ΚΡΗΤΗ ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Κρήτη: Περισσότερα τα πραγματικά κενά στην εκπαίδευση – «Τα κενά σε Γυμνάσια και Λύκεια ξεπερνούν τα 300», λέει η Αρετή Σπαχή

Μαζικούς διορισμούς, μονιμοποίηση των αναπληρωτών και δωρεάν στέγη σε ξενοδοχεία για τους αναπληρωτές που έρχονται στην Κρήτη, μέσα από προσπάθειες της Περιφέρειας Κρήτης διεκδικεί με δυναμικό τρόπο η διοίκηση της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, όπως ξεκαθάρισε χθες, Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου, καλώντας τον εκπαιδευτικό κόσμο σε ξεσηκωμό, η πρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Ηρακλείου, Αρετή Σπαχή.

Η συνδικαλίστρια, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, κατήγγειλε τη σημερινή πολιτική του υπουργείου Παιδείας και αποκάλυψε ότι, με βάση τους επίσημους υπολογισμούς, τα κενά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι 210, αλλά με βάση την πραγματικότητα, που είναι ακόμα χειρότερη, τα κενά είναι πολύ περισσότερα, λόγω των κενών στην Ειδική Εκπαίδευση, σε βάρος των οικογενειών των παιδιών με ειδικές ανάγκες!

«Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε με δραματικές ελλείψεις. Φέτος είχαμε ακόμα μεγαλύτερη μείωση των διορισμών και των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών και των προσλήψεων των αναπληρωτών. Επίσημα στον νομό Ηρακλείου στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση τα κενά είναι 220. Όμως, οι εκτιμήσεις μας αναφέρουν ότι οι ελλείψεις ξεπερνάνε τις 300, αν λάβουμε υπόψη την Ειδική Αγωγή και τη Γενική Εκπαίδευση», σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΛΜΕ Ηρακλείου Αρετή Σπαχή.

Μάλιστα, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, η συνδικαλίστρια αναφέρει ότι «φέτος χτυπήθηκε ακόμα περισσότερο η Ειδική Αγωγή. Και παρότι αφορά τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, το κράτος ουσιαστικά αρνείται να τα στηρίξει, μειώνοντας τα κονδύλια στην Ειδική Αγωγή».

Συνεχίζοντας, η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου κατήγγειλε την περικοπή των δαπανών της Ειδικής Αγωγής.

«Απαιτούμε να καλυφθούν τα κενά της Ειδικής Αγωγής», σύμφωνα με την ίδια. «Ωστόσο, τα παιδιά είναι πολλά και στη Γενική Παιδεία και ουσιαστικά υπολειτουργούν σήμερα τα σχολεία μας. Με αυτήν την έννοια, ζητούμε μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών. Ζητούμε να καλυφθούν όλα τα κενά με προσλήψεις, έστω αναπληρωτών. Και δε θέλουμε να καλυφθούν τα σχολεία με εκπαιδευτικούς κατά τη διάρκεια του έτους. Εμείς θέλουμε τώρα να καλυφθούν. Σήμερα έχουμε μόνο 28.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών, ενώ οι ανάγκες είναι 55 με 60 χιλιάδες».

«Να αυξηθούν οι μισθοί»

Η Αρετή Σπανή θέτει επιτακτικά την ανάγκη να αυξηθούν οι μισθοί των εκπαιδευτικών.

«Σήμερα ο μισθός στον νεοδιόριστο εκπαιδευτικό είναι πολύ χαμηλός, στα 730 ευρώ. Και με βάση την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, ουσιαστικά ο μισθός εξανεμίζεται και ο εκπαιδευτικός δεν μπορεί να επιβιώσει», επεσήμανε η κ. Σπαχή.

Μάλιστα, στο σημείο αυτό τόνισε ότι «ο νεοδιόριστος με αυτά τα 730 ευρώ έρχεται σε μια πόλη όπου τα ενοίκια είναι απρόσιτα. Δηλαδή θα δώσει τον μισθό του όλο για το ενοίκιο. Εμείς καταθέσαμε το αίτημα στην Περιφέρεια Κρήτης να παρέμβει για να εξυπηρετηθούν οι συνάδελφοι, έστω με προσφορά στέγης μέσω των ξενοδοχείων για κάποια περίοδο, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες».

Αντισεισμική θωράκιση σχολείων

Η Αρετή Σπαχή μίλησε και για την ανάγκη της αντισεισμικής θωράκισης των σχολείων.

«Εμείς λέμε ότι από τύχη δε θρηνήσαμε θύματα στον προηγούμενο σεισμό του Αρκαλοχωρίου. Και όμως, ούτε από τότε δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για την αντισεισμική θωράκιση των σχολείων», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η ΕΛΜΕ Ηρακλείου δε θα πάψει ποτέ να πιέζει στην κατεύθυνση της αντισεισμικής θωράκισης των σχολείων και της ανέγερσης νέων σχολικών κτηρίων, εκεί όπου υπάρχουν παλιά και προβληματικά κτήρια.

Απόψε στο 3ο Λύκειο Ηρακλείου – Πρόσκληση στους νεοδιόριστους και αναπληρωτές

Η ΕΛΜΕ Ηρακλείου καλεί τους νεοδιόριστους και τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που ήρθαν στον νομό Ηρακλείου να παρευρεθούν σήμερα Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, στο 3ο Λύκειο Ηρακλείου, για να γίνει συζήτηση μαζί τους και να τους διαβεβαιώσει και από κοντά ότι βρίσκεται στο πλευρό τους.

«Εμείς τους καλούμε για άλλη μια φορά σε ενιαίο αγώνα για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας, που είναι: Καμία αξιολόγηση, μονιμοποίηση των αναπληρωτών τώρα χωρίς καμία αξιολόγηση. Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στο αντιδραστικό μέτρο αυτό, που στοχεύσει ουσιαστικά στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης. Και ζητούμε αυξήσεις μισθών των συναδέλφων εκπαιδευτικών, μονιμοποίηση των αναπληρωτών, μαζικούς διορισμούς των μονίμων και κάλυψη των αναγκών στην υγειονομική προστασία των σχολείων. Πρόσληψη του προσωπικού της καθαριότητας και σχολική στέγη», δήλωσε χαρακτηριστικά η Αρετή Σπαχή.

 

Πηγή: neakriti.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ