ΚΡΗΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Kρήτη: Παρά το κακό ξεκίνημα, με θετικό πρόσημο έκλεισαν οι εκπτώσεις για τα εμπορικά καταστήματα

Με ένα +5% έκλεισε  η περίοδος των θερινών εκπτώσεων για τα εμπορικά καταστήματα της Ιεράπετρας, σε σύγκριση με την περυσινή αντίστοιχη περίοδο και αυτό αποδίδεται από τον τοπικό Εμπορικό Σύλλογο στην αύξηση της επισκεψιμότητας από την Ελλάδα και από το εξωτερικό, καθώς  και  στον μεγάλο αριθμό των  καλοκαιρινών κοινωνικών εκδηλώσεων, κυρίως γάμων και βαπτίσεων, που δημιουργούσαν την ανάγκη αγοράς νέων ενδυμάτων και υποδημάτων, ανεβάζοντας τους τζίρους των μαγαζιών.

Αν και από τις 10 μέχρι τις 20 Ιουλίου, το πρώτο δεκαήμερο των θερινών εκπτώσεων κύλησε με πολύ μεγάλο προβληματισμό για τον εμπορικό κόσμο της Ιεράπετρας, στη συνέχεια η κίνηση άρχισε να ανεβαίνει και να κορυφώνεται από τις αρχές μέχρι και τα τέλη Αυγούστου.

«Υπάρχουν σίγουρα επιχειρήσεις που πήγαν πολύ καλύτερα από πέρυσι καταφέρνοντας να καταγράψουν διψήφιο νούμερο , έως και +20% στην εμπορική τους δραστηριότητα. Υπάρχουν ασφαλώς και επιχειρήσεις που δεν είχαν μεταβολές η είχαν ακόμη και πτώση στο τζίρο τους , αλλά σε γενικές γραμμές και κατά μέσο όρο, η  εμπορική αγορά της Ιεράπετρας,  συνολικά κατέγραψε μια μικρή άνοδο, στην περίοδο των εκπτώσεων, γύρω στο +5% σε σύγκριση με πέρυσι» ,  μας είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Βαγγέλης Μπινιχάκης.

Μπινιχάκης Βαγγέλης

Οι εκπτώσεις ξεκίνησαν με πολύ μικρή εμπορική κίνηση στις 10 Ιουλίου και έκλεισαν την εκπτωτική περίοδο στις 31 Αυγούστου με βελτιωμένους τζίρους. Η τοπική αγορά της Ιεράπετρας, παρουσιάζεται τα 2 τελευταία χρόνια εντελώς ανανεωμένη, με νέα καταστήματα να ανοίγουν  και πολύ μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον για  επενδύσεις στη μεγαλύτερη πόλη του Ν Λασιθίου ακόμη και από μεγάλες πολυεθνικές, αφού βέβαια έχουν ήδη κάνει την αρχή όλοι οι μεγάλοι όμιλοι του κλάδου των τροφίμων. Σε γενικές γραμμές, ανοίγουν περισσότερα καταστήματα , σε σύγκριση με αυτά που κλείνουν.

«Είναι χαρακτηριστικό αυτό που συμβαίνει με την επαγγελματική στέγη στην Ιεράπετρα, όπου δεν βρίσκεις ξενοίκιαστο κατάστημα πλέον ούτε και στην περίμετρο της πόλης . Η επαγγελματική στέγη είναι πλέον ένα μεγάλο πρόβλημα για τις επιχειρήσεις που ψάχνουν  επαγγελματικό χώρο  για να επενδύσουν σε μια πόλη που τους 6 από τους 12 μήνες του χρόνου φιλοξενεί πάνω από 45.000 ανθρώπους ντόπιους και επισκέπτες.

Οι μόνιμοι κάτοικοι της Ιεράπετρας έχουν πλέον συνειδητοποιήσει, ότι είναι και δικό τους συμφέρον το να  ψωνίζουν από τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις που έχουν επενδύσει στον τόπο μας και απασχολούν ντόπιους υπαλλήλους. Τα χρήματα που αφήνουν στις τοπικές εμπορικές επιχειρήσεις θεωρούν ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψουν στο δικό τους πορτοφόλι και αυτό αναζωογονεί  την αγορά δίνοντας της δύναμη για νέες επενδύσεις», προσθέτει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Βαγγέλης Μπινιχάκης.

Από την 1η Σεπτεμβρίου οι έμποροι της Ιεράπετρας κάνουν ειδικές προσφορές σε εμπορεύματα που έχουν μείνει απούλητα, έως ότου ξεκινήσουν να αλλάζουν τις βιτρίνες τους με τα φθινοπωρινά και τα χειμωνιάτικα ρούχα και παπούτσια.

Η Επόμενη εκπτωτική περίοδος αναμένεται να ξεκινήσει στις 10 Ιανουαρίου του 2024 και θα ολοκληρωθεί στα τέλη Φεβρουαρίου, με την ελπίδα ότι ο κινητήριος μοχλός της τοπικής αγοράς, που κάθε χειμώνα είναι το αγροτικό εισόδημα, θα έχει πάει καλά  και σε ότι αφορά την παραγωγή και την τιμή του ελαιόλαδου αλλά και σε ότι αφορά την παραγωγή, την εμπορία και την εξαγωγή των ποιοτικών, πιστοποιημένων κηπευτικών , στα οποία στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό ολόκληρη η τοπική οικονομία.

 

Πηγή: neakriti.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ