕ, θα καταγράφει τις ζημιές που υφίστανται οι επιχειρήσεις από την εξάπλωση του ιού και θα προβαίνει στη λήψη μέτρων, όπου και όταν χρειάζεται.

Επισημαίνεται πως, σύμφωνα με καταγγελία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), κατά 700% έχουν αυξηθεί οι τιμές με τις οποίες προμηθεύονται τα νοσοκομεία τις χειρουργικές μάσκες εξαιτίας του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει πως τα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή προμηθεύονται τις χειρουργικές μάσκες σχεδόν προς 1 ευρώ τη μία, από 0,015 ευρώ (1,5 λεπτό) τον περασμένο Νοέμβριο του 2019 και επικαλείται τιμολόγια και οικονομικές προσφορές που έχουν λάβει νοσοκομεία.

Σε κρίσιμη κατάσταση ο 66χρονος

Στο μεταξύ, σε σταθερή αλλά βαριά και κρίσιμη κατάσταση είναι ο 66χρονος που έχει τον κορωνοϊό στην Αμαλιάδα, σύμφωνα με τον θεράποντα γιατρό του στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, Χρήστο Γώγο.

«Διαμορφώσαμε μία Μονάδα Εντατικής Θεραπείας μέσα στον θάλαμο αρνητικής πίεσης. Οι άρρωστοι αυτοί θα πρέπει να νοσηλεύονται υπό πολύ ειδικές συνθήκες. Ο 66χρονος νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε αυτόν τον χώρο. Είναι σε σταθερή κατάσταση, σε βαριά και κρίσιμη κατάσταση. Ευχόμαστε για το καλύτερο, παρόλο που είναι σε σοβαρή κατάσταση», είπε ο λοιμωξιολόγος.

ΠΗΓΗ: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ